Zsömlegombóc problémák (?)
Szeretnék segítséget kérni, valamiért soha nem lesz igazán jó a zsömlegombócom.
A recept szerint 3 szikkadt zsömlét kis kockákra vágok, serpenyöben megpirítom, sózom, borsozom, paprikával megszórom.
Ha kihült 3 tojást és (1-2 dl) tejet teszek hozzá, megvárom, amíg kicsit megpuhul, a vágott petrezselymet beleszórom, és annyi liszttel összedolgozom, hogy formázható legyen.
A probléma az, hogy ha rendesen lehet formázni, akkor nagyon tömör lesz, ha kicsit lágyabbra hagyom, akkor általában formátlan és mégsem elég puha megfözve, ha meg majdnem nokedli állagú, akkor csak belekanalazni lehet a vízbe, így ugyan nem lesz kemény, de mégsem könnyü, mint máshol amilyet ettem.
Nem tudom, mit kellene változtatni, hogy egyszer végre sikerüljön nem kemény, könnyü zsömlegombócokat tálalni.
4-5 közepes méretű, szikkadt zsömle
4 tojás
4 dl tej
1 csokor friss petrezselyem
35 dkg liszt
só, frissen őrölt bors
A zsemléket darabold egységes méretű - 1x1 centiméteres - kockákra, majd forró sütőben pirítsd át őket, ezt megteheted serpenyőben is a tűzhelyen, de jobban jársz a sütővel. Amíg pirulnak, a tojásokat keverd habosra a tejjel és egy kis sóval, majd keverd csomómentesre a liszttel.
Ha mindez megvan, a petrezselymet darabold fel, és szórd a masszához, majd szórd utána a zsemlekockákat is, tekerj bele némi borsot, dolgozd össze jól az egészet, majd hagyd pihenni 15-20 percet.
Egy közepes lábasban forralj vizet némi só társaságában, majd a masszából gyúrj egységes méretű gombócokat, és tedd a vízbe őket. Kis lángon fortyogó vízben nyolc-tíz perc alatt készre főnek.
Forras: [link]
Én úgy szoktam, hogy egy híg nokedli tésztába (tojás + liszt + csipet só) szórom a felkockázott pirított zsemlét.
Óvatosan kell belekeverni, hogy a zsemlekockák ne törjenek meg.
Nem kell nagyon megszívódni hagyni a tésztában, csak épp bekeverni és máris mehet a gombóc gyúrás.
Szintén óvatosan gombóckákat formázok belőle, és lobogó sós vízben kifőzöm.
Amikor a gombócot formázod akkor se kell megnyomkodni, csak finoman formázni.
Akkor lesz levegős, ha a zsemle darabok nem szívják meg magukat, és nem törnek meg. A tészta csak habarcsként szolgáljon ami összetartja a zsemletéglákat.
Én is úgy készítem, ahogy ah utolsó, nem szokott vele gond lenni.
Köszi, közben jó ötletet is adtál.
KÖszi a tippeket.
EnderWiggin ötletét ki fogom legközelebb próbálni, a pirított zsömlekockás tipusú az, amit szeretnék. Máshol már ettem ilyet, ami tényleg finom volt, ezt szeretném én is összehozni.
De a többieknek is köszönöm az ötleteket!
Csinálj akkor szalvétagombócot, receprtre ugyanaz, csak kifőzni kell másképp és úgy nem fog szétesni és kemény sem marad, ha elég ideig főzöd, szeletelni is gyönyörűen lehet. én is a priított verziót szertem, teljesen más az íze. jómagam már évek óta érzésre készítem, de ez van hozzá a legközelebb:
Annyi, hogy én kicsit tovább főzöm és nem vacilálok ennyit a csomagolással, csak simán olajozott aslufóliába tekerem.
Nagyon mutatós, ízre ugyanaz és tárolni (mivel amit nem esztek meg egyben lehet hagyni és csak annyit szelni belőle amennyi kell, így nem szikkad és nem is tottyad meg), később melegíteni is sokkal egyszerűbb szerintem, egy próbát megér.
Helló!
Bemásoltam neked a szakmai ismeretek tankönyvből. Talán segít, én így tanultam, ritka mikor nem jó.
ZSEMLEGOMBÓC (Quenelles de pain) Ajánlott anyaghányad Zsemle Tojás Liszt Zsír Javasolt folyadék
mennyiség 5 db 3 db 0,30 kg 0,12 kg 0,3 1 Vöröshagyma Só Törött bors Petrezselyemzöld 0
kg 0,05 kg 0,005 kg 1 csomó
A szikkadt zsemléket 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. Vékonyan kizsírozott sütőlemezre helyezzük a
zsemlekockákat, majd sütőben aranysárgára pirítjuk. A finomra vágott vöröshagymát egy kevés zsíron arany-
sárgára pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, és hozzákeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet. Külön
felütjük a tojásokat, egy kevés vizet adunk hozzá, jól összekeverjük, majd sót és törött borsot.
A pirított zsemlekockákat keverőtálba rakjuk. Rálocsoljuk a tojásos vizet. Hozzáadjuk a pirított
hagymát, valamint a lisztet. Jól összekeverjük, majd hideg vízbe mártott kézzel egy gombócot formázunk.A forrásban levő vízben főzési próbát végzünk.Ha a gombóc puha és szétfő, lisztet, ha túl kemény, egy kevés vizet keverünk hozzá.
Sós vízben puhára főzzük. A zsemlegombócokat tálalásig a sós főzővízben tarjuk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!