Ennél a receptnél mit jelent az, hogy "kelt tésztát készítünk"?
Köszönöm, kedves első, erre még nem gondoltam.... -.-
Nem mindenki konyhai zseni, én sütök pár éve sütiket, de pl. kelt tésztásat még sosem. Annyit tudok, hogy langyos, cukros tejben szokták futtatni az élesztőt, majd egy ideig kelesztik. De ennél a receptnél nincs tej írva. Szóval akkor az élesztőt azonnal a tészta alapanyagai közé morzsolom, összegyúrom, és kész? Vagy ugyanúgy kelesztem? Vagy mégis tejben kell futtatni?
Azt hittem egyszerűt kérdeztem. De látom, nem. Ha valakinek éppúgy meghaladja a konyhai tudományát ezt a recept, netán az értelmi képességeit a kérdés, az kérem, ne válaszoljon. Ne raboljuk egymás idejét. Köszönöm!
Ahogy nézem, eddig egyetlen értelmes ember (ma 08:50) került csak a válaszolók közé!
Ahhoz, amit írt meg a kiegészítökérdésedhez: az élesztöt nem feltétlen kell elöre felfuttatni, az föleg teszt, hogy jó-e. De fel lehet langyos vízben is futtani, a lényeg, hogy ne legyen forró, mert akkor elpusztul az élesztö.
A tésztát alaposan ki kell dagasztani, hoyg teljesen sima állaga legyen, letakarva lagyos-meleg helyen addig kell keleszteni, amíg kb duplájára nö.
Ha még van kérdésed, szivesen segítek, kérdezz vissza!
A teszta hozzavaloinal nem szerepel folyadek, igy nem kell fittatni az elesztot, mert nincs is miben (amigy nem csak tejben lehet).
Belemorzsolod a lisztbe az elesztot, majd a tobbi szaraz anyagot is hozzakevered, ezutan a vajat/margarint (amit hasznalsz) szinten belemorzsolod a lisztes keverekbe.
A vegen a tojassargajaval gyurod ossze. Nekem gyanus, hogy osszeall-e anelkul, hogy a zsiradek felolvadna a kezed melegetol (ha olyan sokaig gyurod, hogy megolvad, akkor felveszi a liszt es nem lesz omlos a teszta, ha az a cel esetleg). Ha nem all ossze, akkor pici tejfolt, tejet adhatsz hozza, hogy gyurhato allagu legyen.
Ezt nem kell keleszteni, nem olyan puha, holyagos kelt teszta ez, hogy szobahomersekleten nagy dagadasnak induljon.
Gyuras utan elosztod es nyujthatod is, mire vegzel, addigra ugyis elindul a folyamat es majd ha a sutobe kerul, akkor a melegtol noni fog.
Jaj, köszönöm szépen a válaszokat, így már világos, sokat segítettetek! :) (nem tudom ki húzgálta le a válaszokat, én zöldet nyomtam!!)
Még egyszer köszi, és kellemes ünnepeket nektek!
A kelt tészta az kelt tészta.
Ezer recept van hozzá a neten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!