Hogyan készíted a jó kollagénes csontlevest?
Nyugodtan rakd egybe. Az egésznek a titka, (mármint a tartalmas levesnek) hogy csak 80-90 fokon főzd, épp hogy néha feljöjjön 1-1 buborék, tehát ne forrjon! Ha gázzal főzöl, akkor legkisebb láng, miután lehaboztad, alatta akár egy lemezzel.
Ennek azonban az az ára, hogy minimum 6 órát főljön. Szállodai konyhákon ezt úgy csináljuk meg, hogy késő délután még vacsora előtt bekészítjük az elektromos üstbe, beállítjuk 85 fokra és másnap délelőtt szűrjük le. Ez több mint 15 óra főzési időt jelent.
Így kristálytiszta levest kapsz.
A kérdésben ("mit teszel még bele?") a húsra célzol, vagy egyebekre, zöldségekre?
"Leveskocka nagy szentségtörés lenne?" Igen, és nem. Megmagyarázom. Az ízfokozókhoz annyira hozzászoktattak minket a fejlett országokban, hogy az emberek 95%-ának jobban ízlenek az adalékolt élelmiszerek, mint a természetes összetevőkből előállítottak. Legyen az gyümölcsjoghurt, bolti süti, vagy akár egy húsleves. Ezt az állításomat tesztek bizonyítják. De mondok egy példát. Ausztriában elit szállodában "rendes" húslevest főztünk, mint itthon. Semmi ízfokozót nem tettünk bele. Jött a szállodatulaj, kért egy húslevest májgombóccal. Evett egy kanállal, majd üvölteni kezdett, hogy ez szar, ennek a levesnek nincs ereje és otthagyott. Másnap pont főznünk kellett volna, a marhahús leves por 20 literes kannákban áll ilyen helyen. "Főztem" levest CSAK PORBÓL. (milyen jó, annyi idő a leves főzés, mint a víz felforralása, + 2 perc) Jön a tulaj, kér megint egy levest mint előző nap. Megkóstolja, és azt mondja, na ilyennek kell lenni! Eeeeeez igen! Ja, és az ÖSSZES étlapon lévő krémlevest porból főzzük, a mártásokat pasztából (gombamártás kivételével). Ez a divat, így lehet a drága munkaerőn spórolni. De ez Ausztria.
Hát így legyünk okosak.
Rád bízom, csináld ízlésed szerint. Ha az arany középutat választod, teszel hozzá kis szójaszószt és megvan a természetes ízfokozó.
Shitake gomba? Mehet bele pár szem. Ha mindenféle húst szeretnél belerakni, (ne aggódj, a levesed finom lesz) miért ne... Mielőtt a csirke vagy tyúk szétesne, emeld ki a fazékból. Egybe tedd bele, ha nem késő.
Fűszerek: Serpenyőben piríts meg olaj nélkül félbevágott vöröshagymát (héjastól) a vágási felületre fordítva, hogy karamellizálódjon, együtt fokhagymával, egy babérlevéllel, 1 szem szegfűborssal, pár boróka bogyóval és fekete borssal. Ezt tedd a leveshez fűszerként, gyönyörű színt kap tőle és a fűszerek íze is üdébb lesz. Zöldségek a szokásos: Fehérrépa, paszternák, sárgarépa, karalábé, zeller gumó, gerezd káposzta, ha szeretnéd 1-2 gomba. És persze só...
Majd hozhatsz át egy tányérral ha kész van!
Csinálj hozzá (nekem legalábbis) öklömnyi májgombócot! :)
Pattanj és hozd át! :)
Abba belefér a marha is.
De fagyaszd majd le a maradékot adagokban ahogy a családnak kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!