Lányok/nők! Ti hány évesen tanultatok meg főzni?
9 évesen, de akkoriban ez természetes volt, sőt az élet úgy hozta, hogy muszáj is volt csinálnom. Anyukám tanított, és rövid idő alatt szinte teljesen rám is hárult, mert ő mindig dolgozott. jó és kemény iskola volt, mai napig hasznát veszem.
Ne sértődj meg, ha anyud "nyaggat" csak neked akar jót.
Sokszor olvasom itt fiatal leánykák írásait, hogy az anyukájuk nem akar velük foglalkozni a konyhában, pedig szeretnének főzni tanulni.
Vedd úgy, hogy szerencsés vagy, és fogadd el anyukád érveit, jó tanácsait.
Sok sikert, lehet, hogy pár év múlva te adsz majd tanácsot valakinek :D
Szerintem senki nem úgy tanul főzni, hogy az egyik pillanatban még abszolút nem foglalkozik vele, aztán rákap. Gondolom, legalábbis :D Anyukám, amíg én körülötte sertepertéltem, addig megfőzte az ételt. Én pedig figyeltem, és magamba szívtam a fontosabb információkat :) Így aztán pici lányként volt már fogalmam róla, mi az a rántás, habarás, és több nem is igazán kell ahhoz, hogy el tudd látni a családot. 18 voltam, amikor ő külföldre ment dolgozni, ekkor az ő feladatai teljes mértékben rám hárultak, és egy év alatt kitapasztaltam, hogy melyik fűszerből mennyi kell az ételbe, képessé váltam szakácskönyv nélkül boldogulni.
De amúgy engem is mindig nyaggatott, meg sokszor ott kellett állnom mellette 14-15 évesen úgy, hogy semmi kedvem nem volt, és mindig csak olyan feladatokat kaptam, hogy "kavard meg az ételt, kislányom", mert félt, hogy levágom a kezem :D "Privátban akciózni" meg nem engedett, tehát nem hagyta rám az ebédfőzést, mert nem bízott abban, hogy finom lesz a végeredmény.
Így vagy úgy, de végül kaptam esélyt a bizonyításra, és nagyon meg van elégedve velem.
én 9 éves korom óta segédkezem neki a konyhában :) 10 éves koromban tanultam a főzés alapjait, 12 éves koromra egyszerűbb ételeket mint pl. paprikás eltudtam készíteni :) most 17 vagyok és szinte bármit megcsinálok, szakácskönyvben megnézem hogy kell és készül is, természetesen persze vannak amik már fejből mennek :) a főzés nem nehéz dolog, és olyan dolog is amit élete végégig tanul az ember :D nincs benne olyan hogy valaki mindent tud :D aki azt mondja hazudik :P
de tudod, gyakorlat teszi a mestert, szóval hajrá ;)
17 éves lehettem, amikor érdekelni kezdett az ételek elkészítése. Próbálkoztam szakácskönyvek illetve a net segítségével. Eleinte kevés sikerrel persze, de 3-4 év eltelte után nagyon jól megtanultam fôzni.
Az apám dícsérte a fôztömet mindíg, most meg a családom.:)
Akkor azt mondtam, süteményeket soha nem fogok csinálni, mert nem érdekelt a sütés. Kb. 1 éve a gyermekeim kedvéért hozzáfogtam sütni is. Szerencsére elég jól sikerülnek :).
Engem anyukám nem tanított. Egyedül rántottát tudtam csinálni olyan 12 éves koromtól, mert néhányszor nem volt otthon ebéd, amikor hazaértem a suliból, és akkor megpróbálkoztam vele, mert ez egyszerűnek tűnt.
Utána kollégista lettem, lehetőségem se volt főzni.
Húszévesen összeköltöztem a barátommal, akkor kezdtem el főzni tanulni. Egy-két hónapig instant dolgokat csináltam, de aztán szép fokozatosan egyre bonyolultabb dolgokkal is kísérleteztem.
Igazság szerint a magyar konyha alap ételeit néhány hónap alatt meg lehet tanulni és begyakorolni. Tudj pácot, rántást, habarást csinálni, tésztát dagasztani, ismerd a fűszereket. Bár rengeteg háziasszony, aki állítólag "tud főzni", képtelen fűszerezni, egyszerűen mindenre vegetát szór.
Szóval ha ezen a szinten vagy, akkor elvileg már tudsz főzni, minden ezen túl már csak plusz. Szerintem ha van időd és kedved, akkor nyugodtan elkezdheted ezeket tanulni, de ha nem teszed, akkor sincs tragédia. Sőt továbbmegyek: ha egész életedben nem tanulsz meg főzni, akkor sincs gond :) Feltéve hogy szerzel egy jó állást, hogy megfizethess egy bejárónőt :)
Nem emlékszem, de nagy lelkesedéssel sertepertéltem a konyhában már kicsi koromban. Később összeírtam anyám repertoárjának zömét egy kis általam készített könyvecskében. Arra emlékszem, hogy 13 évesen már volt, hogy egyszerű ebéddel vártam anyámat, de azért akkor még jobbára ő főzött.
Utána nem emlékszem, hogyan volt. Az tuti, hogy 25 éves koromtól magamra főztem naponta, anyámtól többszáz km-re, bérelt szobában lakva. Akkorra már bizonyára egész jól tudtam főzni, igazából nekem nem volt tanulási fázis, amit kipróbáltam, az általában ment, csak a sütikkel álltam hadilábon, de egyszer az is elmúlt :)
Szeretek főzni, kreatív dolog (nem szoktam magam receptekhez tartani), csak könnyen el tud szaladni vele az idő, főleg, ha zöldségpucolás is van benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!