Kenyérsütés: ha kihagyom a tejport mi történik?
"rajtam nem fogsz ki ciril betűs szláv nyelven"
eszembe sem jutott kifogni vele bárkin is...
"Dédnagyanyáink bizosan nem joghurtal csinálták."
lehet, hogy nem, bár azt gondolom, hogy elég nagy volt az ország ahhoz, hogy esélyesnek tartsam, hogy aludttejjel is csinálták már akkor is sokan.
De kenyérsütő gépet sem használtak akkoriban.
folytatom az előzőt:
Ha kevés időd van, lehet 4-5 óra mulva is dagasztani. A fazékból a kovászt kiöntöd, a fazékba teszed a sót, beleteszed a krumplit, és erre 3 deci meleg vizet, összekeverjük, hogy elolvadjon a só, erre teszük bele a lisztet, ha összeált akkor a maradék vizet. Fél órát dagasztod, betakarva egy órát kél, azután kiszakajtod kenyérnek. Jól gyúrd ki, annál szebb lesz. Kosárba, szakajtókendőbe, de mivel ez és kemencéd nincs és sütőbe sütöd, akkor picit zsírozott tepsibe teszed. ˇUjra keleszted 1 órát letakarva. Majdnem 2 órát kell sütni, jó forró sütőbe téve. Mielőtt megsült, negyed órával előte a tetejét mosd le hideg vízel, és úgy teddd vissza, ettől szép fényes lesz a héja.
Így sütötte nagyanyám is, és az ő nagyanyja is és megkérdezheted akármelyik pékmestertől, hogy így kel-é?
Amiben pedig mindenféle adalék van, az lehet mai kenyérféle, de az igazi eredeti kenyér ez. Amiben meg tojás, tejföl, és ilyesmi van az már kalács. vagy más péksütemény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!