A főzelék magyar találmány?
"a szétfőzött, lisztezett magyar változat, ami valóban magyar találmány"
A szétfözött nem magyar találmány, hanem azoké, akik nem tudnak rendesen fözni!
A liszttel sürített meg nemcsak magyar, igen sok országban isemrt, többek közt Németország, Ausztria, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Szerbia, Bulgária, stb - a fö különbség, hogy nem sok vízzel készítik (a kevés zöldség úszik a sok folyadékban) és a liszt sem sok benne, hanem csak éppen megköti a levét, hogy (hígabb) mártás állagú legyen, nem pedig "megáll benne a kanál" tipusú.
10 igen,egészséges csak az már nem főzelék,hanem párolt zöldség.
Tehát az angoloknál nincs olyan,hogy főzelék.
A stew az nem felelhet meg főzelékfélének? Mint pl. az irish stew, vagy bean stew?
Mint "föz"-ött valami?
Bocs, de a stew az párolást is jelent, a párolt az a stewed. És még a pörkölt is stew, nem valami pontosan fogalmaz az angol.
A szakácskönyv szerint, és a konzervekre írtak szerint a stewként írt ételek főzelék állagúak. Liszt talán nincs bennük, de a krumpliról eleve lemállik elég sok.
#11
Akkor még egyszer: a magyaros főzelék egészségtelen. A bele rakott lisztnek nulla, azaz nulla a hasznos értéke, a zöldség puhára vagy szétfőzése a legkártékonyabb felhasználási módja, mert szinte minden hasznos anyag és élvezeti érték elvész belőle. A szegénykonyha méltatlanul hájpolt eleme, amit a közéteztetés a kommunizmusban belemantrázott a fejekbe.
A zöldségek legrosszabb elkészítési módja mind íz, mind tápanyag szempontjából.
Valaki írta, hogy a francia főzelék párolt zöldség. NEM, élelmezéstehchnikailag azt főzeléknek nevezzük. És nem párolt, hanem blansírozott, ha már okoskodunk ...
"Ennek ellent mondanák , mert pld a krumpli nyersen mérgező,ill a zöldbab is tartalmaz lektineket,sárgaborsó nyersen kemény úgyhogy ezeket mindenképpen fözni kell,RENDESEN!"
Egyrészt a krumpli nem mérgezö nyersen, csak nehezen emészthetö.
Másrészt a zöldbabot - meg az egyéb "mérgezö" zöldségféléket sem kell "rendesen" megfözni, ha leforrázod, akkor már elbomlanak benne a "mérgezö" anyagok, söt a legtöbb esetben már símán megsózva is ehetö lesz.
A száraz hüvelyesek annyiban más, hogy ezeket vagy megfözik, vagy beáztatják, ugyanis ha kellöen megszívta magát vízzel, akkor már símán ehetö.
Szóval MINDEN zöldségféle felhasználható nyersen vagy max nagyon enyhén hökezelve, a "rendesen" megfözés csak arra jó, hogy gyakorlatilag minden értékes anyag tönkremenjen benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!