Tudnátok írni igazi gulyás leves receptet, aminek olyan suru es sotet "zacc" marad a tányér alján?
Gulyásleves
Hozzávalók:
1kg marhahús ( marhapofa, marhanyak vagy akár vegyesen is tehetjük a levesbe)
3 db sárgarépa
2db fehérrépa
4 db közepes burgonya
3 fej hagyma
só
2 evőkanál pirospaprika
1db tv paprika
1kisebb paradicsom
őrölt kömény ízlés szerint
1 kisebb babérlevél
4-6dkg zsír
A húst 2 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot, paprikát felkockázzuk Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockázott paprikát. Ha a paprika és a hagyma is kiengedte és elfőtte a levét, és csak a zsír maradt, akkor beleszórjuk a fűszerpaprikát a tűzről levéve. Elkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük. Fűszerezzük sóval borssal,köménnyel,hozzátesszük a babérlevelet. Hozzáadjuk a paradicsomot, és visszatesszük a tűzre. Ezt a levet felforraljuk majd beletesszük húst.. Megsózzuk, zsírjára pirítjuk, hagyjuk, hogy a hús levet engedjen. Mikor levét elfőtte a hús hideg vízzel felengedjük, amikor a hús már félig puha beletesszük a megtisztított karikára vágott leves zöldségeket. Amikor a hús és zöldségek már majdnem teljesen készen vannak hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és azzal lassú tűzön puhára főzzük. Paprika és paradicsomkrémmel ,tejföllel ízesíthetjük tálaláskor.
Leves betétként adhatunk hozzá csipetkét de friss kenyérrel is ehetjük.
Ahogy én főzöm a gulyáslevest:
Kb 1,2 kg, vagyis bő kiló marhalábszárhoz 2 közepes fej hagymát vágok finomra.Vagyis kb 20-25 dekányit. Tényleg nem kell több, de azért van egy kis praktikája a sűrű alap főzésének.Egy jó fakanálnyi zsíron megdinsztelem a hagymát, egy kis sóval. Ha szalmasárga, akkor pici vízzel addig főzöm, míg pépes-krémes nem lesz. Erre a sűrű alapra teszem a felkockázott húst, és fehéredésig keverem, illetve lefedve hagyom, hogy kiadja a saját levét.
Ha ezt elfőtte, és kezd visszasülni zsírjára, akkor teszem rá a kb 2 jó evőkanálnyi minőségi pirospaprikát, és vagy felöntőlével (ha van ), vagy vízzel felöntöm, de csak annyival, amennyi ellepi.
A gulyás szakaszos főzést igényel.ekkor teszek bele őrölt köményt,, őrölt borsot, 1-2 babérlevelet, 1-1 szem paprikát paradicsomot (ezutóbbinak lehúzva a héját )finomra vágva.
Addig főzöm a marhahúst, ameddig azt nem érzem, hogy nemsokára jó lesz.(az állat korától függ, hogy másfél vagy 2 óra kb)
Ekkor teszem bele a kb fél kilónyi, kis hasábokra vágott vegyeszöldséget, amibe feltétlenül van egy jó darab zeller is.Ha a zöldség kezd puhulni, akkor megy bele, kb 60-70 deka kockára vágott krumpli.(a hús méretével nagyjából egyforma).Ha a krumpli is félpuha, kezd a széle lekopni, kell egy kóstolás, hogy utána lehessen fűszerezni, ízlésünk szerint.A fázisokkal együtt természetesen folyamatosan húzzuk fel a lé mennyiségét is, de mindig csak addig, amíg 1-2 ujjnyival ellepi a matériát.
Utolsó a csipetke, vagy valami levesbetét belefőzése.
A frissen csipkedett csipetke a legjobb (bár nem a leggyorsabb elcsipkedni )de kiváló kézi dörzstarhonya is kapható, amely megfőve szinte csipetke nagyságú lesz.
Legvégül -már tálalás előtt- finomra vágott zöldpetrezselyemmel szórom meg.
Sűrű, finom, tartalmas a gulyásleves, valóban barnás, sötét lesz a leve (nem áttetsző )De azért nem "zaccos" :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!