Szoktatok velős pirítóst készíteni? Hogyan csináljátok?
Pirítóssal a csontvelőt szokták enni, bár nem tiltja semmi törvény, hogy az agyvelőt is azzal edd, de nem ez a jellemző.
A velős csontot húslevesben megfőzik, hogy ne csússzon ki mindkét oldalát sóba mártják, majd ráütik a pirítósra.
Van aki borsozza, paprikázza, mi csak megsózzuk.
Egyet értek az elsövel, pirítósra a csontvelöt szokás tenni.
De újabban több helyen olvastam az agyvelös változatról is, ez nekem elég borzasztónak hallatszik (todm, ezt nem akarod hallani), de ízben sem tudom elképzelni, hogy összeillene, a pirítósra olyasmit szokás tenni, ami "elolvad" a forró kenyéren, és az agyvelö nem ilyen.
De ha feltétlen ilyet akarsz készíteni, akkor én a vese velövel receptek alapján indulnék el a velö elkészítésében (természetesen vese nélkül), és az így kapott masszát tenném a kenyérre, azaz semmi esetre sem elöfözve, hanem átsütve-párolva, mert csak így lesz megfelelö íze és állaga.
Mi is szoktuk itthon csinálni, nagy kedvenc a marhacsont velő, egyszer olyat csinált a nagynénim, nem tudom mit csinált, de a csontok eltűntek, és alig maradt velő, a leves viszont rettenetesen zsíros volt, mikor leszedtem róla, miután kihűlt. Szóval azt ezek szerint el lehet rontani. Akkor nagyon kiakadtunk anyával, de hát a nagynénim kölykei nem szeretik amúgy se, szóval őket nem érdekelte, csak az én családom :DD:D
Az agyvelőt is gondolom túl lehet főzni, szétesősre, nekem se vonzza úgy, csak szimplán főzve a fantáziámat, de rántva már ettem pirítóssal, sőt, hagymán megfuttatva is finom tud lenni, de nálunk rántva a kedvenc.
"pirítósra olyasmit szokás tenni, ami "elolvad" a forró kenyéren"
Akkor mi a helyzet a tatár beefsteak-el? Az is elolvad :-)Azt is pirítóssal szokás enni. Én meg teljesen el tudom képzelni, és szeretném is megcsinálni. Azt hittem nagyobb tradíciója van itthon. Egyébként egyszer csináltam vesevelőt, mondjuk abban jól el is tűnt a velő, mire megfőtt, de finom volt.
#4
Készséggel elhiszem neked, hogy van ilyen étel, bár a mellékelt linken "klasszikus velőpiritsósról" beszél és az pedig a marhacsontvelő.
Sajnálom, hogy nem tudok neked recepteket írni, mert mi nem eszünk agyvelőt. Ellenben a neten biztos találsz ehhez forrást.
#7
Félreértettél!
Nem azt vitattam, hogy a Hatlépcsősben és a képen agyvelő van, hanem azt, hogy a klasszikus velőpirítós nem agyvelős, hanem csontvelős.
Ha nézed a gugliban, vagy a Nosaltyt, esetleg a velős pirítósra rákeresel csak siman, sertes agyvelőből készült recepteket írnak. Pl:
Tehát keves zsírban hagymát dinsztelsz /ajanlatos 1-2-szer felönteni vízzel és ismét lepirítani, mert a velő gyorsan kész, ne maradjon a hayma nyers benne/, bele pirospaprika, velő, só, bors. A velővel én semmit nem csinálok, csak megmosom. Semmi előfőzés, ha pirítósra kerül, darabosnak sem kell lennie. Túlfőzni sem lehet, ha mosás után belerakod, kavargatod, mire ismét zsírjára sűlt, kész. Mint egy sima pörkölt.
A csontvelős pirítós is finom, na de abból mennyi van? Még nekem sem elég! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!