Hogyan sűríted be a gulyás levét?

























A gulyás leve a következől miatt sűrű:
- a dinsztelt apróra vágott hagyma szétfő benne
- a krumpli enyhén túlfő, és a kockák sarkai letöredezve szétoszlanak a lében
- a galuskából keményitő jut a lébe
- a húsból oldódnak ki gélesítő anyagok - egy erős gulyás kocsonyává is tud dermedni a hűtőben.
Anyósom viszont kicsit spórol a hozzávalókkal, és ő ilyet használ:
nem mintha ez olcsó lenne, de jobban esik a lelkének...





Én úgy szoktam, hogy megfuttatom a hagymát zsíron, majd felpaprikázom, és mehet bele a hús, és ilyenkor szoktam bele tenni paradicsomot, tv paprikát, egy kevés nagyon apróra vágott krumplit, felfűszerezem, és így készítem el az alapot amit majd felöntök. Ezzel az alapozással nekem még az életben nem sikerült híg gulyást fűznöm.
Felöntés után a főzés krumplis - zöldséges részről nem nagyon van mit beszélni, itt annyit emelnék ki, hogy nekem a gulyás elengedhetetlen tartozéka a csipetke is.
Ha jobb kedvem van meg több időm akkor hús kg-nként 1 dl vörösborba tíz-tizenöt percre beáztatom a húst mi előtt bedobom a hagymára, meg zsír helyett szalonnát sütök ki, ha meg nagyon elgurul a gyógyszerem akkor egy kis füstöltet is lepirítok a szalonnával.
Fűszerezés szempontjából a hagyma - fokhagyma - pirospaprika - só - bors kombón kívül a kömény szerintem fontos, ez nálunk a marhának elmaradhatatlan kísérője.
Remélem tudtam valami hasznossal is szolgálni.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!