Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért kell tésztafőzéshez a...

Miért kell tésztafőzéshez a vizet megsózni illetve a végén leöblíteni?

Figyelt kérdés
Írják a száraztészta csomagolásán, de indokolni már nem indokolják meg. Sózni a megnövekedő forráspont, így nagyobb főzési hőmérséklet miatt kellene? Leszűrésnél a hideg vizes leöblítés a sót távolítaná el, vagy netán más miatt, állagmódosítás végett szükséges?

2016. aug. 10. 01:58
 1/9 anonim ***** válasza:
75%
Só az íze miatt, öblítés a pergősége miatt.
2016. aug. 10. 04:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
93%
A vízbe azért kell a só,(legfeljebb egy kanálnyi) hogy a tészta ne legyen sótlan. Leöblíteni nem kell, de azért szokták, hogy a keményítő leoldódjon róla és ne ragadjon össze.
2016. aug. 10. 07:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
93%

Ha só nélkül fözöd a tésztát, akkor sótlan, íztelen lesz, és ezen az utólagos sózás, illetve rátett mártás, stb sem segít, mert a tésztába bele nem megy az íz.


Az öblítés föként magyar szokás, csak ott van értelme, ahol lényeg, hogy az egyes darabok külön maradjanak (pl. nokedli). Ha valamit ráteszel (mártás, dió, sajt, túró), tésztasalátát készítesz belöle vagy mártásos ételhez adod körítésnek, akkor jobb nem leöblíteni, mert jobban rátapad, amivel eszed. Az öblítés ugyanis a felületen lévö keményítöt mossa le, aminek nincs sok értelme.

2016. aug. 10. 07:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
78%
Ha megsózod, jobb lesz az íze. Leöblíteni nem kell, csak elhűl tőle. Hülye magyar háziasszonyszokás. Egy profi séfet sem láttam, aki így tett volna. Olaszországban közvetlenül a főzővízből teszik bele a szószba a tésztát, sőt nem ritkán a főzővizből tesznek egy-két kanállal a szószba is, ettől fő végül készre az al dente tészta, miután 1-2 percig rotyogott a szószban is.
2016. aug. 10. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszi a csupa hasznosat, mindenkinek ment a kéz. :)
2016. aug. 10. 18:09
 6/9 anonim ***** válasza:
70%
A tészta leöblítése onnan ered hogy a nyújtásnál és összevágásnál elég sok lisztet kell használni,ami a kifőtt tésztát csirizessé tenné ,persze ezt a mai zacskós száraztésztáknál nem kell használni,de pl..három négy órát eltöltöttél azzal ,hogy egy aranylóan tiszta húslevest tegyél az ünnepi asztalra inkább öblítsd le kétszer is azt a csigatésztát amit beleteszel ,hogy tökéletes legyen a végeredmény.
2016. aug. 11. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
20%
Ez tévedés, ha elég keményre gyúrod a tésztát, akkor sem a nyújtásnál, sem a felvágásnál nem kell hozzá külön lisztet tenni, anélkül sem ragad össze.
2016. aug. 11. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Hamarabb is fő a sótól!
2021. máj. 1. 08:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 Bereczk Jénos válasza:
31%

Talán ez az utolsó válasz a legjobb, mert ha sót teszel a vízbe,

nehezebben hűl le. a hideg tésztától a víz és hamarább megfő, NEM LESZ

NYÁLKÁS, nem kell öblögetni, pici zsírral elkeverni, hogy ne ragadjon és ízlés szerint SÓZNI!!!!!!

Egyesek szerint a sót a tészta magába szívja, mások szerint kifő a tésztából, kinek van igaza nem tudom, de ha tészta feljön, ki kell szedni!!!

aug. 29. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!