Valaki töltött már eclair fánkot alulról?
Az eredeti, francia éclairt valóban alulról, lyukon keresztül, főzött krémmel (sárgakrém?) töltik (illetve olyat is láttam, hogy a végén lyukasztják). A tetejére ízesített fondant kerül. Ha megfelelő állagú a krém, nem folyik ki a tésztából, legalábbis normális esetben nem szabadna. Gondolj bele, ha a krém olyan folyékony, hogy a lyukon át kifolyik, akkor evés közben szanaszét folyna a belsejéből is.
Lehet kapni olyan habzsák-véget, ami vastagabb tűszerű, én ilyennel próbálkoztam, mikor töltöttem őket. De az is elég, ha előre kiszúrod, és töltöd a lyukon keresztül.
De persze, létezik százféle variáció, hogy mivel és hogyan töltöd (félbevágva vagy lyukasztva, krémmel vagy gyümölccsel vagy ezeket kombinálva).
Franciaországban élő cukrászaként:
Az éclair egy francia eredetű sütemény és itt kétféle töltési módja létezik: vagy hosszában kettévágják (de nem teljesen, az egyik hosszanti oldalát meghagyják) és úgy töltik bele általában a cukrászkrémet (de akár mást is lehet használni) vagy alulra vájnak 3 nagyon pici lyukat, ahogyan a 21-es is mondta és azon keresztül töltik be.
Ha valaki a töltési mód, vagy a krém típusa miatt azt mondja, hogy ez már nem éclair az elhamarkodottan beszél butaságokat.
Viszont a kis, gömb alakú formát choux-nak hívják (sú a helyes kiejtése). Az alakot leszámítva ugyanaz, bár ebbe ritkábban tesznek cukrászkrémet, inkább más krémekhez nyúlnak.
A lényeg, a kérdésre a válasz:
Nem folyik ki, ha alulról töltöd, a franciáknál ez régen bevett szokás, nincs belőle probléma. Fogyasztás előtt egy kis időre a hűtőbe kell tenni, ez idő alatt a krém kicsit megdermed. Nyilvánvalóan nem jó döntés nagyon folyós krémet választani hozzá és az is fontos, hogy tényleg pici lyukakat szúrj bele és ne töltsd túl.
A Cordon Bleu szakácskönyvében egyébként vakon megbízhatsz, az egy jó kiadvány és biztosabb, hitelesebb, mint az itteni válaszok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!