Hogyan tudok házik kemény sajtot csinálni?
a sajtgyártás a tejipari ágazaton belül is egy külön szakma.Csak erre spcializálódott üzemek képesek jó sajtot gyártani.hosszú, bonyolult technológia, amint azt az előttem szóló Kedves Válaszoló is írta.a leghosszabb az érlelési folyamat, amit sajna mamár egy inkább lerövidítenek.
Valamikor nagyhírű sajtgyártó tejüzemek voltak,akik tudták is, hogy mit csinálnak.
A sajtmester a legelismertebb tejes szakma.
Ma már annyian gyártanak pl trappistát, hogy csak nézek,honnét pottyantak-e földre.
sumsum, otthon nem lehet félkemény sajtot előállítani.
ui: igazi keménysajtot nem is gyártottunk soha itthon, mert az ott kezdődik, Parmezán...
üdv-tejes-
Én ezt találtam, egyébként, a kemény sajtot nehéz megcsinálni, viszont egy lágyabbat egyszerű. Én ez alapján készítettem és jól sikerült. :) remélem neked is fog!
Sajtkészítés házilag
.
Ha a sajtkészítést házilag szeretnénk előállítani otthonunkban (ami nagyon finom és olcsóbb mint a bolti) akkor a következő a teendő.
A sajtkészítéshez házilag a következő dolgokat kell beszerezni.
Az egyik legfontosabb a jó minőségű házi tehéntej.
Az első sajtkészítés házilag elkészítésénél rájövünk hogy a házi tej valóban megbízható minőségű-e.
Ugyanis egy jó minőségű házi sajt pl: 5 liter tejből kb. 60-70 dkg-os lesz.
Ha viszont rosszabb minőségű a tej vagy fel vizezték akkor ennél jóval kevesebb kb. 40-50 dkg-os sajtot kapunk.
A jó minőségű házi tej beszerzésén kívül szükségünk lesz 10 %-os ecetre, 1 db vadonatúj tetra pelenkára, sóra, és egy préselő edényre amit a sajtkészítés házilaghoz otthon elkészítünk. Továbbá egy 2,5 literes műanyag flakonra tele vízzel, és egy préselő korongra.
A préselő edényt az alábbiak szerint készítjük el.
Egy műanyag ételhordó alsó magasabb részéből készítjük el az edényt, úgy hogy az oldalát és az alját kilyukasztgatjuk, hogy a savó azokon kiszivároghasson.
Az aljára 28 db 2mm átmérőjű lyukat fúrunk arányosan elosztva.
Az oldalára pedig körkörösen 4 sorba fúrunk lyukakat.
Az első sort az aljától 10mm-es magasságba körbe, összesen 16 lyukat fúrunk.
A következő lyuksor távolsága az előzőtől 15mm legyen.
A harmadik lyuksor az előzőtől 20mm re legyen.
És a negyedik sorköz is 20mm legyen. Mindegyik sorban 16 lyuk legyen.
Így kb. az edény közepéig lesz kifúrva alulról felfelé.
Ha ez meg van akkor egy műanyag lemezt belevágunk a belsejébe dekopirfűrésszel, úgy hogy minél pontosabban belemenjen.
Ez készülhet műanyag vágó deszkából ami könnyen beszerezhető, és aránylag vastag is.
Ha ez a préselő edényünk elkészült akkor hozzákezdhetünk a sajtkészítéshez házilag.
Az 5 liter tejet felforraljuk és 1 evőkanál sót beleteszünk, így főzzük 2 percig.
Utána 1,5 deciliter 10 %-os ecetet hozzáadunk és még 2 percig főzzük.
Az ecet összerántja a tejet és az így kapott anyagot szűrjük majd le.
Ezután következik a sajtkészítés házilag következő fázisa a szűrés.
Itt a savó eltávolítását kell elvégeznünk, amit úgy csinálunk hogy a tetra pelenkába beleöntjük a felforralt alapanyagot.
Ezután felkötjük egy madzaggal a konyhaszekrény fogantyújára, és egy tálat teszünk alá hogy a savó abba belecsöpöghessen.
Ez kb. 15 perc.
A sajtkészítés házilag következő lépése a sajtunk préselése.
A préselő edényünkbe a textilanyagból beleöntjük a túrószerű masszát, majd erre rátesszük a préselő korongot és ezután a 2,5 literes vízzel teli flakont ami a nyomósúlyunk lesz.
A felesleges savó távozik majd a kis lyukakon.
Kb. 12 órát álljon így.
Ezután ki lehet önteni a sajtot az edényből.
A sajtkészítés házilag következő teendője a sózás, tartósítás.
Sózás deszkán: a sajt tetejét és az oldalát jól bekenjük sóval, majd kb. 3-órát állni hagyjuk.
Ezután megfordítjuk és a másik oldalát is besózzuk, állni hagyjuk.
A sajt sárgulása természetes jelenség az érés folyamata.
Minél tovább érleljük annál sárgább és keményebb lesz.
De ez a sajt inkább azonnali fogyasztásra ajánlható.
Biztosan állíthatom hogy azonnal el fog fogyni, és a család kedvence lesz.
Tartósítás: só fürdőben 20-22 %-os konyhasót tartalmazó (1 liter vízhez 2 dl só) szobahőmérsékletű vízben 5-20 óráig állni hagyjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!