A tészta hajtogatás pontosan hogy néz ki?
Mit takar, hogy kelesztés után hajtogassuk a tésztát? Milyen irányba, mekkorára?
És milyen célt szolgál? Miért nem elég a kelesztés?
Kinyújtod, és összehajtogatod a tésztát, mint egy törölközőt. Lehet félbe, majd ismét félbe, ismét félbe, de lehet variálni is. Harmadolni, két szélét be középre, majd megint ketté stb. Ezután így keleszteni tovább, és következő alkalommal a hajtogatott tésztát kinyújtani, majd ismét összehajtogatni, mint egy törölközőt, konyharuhát, zsebkendőt stb.
Pár alkalommal megcsinálják. A hajtogatást a tészta megjegyzi, és "leveles" lesz tőle. Elváló rétegekben sül majd meg.
Ja hogy így lesz a levelestészta?!
Így már vili!
Nagyon köszönöm!
ja, kb így, ahogy fentebb írták. sokszor meg is adják a receptben a hajtogatás irányát is, mert "állítólag " az sem mindegy :)
Egy közismert mód: a kinyújtott tésztát jobbról-balról középig behajtani, (ott találkoznak ), majd alulról felfelé, és felülről lefelé is.majd mégegyszer félbe, így lesz egy rúdhoz hasonló alakzat. "20-25 pedig pihentetni, majd visszanyújtani eredeti alakra, és kezdődik előről az egész.általában 3-szor kell megismételni hajtogatást a pihentetések után, és utána lehet végső vastagságúra nyújtani, szaggatni, stb, attól függően, mi lesz belőle.Elég macerás, de, ha szép leveles tésztát(hájast, pogácsát stb ) akarunk, akkor muszáj ez a "kis" plusz munka :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!