A főzelék magyar találmány?
A finnyogóknak pedig üzenem, hogy bár van igazság abban, amit mondanak, azért egy kicsi gondolkozzanak már el! Én is tudom, hogy a nyers vagy csak enyhén hőkezelt zöldségnek magasabb a tápanyag- és vitamintartalma. Ráadásul szeretem is így, és ha hozzájutok, rengeteget meg tudok enni belőle. Nincs is olyan zöldség, amit ne szeretnék. De... itt jön be az idő és a pénz kérdése. A zöldség ilyen formában, bár nagyon egészséges, de nem elég laktató. Nyers vagy párolt zöldséggel nem lehet rendesen jóllakni. Van olyan, ha nem nagyon kajás az ember, hogy éppen elég, de általában nem lakik jól vele az ember. Kell hozzá tehát még valami, hús, rántott sajt, ilyesmi. Amit azért időbe telik elkészíteni, még a párolt zöldség mellett, és hát megvan az anyagi vonzata is. Viszont ha kevés az idő és/vagy a pénz, akkor mondjuk egy fagyasztóból előkapott zöldbabból fél óra alatt remek főzeléket lehet készíteni, ami akár még feltét nélkül is jobban jól lehet lakni, mint a sima párolt zöldséggel. Ha meg még ráteszünk egy 2 perc alatt elkészülő tükörtojást, akkor az már tényleg egy komplett vacsora. Ha viszont ugyanazt a zöldbabot megenném enyhén párolva, és a tükörtojást pedig megenném ugyanannyi lisztből készült kenyérrel, mint amennyit a főzelékbe teszek, akkor este 10-kor már az járna a fejemben, hogy mit kellene még enni, hogy nyugodtan tudjak aludni...
Még annyit elmondanék a főzelék védelmében, hogy nem muszáj a zöldséget ahhoz sem agyonfőzni, sem pedig úgy belisztezni, hogy megálljon benne a kanál. A megfelelő módon elkészített főzelék, ha nem is a világ legegészségesebb étele, de még mindig sokkal egészségesebb, mint a hagyományosan "magyarosnak" tartott átlagos étrend, a fiatalabb korosztály chipses, kólás, édességes étrendjéről nem is beszélve.
Szóval jó lenne egy kicsit visszavenni a finnyogásból...
22-23-as: elöször is az emberek emésztörendszere a NYERS élelmiszerekre van kitalálva, ugyanis a természetben NINCS sült/fött étel!
Másodszor akinek a párolt zöldség íztelen, az tegyen bele füszereket (NEM SÓT!), akkor igencsak ízes lesz.
Harmadszor az hülyeség, hogy a nyers/párolt zöldségekkel nem lehet jóllakni, ez csake gyszerüen a "magyarázom a bizonyítványomat" kategória, söt még hús, sajt, stb sem kell hozzá!
Hát akkor jó étvágyat és jó egészséget a nyers koszthoz!
Arra amúgy nem gondoltál, hogy a mai embernek nem csak az étkezése, de az egész életmódja nem természetes? Az étkezésen kívül az életmód egyéb elemei is ugyanolyan fontosak. Ráadásul az összhang sem figyelmen kívül hagyható dolog. Ha úgy étkezel, mint egy kőkorszaki, de úgy élsz, mint egy civilizált nagyvárosi ember, azt nem biztos, hogy a szervezeted jó fogja tolerálni.
#26 az ételt két okból főzzük, vagy mert megpuhul és így könnyebb elfogyasztani ergo kevesebb energiával több ételt ehetsz meg vagy/és pedig mert a magas hőtől elpusztulnak a bacik így nem kapsz pl szalmonellát.
Megjegyzem nem vagyok nagy fanja a párolt zöldségeknek de lehet csak mert nem ettem még jót de amit eddig életemben elém raktak az mind ízetlen, egy puha állagú valami volt.
"az ételt két okból főzzük, vagy mert megpuhul és így könnyebb elfogyasztani ergo kevesebb energiával több ételt ehetsz meg vagy/és pedig mert a magas hőtől elpusztulnak a bacik így nem kapsz pl szalmonellát."
A legtöbb ételt (most zöldségekröl beszélünk) meg lehet fözni, attól ugyan puhább is lesz, de nem feltétlen az a jó, ha többet tudsz magadba tömni belöle, másrészt igen sok hasznos összetevöt (vitamonkok, rostok) rönkreteszel ezzel.
A második ok meg nem igazán helytálló, mert zöldségféléktöl nem lehet szalmonellát kapni, meg más fertözést sem, feltéve, hogy megmosod azt felhasználás elött.
(A húsfélékre igaz lenne ez a kitétel, de a kárdésben fözelékröl volt szó. Ha csak általánosságban ételekröl van szó, akkor ez is szóba jöhet.)
"Megjegyzem nem vagyok nagy fanja a párolt zöldségeknek de lehet csak mert nem ettem még jót de amit eddig életemben elém raktak az mind ízetlen, egy puha állagú valami volt."
Ebben valószínüleg igazad van, a legtöbben túlfözik/túlpárolják a zöldségeket és elfelejtik füszerezni, ezért tényleg nem jó általában. De próbáld ki egyszer, hogy ne fözd a zöldségeket, hanem erösebb lángon pirítsd folyamatosan kevergetve - persze elöször vékony darabokra kell vágni öket -, és csak a végén tegyél alá esetleg kevés folyadékot. A pirítás során keletkezö pörzsanyagok, meg a nem szétmálló állagú zöldségek egés más élményt nyújtanak.
A péppé fözött zöldségfélék szerintem is az ehetetlen határán mozognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!