Miért nem lett kocsonyás a csontlevesem?
Terápiás csontlevest akartam főzni. Egy marha velős csont és kb. egy kiló sertés húsos csont került bele.
Nyolc órán keresztül főztem a legkisebb lángon. Tudom hogy 24-36 óra lenne az ideális, de nem merek úgy aludni, hogy be van kapcsolva a gáztűzhely. Lehet, hogy ezért nem lett kocsonyás, vagy az alapanyagok nem jók?
#8 köszönöm, ezt megfogadom.
A neten kerestem receptet, de mindegyik csak sertés és/vagy marha csontot írt összetevőnek.
#6 felfogtam, megértettem, de nagyon sajnálom, ha számodra nem elfogadható az, hogy nem mindenki akar zselatin port enni. Sajnálom azt is, hogy vasárnap reggel olyan ingerült vagy, hogy ilyen goromba választ írsz.
Anyádnak azért lett kocsonyás a tyúkhúsleves, mert a bőrben, és az izületekben (pl. csirkeláb) rengeteg kollagén van, ami kioldódik, és hidegen megköt.
Csontból a büdös életben nem kocsonya. Tartalmas ettől még lehet, de hogy kocsonya nem lesz, azt garantálom.
A klasszikus enyv főzésnél se magából a csontból oldódik ki a legtöbb kocsonyásító anyag, hanem a csontok végén lévő porcokból, is izületi folyadékokból.
Sertés köröm, csirkeláb, ezek azért jók, mert a rajtuk lévő bőr is kocsonyásít, belül meg sok kis csont van, mindegyiken porc, mind között izületi folyadék, kötőszövet, inak, stb...
A zselatin úgy készül, hogy a csontos részeket fözik sokáig, utána a levét átszürik, hogy ne legyenek benne húscafatok, a kristálytiszta lét meg kiszárítják és megkapták a zselatint.
Magyarul a kocsonyásodó ételek azért kocsonyásodnak meg, mert a zselatin fö ki az alapanyagokból.
Ha készen vett zselatint eszel, akkor semmivel sem másabb, amit fogyasztasz, mintha kocsonyát vagy kocsonyás levest eszel, az egyetlen különbség, hogy a zselatin gyorsabban fogyasztható.
És a zselatin por emésztési panaszokra is hatékony? Mert én azt olvastam, hogy a jó kocsonyás csontleves rendbe teszi a bélflórát.
Tudom, hogy sokan ízületi panaszokra szedik a zselatint, de nekem elsősorban nem arra kellene, hanem a belemre.
Én ilyenről még nem hallottam. Se a por, se az általad kifőtt zselatin nem csinál ilyet. Legalábbis nem tudok róla, hogy jelentős mértékben ez befolyásolna bármit.
Élőflórás dolgok, mint pl akármilyen joghurt, vagy külön ilyen készítmények, mint a normaflore, és hasonló probiotikumok állítják helyre a bélflórát.
A zselatinban kollagénen kívül nem sok minden van, ráadásul az fő ezer évig, milyen élő flóra lenne benne? Hogy állítana az helyre bármit is?
Vagy súlyosabb esetben van olyan vényköteles gyógyszer, ami nagyjából az egész bélflórát "restartolja" mert káros baktériumok, gombák is elszaporodhatnak ott. Az lenulláz mindent, és aztán prebiotikumokkal megtáplálva lehet helyreállítani az eredeti állapotot. De ehhez azért beszélni kéne egy gasztroenterológussal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!