Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Egy napos kovásszal lehet...

I.B.T. kérdése:

Egy napos kovásszal lehet kovászos kenyeret sütni?

Figyelt kérdés

Elterveztem hogy mostantól minőségibb kenyeret fogok csak enni, ezert csináltam ma kovász alapot (liszt+víz). Tudom várni és "etetni" kellene 5-10 napig és utána felhasználni azonban már holnap kipróbálnám. Meglehet/érdemes megcsinálni vagy tegyek hozzá esetleg élesztőt is ?

Természetesen reggel bedgasztanám a kenyeret és majd csak délután sütném ki.



2019. nov. 13. 23:23
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem fog megkelni, még nagyon gyenge. Rozsból viszonylag hamarabb lehet kovászt készíteni. Plusz élesztővel be lehet dagasztani a kenyeret, de arra figyelj, hogy a már túlkelt kovászt nem jó felhasználni, mert nagyon savanyú lesz tőle a kenyér.
2019. nov. 14. 00:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Még annyi, érdemes szobahőmérsékleten (~25°C) tartani (hidegben lassabban szaporodnak az élesztőgombák), ha már kb. 4 óránként megduplázódik (esetleg megtriplázódik), akkor már elég erős, és lehet önmagában is használni.
2019. nov. 14. 00:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 dornstadter ***** válasza:
100%

Ahogy az 1-es is irta.

Annyit tennek meg hozza, hogy az egy napos "kovasz" meg nem is igazan kovasz csak liszt meg viz osszekeverve. Meg nem szaporodtak el benne a termeszetes eleszto gombak, hasznos bakteriumok, nem indult be igazan az erjedes sem. Nincs mi megkelessze a kenyeret.

Erdemes kivarni azt az 5-10 napot amig jol megerosodik. Addig pedig az etetesek/frissitesek soran visszamaradt kevereket nyugodtan beledagaszthatod a tesztaba ha sutsz valamit, de ahogy az 1-es is irta egyenlore meg kell hozza eleszto is.

2019. nov. 14. 01:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
35%
Lehet...
2019. nov. 14. 07:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Az amit tegnap bekevertél, még nem kovász, sok idő kell ahhoz, hogy jó kovászod legyen, de azért tudok javasolni egy megoldást, hogy mégis jó minőségű kenyeret tudj készíteni.

Évekig sütöttem kenyeret gyorskovásszal, vagy öreg tésztával. Amíg elkészül a kovászod, próbáld ki ezt a módszert, igaz hogy ehhez kell egy kevés élesztő, de az ezzel dagasztott kenyér íze, illata és az állaga is olyan mint a kovászos kenyérnek.


Gyorskovász készítése:


Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 ek méz, 2 dl víz


Elkészítés: A hozzávalókat egy nagy tálba öntjük, és alaposan elkeverjük. Sűrű palacsintatészta szerű masszát fogunk kapni. A tálat egy folpackkal letakarjuk, és félretesszük pihentetni. Néhány óránként megkeverjük. A massza először a többszörösére fog dagadni, majd összeesik és savanykás illata lesz. 12 óra elteltével, amikor újra buborékok keltkeznek a masszában, felhasználhatjuk.


A fel nem használt kovász a hűtőbe téve akár két hétig is eltartható. Ha az összes kovászt belegyúrtuk a kenyérbe, akkor a bedagasztott tésztából lecsíphetünk egy darabot (ezt hívják öregtésztának) és befőttesüvegben ezt tesszük a hűtőbe. Ez lesz a következő kovászunk. Jó sütögetést kívánok.:-)

2019. nov. 14. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Dehogy lehet.
2019. nov. 14. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
91%
Lehet, csak nem érdemes!
2019. nov. 14. 10:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!