Milyennek találjátok a külföldön, külföldiek által elkészített magyaros ételeket (pörkölt, gulyás stb. )?
Csehországban pl. nagyon fűszeres a gulyásnak nevezett marhapörkölt szaftja, valószínűleg van benne borókabogyó is. Nagyon barna, nem mélyvörös. Tettek bele egy kevéske gombát is és knédlivel tálalták. Nem volt egyáltalán rossz, csak "más".
Németországban eléggé elterjedt étel a gulyásleves, viszont borzasztó. Savanykás, nagyon trutyis. Amit étteremben ettem, az úgy-ahogy elfogadható, de ez is savanyú volt, a konzervesek meg szinte ehetetlenek (nagyon trutymós volt mindkét márka, amit kipróbáltam. Megállt bennük a kanál, semmi kanalazható lé. Az egyik verzióban még kelbimbót, zöldborsót és zöldbabot is tettek, viszont petrezselyemgyökeret egyik se tartalmazott. (Nekem úgy tanították iskolában, hogy sárgarépa, petrezselyemgyökér és zeller a minimum, ami egy gulyáslevesbe kell a krumpli mellett, esetleg kerülhet bele egy kevéske karalábé és a petrezselymet helyettesítendő pasztinák.)
A legfinomabbat viszont Erdélyben ettem egy nem magyar vendéglőben! Tárkonnyal nyomták tele a lét! Húúú, vaze.
Egy német főzőcskeműsorban láttam : a kiváló séf tökéletesen készített egy jó kis lecsót, majd belepárolta a füstölt kolbászt. Remek!
Aztán fogta magát és belevagdosott téliszalámit! Ez nálam sok(k) volt! :D
Az már nem bele való szerintem. Elferdíti a kolbászos lecsó ízharmóniáit.
Pörköltbe nem való tárkony. Az már nem magyaros pörkölt.
De minden nemzeti étel ott az igazán jó, ahol a "hazája" van. Máshol csak utánzat.
Svájcban élek, kollégáimnál buli.
Majd ők csinálnak pörköltöt a tiszteletemre :D
Hát... a fáradozást értékeltem, de az íze - konkrétan paprikás lé.
Mikor kérdeztem, miért, hát nem merték túl!fűszerezni. Mondtam nekik, nemhogy túl, de ez alul SINCS ízesítve.
Szívás, aztán egyszer csináltam nekik én marhapörköltöt, mert megkértek. Másnap az iroda 95%-a üresen kongott, mert mind rosszul lettek (hasmenés, gyomorgörcs, stb.).
:D
Kevés helyen ettem, a maga módján finom volt, de teljesen más a megszokottól.
Külföldön élek, de ha kedvem támad valami hazait enni (nem annyira gyakori, havi 2-3 alkalom maximum, számomra túl nehéz a magyar konyha, ill. elég egyoldalú) akkor főzök magamnak :)
Eszembe nem jutna külföldön magyaros ételt rendelni. De a példában említett cseh, szlovák, miénkhez hasonló ételek kapcsán nem szokott eszembe jutni, hogy miben különbözik a miénktől.
A pörkölt/stew/curry egy olyan szinten alap étel, hogy nehezebb olyan országot találni, ahol nincs, mint ahol van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!