Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan tanuljak meg főzni, ha...

Hogyan tanuljak meg főzni, ha ügyetlen vagyok?

Figyelt kérdés

19 éves leszek lassan, de még mindig nem tudok semmit sem csinálni. 1 éve próbálkozom, de egy levest is képtelen vagyok megfőzni. Kerestem recepteket neten, amelyek elvileg könnyűek, de ehetetlen leveseket csináltam eddig. Krumplit még csak meg sem tudom pucolni, mert ahogy fogom a kezeim közt, úgy csúszik ki. Ilyenkor kénytelen vagyok körbevagdosni az egészet, akkor viszont nagy a pazarlás.


Szüleim mutatják mit/hogyan, sokszor a szemük láttára próbálkozom, mert hát azt kérik, hogy előttük csináljam például a rántott hús forgatását, de amint megfogom a húsfogóval, szétesik az egész. Mai ''alkotásom'' is olyan lett, mintha a kutyám hányta volna ki a vacsoráját. Akit érdekel, meg is mutathatom, hogy elhiggyétek, még ezt is el tudom b.szni.


Kiskoromban mindig azt ígértem a szüleimnek, hogy majd megtanulok főzni, mert érdekel a főzés, szeretem a levest meg a főtt ételeket, és kajával akarom várni a Őket, ahányszor megjönnek a munkából.


Annyiszor próbálkoztam, de még egyszer sem sikerült. Sokszor még a kifröccsent zsírt/olajat sem tudom eltakarítani normálisan, és csak a mérgelődés van, hogy mire kell hazajönniük. Én nem így akarom ezt.


Hogyan próbálkozzak másképp? Melyik receptet lehetetlen elrontani?


2020. szept. 14. 13:03
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát nézd, a veleszületett kézügyesség adott, de azért fejleszthető. Szóval akkor érdemes lenne az általános kézügyességed megpróbálni fejleszteni egyrészről.


Másrésztről viszont érdemes úgy készítened el az ételeket, hogy minél kevésbé legyen szükség a kézügyességedre. Például legyen rend a konyhában, legyen elég helyed. Mindig használj külön mérőedényt, ne összemérd a hozzávalókat egy tálba, mert akkor ha megszalad a liszteszacskó, nem tudod visszaszedni a fölösleget. Használj kanalat, ne szórd a dolgokat a zacskóból. Ne bögrét, hanem egy kicsi csőröcskével ellátott kancsót használj a folyadékok mérésére, azzal könnyebb célozni, mint a bögrével. Használj elegendően nagy edényeket, hogy a tartalom kilökése-kilöttyintése nélkül kényelmesen össze tudd keverni, ami benne van.


És adj magadnak időt. Ha gyakorlottabb leszel, akkor kevésbé kell majd a receptre figyelned, több figyelmed marad arra, hogy ne öntsd mellé, ne löttyintsd ki stb. Eleinte lassabban is fog menni, ez normális.


Ha pedig hibázol, akkor sztoikus nyugalommal vedd tudomásul, hogy ez történt. Tudod, hogy nem vagy a legügyesebb, pont azért gyakorolsz, hogy ez változzon. Feltakarítod, ami kiment, esetleg módosítod a receptet, ha az utolsó tojást ejtetted le, és nincs több (a neten találsz tippeket, mit mivel helyettesíts). És nem rágod magad rajta. Továbblépsz és kész.

2020. szept. 15. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!