Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Szoktatok velős pirítóst...

Szoktatok velős pirítóst készíteni? Hogyan csináljátok?

Figyelt kérdés
Van hagyományos recept, vagy ahány ház annyi szokás? Ízesítésre gondolok első sorban. És mire kell ügyelni a velő főzésénél? Meddig kell főzni? el lehet rontani túlfőzéssel? Honnan tudom mikor jó? Eddig csak úgy használtam az agyvelőt, hogy kirántottam, de én először előfőzöm fűszeres vízben, hagyom kihűlni kicsit. Ezután panírozom be és sütöm ki, így az íze is finomabb, és biztosan átjárta rendesen a hő. Tudom, hogy legtöbben nem szeretik a belsőségeket, de remélem azért akad valaki itt aki szereti, és tud hasznos választ írni.
2018. júl. 10. 08:56
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
87%

Pirítóssal a csontvelőt szokták enni, bár nem tiltja semmi törvény, hogy az agyvelőt is azzal edd, de nem ez a jellemző.

A velős csontot húslevesben megfőzik, hogy ne csússzon ki mindkét oldalát sóba mártják, majd ráütik a pirítósra.

Van aki borsozza, paprikázza, mi csak megsózzuk.

2018. júl. 10. 09:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:
84%

Egyet értek az elsövel, pirítósra a csontvelöt szokás tenni.

De újabban több helyen olvastam az agyvelös változatról is, ez nekem elég borzasztónak hallatszik (todm, ezt nem akarod hallani), de ízben sem tudom elképzelni, hogy összeillene, a pirítósra olyasmit szokás tenni, ami "elolvad" a forró kenyéren, és az agyvelö nem ilyen.

De ha feltétlen ilyet akarsz készíteni, akkor én a vese velövel receptek alapján indulnék el a velö elkészítésében (természetesen vese nélkül), és az így kapott masszát tenném a kenyérre, azaz semmi esetre sem elöfözve, hanem átsütve-párolva, mert csak így lesz megfelelö íze és állaga.

2018. júl. 10. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 anonim ***** válasza:
30%

Mi is szoktuk itthon csinálni, nagy kedvenc a marhacsont velő, egyszer olyat csinált a nagynénim, nem tudom mit csinált, de a csontok eltűntek, és alig maradt velő, a leves viszont rettenetesen zsíros volt, mikor leszedtem róla, miután kihűlt. Szóval azt ezek szerint el lehet rontani. Akkor nagyon kiakadtunk anyával, de hát a nagynénim kölykei nem szeretik amúgy se, szóval őket nem érdekelte, csak az én családom :DD:D

Az agyvelőt is gondolom túl lehet főzni, szétesősre, nekem se vonzza úgy, csak szimplán főzve a fantáziámat, de rántva már ettem pirítóssal, sőt, hagymán megfuttatva is finom tud lenni, de nálunk rántva a kedvenc.

2018. júl. 10. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 A kérdező kommentje:

Igaz, azt is szokták ,de az más. Nem is hallottatok még erről a verzióról? :-D


[link]

2018. júl. 10. 10:16
 5/17 A kérdező kommentje:

"pirítósra olyasmit szokás tenni, ami "elolvad" a forró kenyéren"


Akkor mi a helyzet a tatár beefsteak-el? Az is elolvad :-)Azt is pirítóssal szokás enni. Én meg teljesen el tudom képzelni, és szeretném is megcsinálni. Azt hittem nagyobb tradíciója van itthon. Egyébként egyszer csináltam vesevelőt, mondjuk abban jól el is tűnt a velő, mire megfőtt, de finom volt.

2018. júl. 10. 10:24
 6/17 anonim ***** válasza:
83%

#4

Készséggel elhiszem neked, hogy van ilyen étel, bár a mellékelt linken "klasszikus velőpiritsósról" beszél és az pedig a marhacsontvelő.

Sajnálom, hogy nem tudok neked recepteket írni, mert mi nem eszünk agyvelőt. Ellenben a neten biztos találsz ehhez forrást.

2018. júl. 10. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 A kérdező kommentje:
a világért sem szeretnék eme egyszerű kérdés miatt vitába szállni bárkivel, de elhiheted, hogy amit a Hatlépcsősben árulnak, és amit a képen látsz, az agyvelőből van. Textúrájában is látszik, hogy darabos, a marhacsont velő zsíros, homogénebb, kocsonyás. Ezen kívül sosem kennék neked rá 750 Ft-ért arra a gigantikus kenyérre ilyen vastagon a marhacsont velőt.
2018. júl. 10. 11:02
 8/17 anonim ***** válasza:
59%

#7

Félreértettél!

Nem azt vitattam, hogy a Hatlépcsősben és a képen agyvelő van, hanem azt, hogy a klasszikus velőpirítós nem agyvelős, hanem csontvelős.

2018. júl. 10. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 A kérdező kommentje:
Ja úgy igen. Lehet, hogy a cikkíró arra hivatkozott az írásban. Vannak receptek, tippek, de itt is mindig jó ötleteket kapni. És ahol írnak, nem térnek ki a főzési időre, praktikákra, hogy hogyan és mikor jó. Mennyi zsiradékkal stb.
2018. júl. 10. 12:10
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

Ha nézed a gugliban, vagy a Nosaltyt, esetleg a velős pirítósra rákeresel csak siman, sertes agyvelőből készült recepteket írnak. Pl:

[link]

Tehát keves zsírban hagymát dinsztelsz /ajanlatos 1-2-szer felönteni vízzel és ismét lepirítani, mert a velő gyorsan kész, ne maradjon a hayma nyers benne/, bele pirospaprika, velő, só, bors. A velővel én semmit nem csinálok, csak megmosom. Semmi előfőzés, ha pirítósra kerül, darabosnak sem kell lennie. Túlfőzni sem lehet, ha mosás után belerakod, kavargatod, mire ismét zsírjára sűlt, kész. Mint egy sima pörkölt.

A csontvelős pirítós is finom, na de abból mennyi van? Még nekem sem elég! :)

2018. júl. 10. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!