Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Mi a különbség a pörkölt, a...

Kovács Pál kérdése:

Mi a különbség a pörkölt, a paprikás, a gulyás és a tokányos között?

Figyelt kérdés
2010. okt. 5. 13:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
77%
A pörkölt paprikás hús szafttal a paprikás ugyanez tejföllel, a gulyás pörkölt hosszúlével és krumplival, a tokány is hús szafttal de nem jellemző rá a paprika, van borsos tokány csíkós tokány gombás tokány.
2010. okt. 5. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
Pontosan, ahogy az 1. írta. A paprikáshoz kicsit bővebb lével kell főzni, én kis lisztet teszek a tejfölbe, mint egy habarást, és úgy főzöm össze. A pörkölnél jó sűrű szaft kell. A gulyásba csipetkét szoktam főzni, és zöldséget is teszek bele, sárga-, és fehérrépát, köménymagot, kis majorannát és egy gerezd fokhagymát kaparva, vagy fokhagymanyomón átnyomva. Nem érződik ki külön az íze, de kicsit teltebb, harmonikusabb az ízhatás. A tokány meg sokféle létezik, és valóban fűszerpaprika nélkül, inkább borsozva.
2010. okt. 5. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
64%
Nálunk a pörkölt azért pörkölt, mert húsból készül (marha, birka, sertés, kakas stb.) és az alapja mindig sok vöröshagyma, paprika és paradicsom. A paprikás az, aminek nem hús az alapja, de lehet benne valami húsféle, pl. paprikáskrumpli (ebbe kolbász és virsli is kerül), gombapaprikás stb., a lényege a színes paprika, ami színt ad neki. A gulyás lehet egytálétel, és a gulyáslevest is fémjelezheti, mindkettő több lére van eresztve a pörköltnél (nyilván a leves még többre) és van benne krumpli is, illetve a pörkölt alap mellé kerül bele répa, zöldség és zeller is. A tokány pedig a hús felszeletelésének módját tükrözi, a tokányba hosszú csíkra vágott hús kerül, és sok esetben habarással készül. Legalábbis nálunk ez jellemző Békés megyében.
2010. okt. 5. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:

"A paprikás az, aminek nem hús az alapja"


Hát egy kicsit tévedsz.A paprikás lehet csirkepaprikás borjúpaprikás marha és disznópaprikás is.De mennyire hogy hús az alapja.És a lényegük a tejfölös habarás. A paprikáskrumpli nem hús főétel sose volt az hisz tehetnek bele de főként kolbászt szoktak. És tejfölt nem.

2010. okt. 5. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
Az nyilvánvaló hogy vannak az országnak szegletei ahol másképp csinálnak sok ételt de a borsostokány nen tejfölös habarással készül legtöbb helyen az biztos.Ugyanis a lisztes besűrítés meg a habarás nem teljesen ugyanaz meg a rántás sem.
2010. okt. 5. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim válasza:
88%
Hát... sok különbség van, de van bennük közös is. Nagyon finomak!!!
2010. okt. 5. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:

További különbségek:

A tokányokat (a pörkölt jellegűektől eltérően) inkább paradicsom pürével készítjük, és nem fűszerpaprikával (vannak átfedések)

Valamint a tokányokat inkább csíkra, a pöri, papr. guly. kockára daraboljuk.

Itt is van 2 klasszikus kivétel, amikor a pörit csíkra, a tokányt kockára kell vágni, de ezek csak erősítik a szabályt :)

Hogy melyik kettő, az legyen egy köv. kérdés ;)

2010. okt. 5. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

A mexikói tokány kockára van vágva!:P

A pörkölt rövidebb lével,sűrű szafttal párolódik,a paprikásnak az alapja!

A paprikás hosszabb lével,habart (tejfölös,tejszínes liszttel) pörkölt.

A gulyás hosszabb lére engedett,levesesre,levesnek főzött pörkölt,amibe burgonyát is teszünk! Melybe zöldségeket is főzünk az az alföldi ,a gulyáslevesek legismertebb módozata!

A legismertebb tokányok valóban csíkokra vágott húsból készülnek többnyire szalonnás,pirított paradicsompürés alapon, (félfőre)szeletelt hagymával!

Minden jót!

2010. okt. 5. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim válasza:
9%

A paprikásnál az elején az olajon a hagymát és őrölt paprikát rövid ideig hagyjuk a tűzön, hogy ne pörkölődjön meg a paprika.

A pörköltnél meg hagyjuk kicsit megpörkölődi, hogy olyan jó színe legyen.

A többi az már ízlés dolga...

mi például nem rakunk tejfölt a paprikásra (maximum később adunk hozzá kicsit. De a krumplipaprikáshoz nem is szoktunk.)

Jó étvágyat mindenkinek! :D

2010. okt. 11. 19:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim válasza:

Engem is érdekel a különbség, nagyjából én is így gondoltam, szerintem használható különbségtétel, hogy a tokány általában csíkokra vágott hús, a többi kockára, valamint hogy a tokányra kevésbé jellemző a paprika(bár pl azt hiszem nyáron nem hülyeség zöldpaprikát belefőzni, vagy paradicsomot- bár utóbbit mi pörköltekbe is szoktunk.

A paprikást szerintem rászort liszttel sürítik(staubolás?), aztán a tányéron lehet hozzátenni tejfölt, de egy elterjedt változat a staubolás helyett tejfölösen habarni.

Csak, mert mások is intimkedtek, elárulom, hogy a paprikáskrumpli(ez nem paprikás akkor sem, ha krumplipaprikásnak is hívják) sztem nagyon fimnom belefőtt uellergumóval(kockára vágott) és plusz kakukkfűvel.

Mi a gulyást zöoldség nélkül(csak krumplival, esetleg zöldpaprikával, paradicsommal) csináljuk, mindig egy kevés fokhagymával és kakukkfűvel.

Én már tojáspörköltről is hallottam(keménytojás hagymás-paprikás szafttal, még nem próbáltam)

2013. dec. 8. 14:22
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!