A kovász miért így kel meg?
Egy rövid ideje próbálkozom élesztő nélküli vadkovásszal sütni.
Elvileg ha valamit kelesztünk, akkor annak minden irányban nő a térfogata. Illetve arra, amerre az edény engedi. De ha mondjuk egy buciban a tésztát kitesszük egy lapra, akkor minden irányban, tehát felfelé is.
Én viszont mostanában azt tapasztalom, hogy szétterülően kel a tészta és nem fölfelé. Kenyeret vagy kalácsot úgyis formában sütök, de zsömléhez vagy fánkhoz nincsen formám.
Lehet, hogy ez attól is van, hogy kovásszal készítem a tésztát. De nem biztos. Attól is lehet talán, hogy túl lágy a tészta.
Ti mire tippeltek? Min változtassak?
Azt már kitapasztaltam, hogy kovásszal a kelési idő sokkal hosszabb, mint élesztővel.
pont ma néztem ezt a videót.
ajánlom figyelmbedbe. szerintem szuper a magyarázat is.
de ne várj gyors eredményt, mert a vadkovászos kenyerek nem egy délután készülnek el :)
nagyon jó videó és szimpatikus a pék is!!!
Tényleg nagyon jó a videó!
Kérdezö, ha végignézed, akkor könnyen lehet, hogy megtalálod az okát annak, miért nem lesz elég szép magas, amit sütsz
Köszönöm, meg fogom nézni a linkeket.
De nekem nem az a bajom, hogy nem kel meg a tészta, hanem az, hogy szétterül és nem megemelkedik.
Megnéztem a videót. A kelesztést ő is formában, szakajtóban végezte. Ő sem engedte szabadjára a kenyeret.
Az nem lep meg, hogy hosszan kell keleszteni a kovászos tésztát. Az azért egy kicsit igen, hogy akár több, mint 10 órát. És az is meglepő, hogy 5 fokon bármi is megkel, mégha lassan is.
Továbbra sem tudom, hogy zsemlét vagy fánkot milyen formába tehetném. Vagy veszek 30 db fánk szaggatót vagy valami nagy lukú muffin sütőt. De lehet, hogy csak tálban kelesztek és utána formázom és azután már nem kelesztek, legfeljebb egy rövidet pihentetem a sütit.
En is sutok kiflit, zsemlet, kalacsot stb. csak kovasszal. A megformazas utani 2. keleszteskor is forma nelkul kelesztem, es forma nelkul sutom megsem szokott elterulni.
Szerintem is az lesz a gond amit az 1es is irt.
Gyenge a liszt amit hasznalsz, esetleg nem dagasztod ki rendesen, vagy pedig tul lagy a teszta tul sok benne a folyadek.
Probald meg jo minosegu, erosebb lisztbol (pl. BL-80) csinalni es addig dagasztani a tesztat amig jo sima nem lesz, es egy kis darabot szethuzva atlatszik rajta a feny anelkul, hogy szakadna a teszta.
En ezen az oldalon talalhato receptek szerint csinalom amiket emlitettem.
Szia. Akkor az lehet, hogy a kovászt nem jól csinálod meg.
Azért nem mindegy, hogy sima élesztőt használsz-e vagy kovászt. Mert az élesztő az élesztő. A kovász meg kevés élesztő, langyos tej, porcukor vagy só (ha édes akkor pocukor, ha pedig sós akkor só).
Tehát az élesztőt kevés langyos tejjel elkevered, meg porcukorral. Csomómentesre. Aztán meleg helyre kell tenni és hagyni kelni.
Biztos ez a baj. Próbáld ki, hidd el tökéletes lesz😉
(cukrász)
Kedves 8-as. A kovász, az nem élesztő és az élesztő az nem kovász. A kovászban nincs élesztő. A kovászban csak liszt és víz van, meg a levegőből belemászó bacik. Amiről te beszélsz, az nem kovász, hanem felfuttatott élesztő. Sokan hívják ezt kovásznak, de ettől még nem az, Ezért az igazi kovászt a pontosság kedvéért vadkovásznak érdemes nevezni.
Ha tényleg cukrász vagy, akkor ezt tudnod kellett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!