Mi a különbség a pörkölt, a paprikás, a gulyás és a tokányos között?
"A paprikás az, aminek nem hús az alapja"
Hát egy kicsit tévedsz.A paprikás lehet csirkepaprikás borjúpaprikás marha és disznópaprikás is.De mennyire hogy hús az alapja.És a lényegük a tejfölös habarás. A paprikáskrumpli nem hús főétel sose volt az hisz tehetnek bele de főként kolbászt szoktak. És tejfölt nem.
További különbségek:
A tokányokat (a pörkölt jellegűektől eltérően) inkább paradicsom pürével készítjük, és nem fűszerpaprikával (vannak átfedések)
Valamint a tokányokat inkább csíkra, a pöri, papr. guly. kockára daraboljuk.
Itt is van 2 klasszikus kivétel, amikor a pörit csíkra, a tokányt kockára kell vágni, de ezek csak erősítik a szabályt :)
Hogy melyik kettő, az legyen egy köv. kérdés ;)
A mexikói tokány kockára van vágva!:P
A pörkölt rövidebb lével,sűrű szafttal párolódik,a paprikásnak az alapja!
A paprikás hosszabb lével,habart (tejfölös,tejszínes liszttel) pörkölt.
A gulyás hosszabb lére engedett,levesesre,levesnek főzött pörkölt,amibe burgonyát is teszünk! Melybe zöldségeket is főzünk az az alföldi ,a gulyáslevesek legismertebb módozata!
A legismertebb tokányok valóban csíkokra vágott húsból készülnek többnyire szalonnás,pirított paradicsompürés alapon, (félfőre)szeletelt hagymával!
Minden jót!
A paprikásnál az elején az olajon a hagymát és őrölt paprikát rövid ideig hagyjuk a tűzön, hogy ne pörkölődjön meg a paprika.
A pörköltnél meg hagyjuk kicsit megpörkölődi, hogy olyan jó színe legyen.
A többi az már ízlés dolga...
mi például nem rakunk tejfölt a paprikásra (maximum később adunk hozzá kicsit. De a krumplipaprikáshoz nem is szoktunk.)
Jó étvágyat mindenkinek! :D
Engem is érdekel a különbség, nagyjából én is így gondoltam, szerintem használható különbségtétel, hogy a tokány általában csíkokra vágott hús, a többi kockára, valamint hogy a tokányra kevésbé jellemző a paprika(bár pl azt hiszem nyáron nem hülyeség zöldpaprikát belefőzni, vagy paradicsomot- bár utóbbit mi pörköltekbe is szoktunk.
A paprikást szerintem rászort liszttel sürítik(staubolás?), aztán a tányéron lehet hozzátenni tejfölt, de egy elterjedt változat a staubolás helyett tejfölösen habarni.
Csak, mert mások is intimkedtek, elárulom, hogy a paprikáskrumpli(ez nem paprikás akkor sem, ha krumplipaprikásnak is hívják) sztem nagyon fimnom belefőtt uellergumóval(kockára vágott) és plusz kakukkfűvel.
Mi a gulyást zöoldség nélkül(csak krumplival, esetleg zöldpaprikával, paradicsommal) csináljuk, mindig egy kevés fokhagymával és kakukkfűvel.
Én már tojáspörköltről is hallottam(keménytojás hagymás-paprikás szafttal, még nem próbáltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!