Marha pörköltet, étolajjal vagy zsírral jobb készíteni?
Kezdő, amatőr, próbálkozó "szakács" vagyok.
Hozzá értők, profik, mesterek ! Írjátok meg légy szíves, hogy a konyhába főzéskor, sütéskor, nagy általános "szabályként" mikor és mihez használjunk inkább étolajat és mihez házi zsírt? Illetve mik azok az étel fajták ahol csak is zsírral vagy csakis étolajjal készítsük el a kaját mert különben élvezhetetlen lesz a minősége, íze.
Remélem sikerült jól és értelmesen megírnom, hogy mit szeretnék tudni, kérdezni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
En semmibe nem teszek zsirt, soha nem is vettem. Bizonyos etelekbe olvasztok szalonnat, de nem a porkoltbe.
En zsirral nem szeretem, mellekizet erzek. Nyilvan szokas kerdese is.
Olajjal is finom. Egy laza csirkeporkoltet szamomra csak elnehezitene a zsir.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Zsírral, természetesen.
Étolajjal én csak a lángost meg fánkot sütöm.
Emberek, oké , értem én , hogy ízlés kérdése szintig is elmehetünk ! De a kérdésem fő lényege pont az lett volna, hogy nagy vonalakba mégis próbáljuk meg meghatározni, hogy mi az amit inkább zsírral és mi az amit inkább olajjal "kellene" főzni, sütni.
A pörköltet, inkább zsírral ! Oké világos, elfogadom.
Hasáb burgonyát, inkább olajjal ! Oké, világos, elfogadom.
Folytassátok a felsoroló sort, légy szíves !
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
#13
Mit nem értesz meg, könyörgöm?
Van aki zsírral főz, van aki mindent olajjal.
De aki zsírral főz, az is olajban süti a kelt tésztákat (fánkok, lángos, stb) és a halakat, mert az nem jó zsírosan.
A krumpliról megoszlanak a vélemények, abban sütöd, amiben akarod.
Több étel nincs, ami konkrétan és kizárólag olajban célszerű sütni a felsoroltakon kívül, akárhányszor leírod!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Mi minden kajához olajat használunk. Még a pörkölthöz is.
Zsírt csak zsíros kenyéren eszünk.
Édesapám bármilyen pörköltet készít olajjal, bográcsban, mennyei lesz.
Mi is tudjuk, hogy a pörkölt legjobb zsírral, mi olajjal is szeretjük.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Emberek ! Köszönöm a válaszokat !
Örültem volna egy lista szerűségnek, hogy Pl: Olajban sütjük a halat, bundás kenyeret,fánkot, lángost,rántott szeletet, pörköltet,stb.
Zsírban, sütjük, főzzük a ...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ennyire csak nem lehetsz életképtelen.
Rendelj inkább, jobban jársz.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Olajjal nem sütünk, mert nem bírja a hevítést, laza a szerkezete, felbomlik, és rákkeltő anyagok szabadulnak fel belőle. (Az olívaolaj valamennyire kivétel, de azt sem szabad túlhevíteni.)
A zsírok mindenhez jók: disznózsír, kacsazsír, kókuszzsír (nincs kókusz íze) illetve a vaj.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!