Nem tudok pacalt főzni. Hogy kell?
Felcsíkozod, megmosod és felteszed főni egy jó órára. Aztán ezt a főzővizet kiöntöd. Csinálsz egy pörkölt alapot és ráteszed az előfőzött pacalt. Jól felöntöd vízzel, mert még 2-3 órát főnie kell.
Pörköltalapot, fűszereket tudod?
Mi a pörköltalaphoz még majorannát és fokhagymát teszünk.Akkor jó , ha a pacal nagyon puha és a leve sűrű szaftos. Ja én több hagymát teszek alá,mint
a szokványos pörkölthöz.
Szia!
Mindenképpen az előfőzött, csíkozott, tisztított, félkész fagyasztott pacalt ajánlom. Kilós csomagokban árulják. Nincs ízesítve, tehát olyan pacalt készíthetsz belőle a szád íze szerint amilyet csak akarsz, viszont a pacalkészítést leegyszerűsíti, mert nem kell a pacalt vakargatnod, előfőzni (amitől kicsit sárga, kicsit büdös tud lenni) illetve összevágni, jaja és hosszú órákig főzni. Jobb ha nem megy el az étvágyad a főzés közben. Ha ilyet veszel akkor gyakorlatilag egy sima pörit kell alkotni. Hagyma pirít, piros paprika bele, rádobod a húst, só, bors, őrölt paprika, köménymag, fokhagyma, 1 db paradicsom, egy db zöldpaprika (ezeket darabold össze). Azért a főzési idő így sem kevés, 2-3 óra. Tört krumplival, friss kenyérrel, savanyúsággal az igazi (szerintem)
Jó étvágyat!
Üdv.
A lábast (ugyanúgy, mintha bográcsban készítenéd) fehér zsírral kend ki vastagon. Egy sor pacalt tégy bele, sózd meg, majd egy sor vöröshagyma, zöldpaprika, szemes bors, köménymag, ismét pacal, só, hagyma, bors, köménymag, ... a tetejére pacal kerüljön, de azt is sózd meg. A legtetejére tedd a csípős zöldpaprikát kettőbe vágva.
Önts rá egy pohárnyi vizet, és tedd fel főni. Ha felforrt, vedd le alatta a lángot, szépen főjön, nem kell neki nagyon rotyogni. Majd feladja még a saját levét is, és ha kell, csak azután pótold a vizet apránként, amikor már főtt annyit, hogy látszi, szükséges.
Ne kavard, csak rázogasd a lábast körbe-körbe, akkor nem ragad le!
A törtpaprikát csak az utolsó fél órában tedd rá!
Utolsó vagyok!
Ha feladta a saját levét, mindig csak annyi vizet kell ráönteni, hogy kb. 1,5-2,0 cm-rel legyen több rajta, mint ameddig a pacal ér a lábasban.
Szerintem:
Azzal kezdeném, hogy a "konyhakész" előfőzött pacalt felejtsd el. Kiolvadva nem több 70 dekánál, és egy perccel sem fő korábban, mint a friss.
Megbízható, masszív alkoholista sarki hentesnél friss pacalt veszek, lehetőleg bendő részt,nem levelest, vagy recést.
Ha szerencsém van, elég megmosni, ha kevésbé, akkor a külső(sima) felén lévő faggyútól kínos alapossággal megtisztítom. Vásárláskor gondosan megszaglászom, nem hypó szagú-e, mert ezt a szagot nem lehet kimosni belőle.
Ha ezek a dolgok együtt állnak, már nagy baj nem lehet.
Tenyérnyi darabokra vágva, forrástól 10-15 percig főzöm, ezt a vizet kiöntöm, mert elég intenzív tehéns.ar szaga van.
Még melegen felcsíkozom a pacalt, és tiszta vízben , ami éppen ellepje, fedő alatt,(kuktában) másfél órát főzöm.
A vízbe kevés sót, és egy fej hagymát, zöldpaprikát is adok.
Közben alaposan elfőzött hagymás pörkölt alapot készítek,
akár lehet paprikás is, mert a pacalt nem pirítom, mint az egyéb húst, hiszen előfőztem.
Rárakom az előfőzött pacalt, forrón.Nagyon fontos, hogy a hús egyik főzés után se hűljön ki, mert megfőzhetetlenre edződik. A pörkölt alapon a második főzővízzel öntögetem fel, amíg megpuhul. A főzési idő meghatározhatatlan, 2-8 óra között változhat. A használt fűszerek, paprika, bors, kömény, majoránna(!).
A főzés végére úgy igazítom, hogy sűrű, selymes, tunkolható szaftja legyen.
Manapság divat összefőzni a pacalt minden marhasággal,(csülkös, körmös, velős, stb pacal), én maradok a klasszikusnál. "A krumplileves, az legyen krumplileves!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!