Más országokban is van főzelék, vagy csak nálunk?
Persze, hogy van :D))
Sőt, nem is csak sűrítéssel készíthetőek.
2010. nov. 11. 14:47
èn több országban éltem, Amerika Anglia es most már egy ideje Németországban de ilyen szó hogy fözelék nincsen.
de vannak krém levesek vagy zöldség szószok amik olyan állagúak mint a mi fözelékünk.
2010. nov. 11. 15:03
Nincsen.
Hasonló valami lehet,de a főzelék,mint olyan magyar étel.
2010. nov. 11. 15:15
Szlovákoknál is van, külön neve is van. Németeknél neve nincs, de vannak hasonló kinézetű dolgok. Lengyeleknél is van.
2010. nov. 11. 15:30
5/10 A kérdező kommentje:
Csak itt közép-kelet európában ismerik a rántást, mint sűrítési módot. Talán még 1-2 országban.
2010. nov. 13. 01:08
01:08: Ezt honnan szeded? "Csak itt közép-kelet európában ismerik a rántást, mint sűrítési módot. Talán még 1-2 országban."
Ugyanis majdnem minden orzságban ismert a rántással sürités, csak nem ennyire gyakran alkalmazzák, mint MO-on. (Meg természetesen NEM rántásnak hivják...)
Ugyanigy sok helyen ismert a besüritett fött/párolt zöldségféle - csak nem mindenütt adnak neki külön nevet.
2010. nov. 13. 08:02
Jó hát egyesek szentül hiszik, hogy Magyarországon kívül se fehér kenyér, se gyümölcspárlat ( ~ pálinka), se főzelék nem létezik, és mindent a magyarok találtak fel:D
Ha bármi étel-italról azt hallja az ember, hogy "ilyen csak Magyarországon van", akkor azt első körben jobb nem komolyan venni, tapasztalat...
2010. nov. 19. 17:52
Éppen ez az a magatartás, ami lejáratja Magyarországot meg a magyarokat. De természetesen ezeket a véleményeket olyanok hangoztatják, akik még soha nem néztek az orruknál tovább.
2010. nov. 19. 18:56
10/10 A kérdező kommentje:
Az utolsó két válaszra: Én csak feltettem egy kérdést. Nem értem min kellett így felháborodni. Azért kérdeztem, mert máshol én még nem láttam főzeléket. Most nem a zöldséges mártásokról meg ilyenekről beszélek, hanem konkrétan azokról a tipikus főzelékekről. Persze attól még lehet máshol is, ezért kérdeztem meg. Nem mintha olyan életbevágó kérdés lett volna, csak eszembe jutott és elgondolkoztam rajta. Egyébként pedig mért ne lehetne olyan étel Magyarországon, ami máshol nincs, vagy nem megszokott? Más országoknak is vannak nemzeti ételeik, amik vagy nincsenek máshol, vagy elterjedtek az egész világon, de mégis mindenki tudja milyen nemzet étele. A francia kajáról tudjuk, hogy francia, az olaszról is hogy olasz, a kínai, a japán, és a többi. Egyébként a magyar ételek is nagyon jellegzetesek. A németek pl nagyon szeretik a magyar kaját. Pl. gulyásleves, halászlé(klasszikus), mákos tészta... Persze ettől lehet máshol ilyen kaja... Na mind1. Azért kösz a válaszokat! Megkaptam a választ a kérdésre, miszerint van. Ennyi. Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések: