Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Az élesztővel készült kelt...

Az élesztővel készült kelt tésztáknál mikor kell beletenni a sót hogy ne ölje meg az élesztőgombákat?

Figyelt kérdés
láttam egy videót ahol letolták a főzőcskézőt hogy az élesztő felfuttatása fázisában megsózta, leállítja a folyamatot, írták. ha felfut és hozzáöntöm a liszthez, ott már nem zavar be a só? hisz végülis utána is kel
2020. márc. 30. 18:44
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
75%

A tésztához való lisztbe keverd bele a sót.

(mondjuk alapvető technológia összekeverni a száraz és -más esetben- a nedves összetevőket, ez minden más tésztánál is általános javaslat)


Ha olyan mennyiségbe kevered a sót, és úgy öntöd bele a "kovászt" (felfuttatott élesztőt) akkor úgy nem tudja megölni az élesztőgombákat, mert töredéke koncentrációban van jelem, mint ha közvetlenül az élesztőt sóznád.

2020. márc. 30. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
79%
Ne a felfutó élesztőt sózd meg, hanem az egész tésztába vagy a lisztbe keverd a sót. A töménység számít. Ha direktben a felfuttatott élesztőbe szórod a teljes sóadagot, akkor ott túl tömény lesz a sóoldat és leáll az élesztőd. De a kenyér teljes tésztájában már eloszlik.
2020. márc. 30. 18:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
...mármint külön a száraz, külön a nedves összetevőket, majd a 2-t összeelegyíteni, keverni, gyúrni, stb...
2020. márc. 30. 18:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat, igazából lehet hülyeség is volt megkérdezni mert nyilvánvaló ha nem ahhoz adom, akkor a liszthez, de biztosabb volt hogy megkérdem mert csak az ugrott be hogy ott is jelen van...tényleg nem mindegy mennyire töményen
2020. márc. 30. 18:55
 5/14 anonim ***** válasza:
72%

Elvileg az élesztőnek semmi baja sem lesz a sótol - ez csak babona -, van olyan módszer, ahol az élesztőhöz a folyadékba nem cukrot tesznek, hanem kevés sót. Az élesztő úgy keleszt, mintha megőrült volna, sokkal alaposabban, mint a cukros módszerrel.

Kipróbáltam, tényleg müködik!

2020. márc. 30. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 A kérdező kommentje:
na ezen az utolsó válaszon igen meglepődtem! bizonytalan lettem :D
2020. márc. 30. 19:25
 7/14 anonim ***** válasza:
72%

Tulajdonképpen annak idején én is meglepödtem, mert mindig azt hallottam korábban, hogy a sótól tönkremegy az élesztő.

Aztán, mivel akitől olvastam, elismert cukrász, én meg szeretek kisíerletezni, kipróbáltam és tényleg működik.

Természetesen nem az összes sót kell hozzáadni, hanem csak amennyire egy levest megsóz az ember.

2020. márc. 30. 20:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 A kérdező kommentje:
de valami rendszeresség lehet az előzőekben is, mert ezt a külön a száraz hozzávalókat dolgot sem először hallom, pedig pasiként elég kevés konyhai dologban vagyok gyakorlott mégis ismerősen hangzott
2020. márc. 30. 21:04
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

" bizonytalan lettem :D"


Akkor bizonyítson az élet, ne a "gyakoris" dilettánsok pontozgatásából ítélj!


Áldozz be egy kis darab élesztőt, tedd egy tányérra, sózd be, és nézd meg mit csinál vele a só.

Olyan emberek tanítják ezt, hogy ne sózd az élesztőt, akik több száz év tapasztalatát tanulták meg, és a szakmájuk, az életük.

Nem mondom, hogy egy megsózott kovászban nem lehetnek túlélő élesztőgombák. Csak azt mondom, hogy magad ellen dolgozol. Pont azért csinálsz élesztőből kovászt, hogy elszaporodjanak az élesztőgombák.

Mondjuk legyen belőlük 10.000-szer annyi. Ha megsózod, akkor lesz belőlük 10-szer annyi. Tehát: fölöslegesen dolgozol.

Úgyhogy nem kell elbizonytalanodni, azt ugye tudjuk, hogy Magyarország, a 10 millió focihoz értő szakács országa, most meg hogy karantén van, 2 nap alatt lett 10 millió pékünk is, akik majd megmondják.

Ki kell próbálni, és higgy a saját szemednek.

2020. márc. 31. 04:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
53%

" csak amennyire egy levest megsóz az ember."


Értelme?

Magában akarod enni a kovászt? Vagy miért ízesítenéd be azt?

A kész terméket kell beízesíteni, tehát attól, hogy az a mennyiség nem okoz végzetes károkat, továbbra sincs az ég világon semmi értelme, csak extra munkafázis, extra kockázattal.

Ha ki van mérve minden, miért kéne egy járulékos anyagot (só) 2 részletben adni egy termékhez, pláne úgy, hogy emiatt még technológia alapját képző lazítást/térfogat növelést is hátrányos helyzetbe hozod ezzel?


Ez kb olyan, mint ha 100 adag szarvaspörköltbe tennél 3 deka vaníliás cukrot. Mert annyi talán még nem érezhető rajta, tehát bele lehet tenni, az csak babona, hogy tönkreteszi. Úgyhogy tegyük bele bátran, meg mindig csak balról jobbra keverjük, mert attól se lesz rossz.

2020. márc. 31. 04:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!