Az élesztővel készült kelt tésztáknál mikor kell beletenni a sót hogy ne ölje meg az élesztőgombákat?
A tésztához való lisztbe keverd bele a sót.
(mondjuk alapvető technológia összekeverni a száraz és -más esetben- a nedves összetevőket, ez minden más tésztánál is általános javaslat)
Ha olyan mennyiségbe kevered a sót, és úgy öntöd bele a "kovászt" (felfuttatott élesztőt) akkor úgy nem tudja megölni az élesztőgombákat, mert töredéke koncentrációban van jelem, mint ha közvetlenül az élesztőt sóznád.
Elvileg az élesztőnek semmi baja sem lesz a sótol - ez csak babona -, van olyan módszer, ahol az élesztőhöz a folyadékba nem cukrot tesznek, hanem kevés sót. Az élesztő úgy keleszt, mintha megőrült volna, sokkal alaposabban, mint a cukros módszerrel.
Kipróbáltam, tényleg müködik!
Tulajdonképpen annak idején én is meglepödtem, mert mindig azt hallottam korábban, hogy a sótól tönkremegy az élesztő.
Aztán, mivel akitől olvastam, elismert cukrász, én meg szeretek kisíerletezni, kipróbáltam és tényleg működik.
Természetesen nem az összes sót kell hozzáadni, hanem csak amennyire egy levest megsóz az ember.
" bizonytalan lettem :D"
Akkor bizonyítson az élet, ne a "gyakoris" dilettánsok pontozgatásából ítélj!
Áldozz be egy kis darab élesztőt, tedd egy tányérra, sózd be, és nézd meg mit csinál vele a só.
Olyan emberek tanítják ezt, hogy ne sózd az élesztőt, akik több száz év tapasztalatát tanulták meg, és a szakmájuk, az életük.
Nem mondom, hogy egy megsózott kovászban nem lehetnek túlélő élesztőgombák. Csak azt mondom, hogy magad ellen dolgozol. Pont azért csinálsz élesztőből kovászt, hogy elszaporodjanak az élesztőgombák.
Mondjuk legyen belőlük 10.000-szer annyi. Ha megsózod, akkor lesz belőlük 10-szer annyi. Tehát: fölöslegesen dolgozol.
Úgyhogy nem kell elbizonytalanodni, azt ugye tudjuk, hogy Magyarország, a 10 millió focihoz értő szakács országa, most meg hogy karantén van, 2 nap alatt lett 10 millió pékünk is, akik majd megmondják.
Ki kell próbálni, és higgy a saját szemednek.
" csak amennyire egy levest megsóz az ember."
Értelme?
Magában akarod enni a kovászt? Vagy miért ízesítenéd be azt?
A kész terméket kell beízesíteni, tehát attól, hogy az a mennyiség nem okoz végzetes károkat, továbbra sincs az ég világon semmi értelme, csak extra munkafázis, extra kockázattal.
Ha ki van mérve minden, miért kéne egy járulékos anyagot (só) 2 részletben adni egy termékhez, pláne úgy, hogy emiatt még technológia alapját képző lazítást/térfogat növelést is hátrányos helyzetbe hozod ezzel?
Ez kb olyan, mint ha 100 adag szarvaspörköltbe tennél 3 deka vaníliás cukrot. Mert annyi talán még nem érezhető rajta, tehát bele lehet tenni, az csak babona, hogy tönkreteszi. Úgyhogy tegyük bele bátran, meg mindig csak balról jobbra keverjük, mert attól se lesz rossz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!