Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » A főzelék magyar találmány?

A főzelék magyar találmány?

Figyelt kérdés
Melyik országban van még ilyen?
2017. aug. 16. 13:46
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
64%

"a szétfőzött, lisztezett magyar változat, ami valóban magyar találmány"


A szétfözött nem magyar találmány, hanem azoké, akik nem tudnak rendesen fözni!

A liszttel sürített meg nemcsak magyar, igen sok országban isemrt, többek közt Németország, Ausztria, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Szerbia, Bulgária, stb - a fö különbség, hogy nem sok vízzel készítik (a kevés zöldség úszik a sok folyadékban) és a liszt sem sok benne, hanem csak éppen megköti a levét, hogy (hígabb) mártás állagú legyen, nem pedig "megáll benne a kanál" tipusú.

2017. aug. 17. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/30 anonim ***** válasza:
53%

10 igen,egészséges csak az már nem főzelék,hanem párolt zöldség.

Tehát az angoloknál nincs olyan,hogy főzelék.

2017. aug. 17. 22:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/30 anonim ***** válasza:

A stew az nem felelhet meg főzelékfélének? Mint pl. az irish stew, vagy bean stew?


Mint "föz"-ött valami?

2017. aug. 18. 00:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/30 anonim ***** válasza:
a stew szó szerint pároltat jelent, de mindenesetre erre adja a legközelebbi találatokat.
2017. aug. 18. 07:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/30 anonim ***** válasza:
100%
Ha mellé írom,hogy vegetable stew
2017. aug. 18. 07:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/30 anonim ***** válasza:

Bocs, de a stew az párolást is jelent, a párolt az a stewed. És még a pörkölt is stew, nem valami pontosan fogalmaz az angol.


A szakácskönyv szerint, és a konzervekre írtak szerint a stewként írt ételek főzelék állagúak. Liszt talán nincs bennük, de a krumpliról eleve lemállik elég sok.

2017. aug. 18. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/30 A kérdező kommentje:
A stew -t a google ba írva inkább ilyen leves állagúakat ad ki. Szerintem az angolok azt se tudják mi az a főzelék.
2017. aug. 18. 23:12
 18/30 anonim ***** válasza:
0%

#11

Akkor még egyszer: a magyaros főzelék egészségtelen. A bele rakott lisztnek nulla, azaz nulla a hasznos értéke, a zöldség puhára vagy szétfőzése a legkártékonyabb felhasználási módja, mert szinte minden hasznos anyag és élvezeti érték elvész belőle. A szegénykonyha méltatlanul hájpolt eleme, amit a közéteztetés a kommunizmusban belemantrázott a fejekbe.

A zöldségek legrosszabb elkészítési módja mind íz, mind tápanyag szempontjából.



Valaki írta, hogy a francia főzelék párolt zöldség. NEM, élelmezéstehchnikailag azt főzeléknek nevezzük. És nem párolt, hanem blansírozott, ha már okoskodunk ...

2017. aug. 19. 15:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/30 A kérdező kommentje:
Ennek ellent mondanák , mert pld a krumpli nyersen mérgező,ill a zöldbab is tartalmaz lektineket,sárgaborsó nyersen kemény úgyhogy ezeket mindenképpen fözni kell,RENDESEN!
2017. aug. 20. 01:15
 20/30 anonim ***** válasza:
60%

"Ennek ellent mondanák , mert pld a krumpli nyersen mérgező,ill a zöldbab is tartalmaz lektineket,sárgaborsó nyersen kemény úgyhogy ezeket mindenképpen fözni kell,RENDESEN!"



Egyrészt a krumpli nem mérgezö nyersen, csak nehezen emészthetö.


Másrészt a zöldbabot - meg az egyéb "mérgezö" zöldségféléket sem kell "rendesen" megfözni, ha leforrázod, akkor már elbomlanak benne a "mérgezö" anyagok, söt a legtöbb esetben már símán megsózva is ehetö lesz.

A száraz hüvelyesek annyiban más, hogy ezeket vagy megfözik, vagy beáztatják, ugyanis ha kellöen megszívta magát vízzel, akkor már símán ehetö.


Szóval MINDEN zöldségféle felhasználható nyersen vagy max nagyon enyhén hökezelve, a "rendesen" megfözés csak arra jó, hogy gyakorlatilag minden értékes anyag tönkremenjen benne.

2017. aug. 20. 07:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!