Kotyogós kávé főző de melyik az igazi?
Barátnőm imádja a kis kinai sima kotyogósát viszont meg szeretném lepni őt egy "eredetivel".
Én is néztem ... de van ilyen elvileg egy márka van ami a csúcsok csúcsát jelenti a kotyogósban de nem tudom melyik az, hátha ti tudjátok :)
Illetve szerintetek érdemes venni egy kis kézi vagy elektromos darálót mert jobb a kvbabos kvzás vagy mind 1 hogy ő darálja le vagy megevszi a chibo-t :)?
Üdv egy olyan aki soha nem kávézik :)
Illetve ha a kifejezés nem jó hogy "eredeti" akkor melyik az ami elképesztően minősségi és nem ez a gatyi aluminium vacak :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ha darálót us veszel, őrlőműves legyen, semmikèppen sem késes.
Ssjnos azok minősége sem egyforma.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
#7-es vagyok. Kérdező, a Bialetti kávéörlőt felejtsd el, pénzkidobás! Egy kalap sz@r. Hidd el, nem attól jó valami, hogy márkás. És hiába a Bialetti márkanév, az csak annyit jelent, hogy ők találták fel a kotyogóst, de attól még más is tud olyat jó minőségben gyártani. Ettől még ha azt akarsz venni a lánynak, hát vegyél, nem nyúlsz mellé vele, de az örlőjük az a leggagyibb kerámia malmos vacak, alkalmatlan bármire is. Legyártatják valami kínai üzemben fillérekért és rátetetik a saját márkajelzésüket, aztán eladják ötszörös áron. Nem a kínaiakkal van bajom, mert nagyon jó kínai örlők vannak, de ami jó, az kínaiból se olcsó. Alsó (olcsó) kategória a Timemore, amit már 30e körül megkapsz és kotyogóshoz, french presshez, V60-hoz meg hasonlókhoz megfelelő, espressohoz már kevés. Az 1Z Presso is kínai márka, de az már 70 ezernél kezdődik, viszont jó espressohoz is. Itt is látszik, hogy az örlő maga annyiba kerül, mint egy belépő szintű espresso kávéfőző.
Én ezt venném kotyogóshoz 18-ért:
Nekem is ez van, Magyarországon is árulják de aliról két hét alatt megjön közel féláron!
#9-nek kis magyarázat a "patkányméreghez" meg a "szarvasihoz":
Nem attól erős egy kávé, hogy mennyire keserű és ihatatlan. Ez marhára nem befolyásolja a kávé koffeintartalmát. Attól ilyen patkányméreg a kotyogósban készült kávé, hogy rosszul készítik el. Konkrétan megégetik. Megtömik a kosarat, hideg vízzel indítanak, sokan még a nyelét is leégetve forralják mint az eszetlen. Van olyan ismerősöm, aki arra panaszkodik, hogy a biztonsági szelep állandóan kilövi a golyót, és nem érti, hogy ő csinálja rosszul. Aki addig forralja benne a vizet agyontömött kosár mellett, hogy már szinte gőzként jön ki belőle a vége, annál persze, hogy egy ihatatlan "patkányméreg" lesz a végeredmény, vagy a biztonsági szelep lő ki belőle. De nincs benne több koffein, mintha jól és finom ízűre főzte volna. Fontos, hogy a víz hőmérséklete bővan 100 fok alatt maradjon. Én egyszer megmértem a kotyogósban ahogy én főzöm, 85 fok körül volt a pogácsa hőmérséklete, a youtubeon is vannak hőmérséklet mérős videók hasonló értékekkel. Az espresso is csak 93 fokon készül.
A szarvasi dettó. Nem attól patkányméreg, mert erős, hanem attól, hogy a Szarvasi kávéfőző kialakításából adódóan teljesen alkalmatlan finom kávé készítésére. Azzal nincs mit tenni, csak szar kávét lehet vele főzni, mint ahogy márkától függetlenül bármelyik másikkal, ami vele azonos elven működik. Ezek mind forrásban lévő 100 fokos vizet nyomnak át a már előre túlmelegített pogácsán, szabályozhatatlanul.
Egy rendes espresso gép általában 93 fokos vizet nyom ár 9 bar nyomással a pogácsán, már ha az ember jól tampereli. De espressot főzni jóval nehezebb, mint kotyogóst. Nekem nincs is espresso gépem, mert én sok kávét szeretek inni, nem 30 millis mini adagokat, illetve nincs se kedvem se pénzem se időm egy komoly espresso géppel játszadozni, karbantartani. :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Akinek nincs pénze espresszógépre, ajánlom a nestlé márkájú espresso crema nevű instant kávét, pont olyan mintha gép csinálta volna, ezt mondom én, aki expresso expert vagyok es imádom!
Ez a kávé nem granulált, hanem porrá őrölt kávészem. Illata is isteni, íze is es krémes habos.
A titka, hogy apró eszpresszó csészében kell készíteni, kevés vízzel, mint a valódi eszpresszót. Nem szabad hosszú lőrére ereszteni. Itt külföldön 7 euró egy csomag, 150 gramm
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!