Mennyire számít hétköznapinak a vízforralóban főzés és mit főztök benne és mit nem?
Az én kérdésem a minimalizmus filozófiájából származik, hogy minek annyi mindenféle, nem a kollégiumi létből, bár sokszor az jut eszembe a nincstelen helyzetemből is ;) , de ráadásul nem is én, hanem egy barátom kezdett el vízforralóban főzni rizst, lencsét, én is főztem borsót és amennyire engem meglepett ez elsőre, rájöttem, hogy mennyire praktikus és azóta vadászom a mit lehet főzni benne infókat.
Saját tapasztalatom és az ő tapasztalata szerint is olyat ne, ami letapad, leragad, amit ő pl. a krumplira mondott meg a hajdinára, nálam meg a köles égett-tapadt le nem is kicsit, aztán olvasgattam itt kicsit és persze, tojást meg virslit meg bort lehet vízforralóban is főzni, de mi mást még?
Zöldségeket? Milyen zöldségeket?
Borsót pl. főztem benne, az problémamentes volt, azt hiszem, mirelitből, a batáta a csicseriborsó, az is problémamentesnek kéne lennie.
Nincs tűzhely a lakásomban, illetve problémás, pláne, hogy a gázért fizetnem kell, az áramért meg nem... ;)
Lépjünk túl azon, hogy nahát, az nem arra való és micsoda hülyeség vízforralóban főzni.
Hozzáteszem, hogy fém vízforralóm van szerencsére, ami meg tényleg olyan, mint egy lábas, nem is főzöm bele a műanyagot, jó nagy, úgyhogy kényelmesen belefér a kezem is tisztításhoz, ahogy lekaparásztam az odaégett kölest is, rendszeresen vízkötelenítem, szóval persze, hogy meglepő a kérdésem, bár tán nem is annyira, ha netán tényleg népszerű mások között is, de az is érdekel, hogy ki mit főzött már benne sikerrel. :)
Előre is köszönöm a hasznos, mert értelmes válaszokat! ;) :)
“A nem fő meg annyi idő alatt problémára meg elég egyszerű a megoldás: újraforralás. A borsóval is így tettem. Mondjuk nem mondom, hogy nem árt hozzá némi ritmusérzék is ;) , hiszen azonnal forrás után még meleg belül és nem is forral újra, ergo ki kell kicsit hűlnie, hogy újra forraljon, de ez nem probléma.“
Na vegyuk ezt at.
Milyen ujraforralas? Es pontosan milyen csicseriborsot/borsot fozol meg benne?
A leirtakbol itelve csak konzerv/mirelitet tudok elkepzelni, es hogy le rantsam a laplet a nagy titokrol, ezek mar elo vannak fozve!! Ha at akarod oket melegiteni eleg egy talba tenni, felforralni a vizet majd lefedni, esetenkent leszurni majd ujra felonteni forro vizzel es kesz is..
Ahogy a tobbiek is irtak, GUSZTUSTALAN es tenyleg nem higienikus modszer a vizforralot barmi masra hasznalni, mint viz fozesere (igen meg teat vagy kavet se fozz benne!!).
Az a baj, hogy ahany ember, annyifele igeny, en biztos elokadnam magam es onkentes ehsegsztrajkba kezdenek, mint hogy a te modszeredet hasznaljam.
Ha engem kerdeztek, maradnek az instant tesztaleveseknel, peksutiknel, /felvagottnal, zoldseg/gyumolcsoknel, vagy banom is en atternek a nyersvegan eletmodra, csak ezt ne.
#21: igen, mirelit borsó volt, úgy emlékszem...
a többire nem reagálnék...
Nezd, a valaszolok tenyleg nem rosszindulatbol irtak azt, hogy ne csinald.
Az egy szuper dolog, hogy kreativ vagy es probalsz ujfajta modszereket kitalalni, es csak igy tovabb, de ezt a vizforralos dolgot tenyleg inkabb hanyagold.
"Az én kérdésem a minimalizmus filozófiájából származik, hogy minek annyi mindenféle..." Épp ezért most megkérdem. Minek a vízforraló? Még egy 60 éves gáztűzhelyen is tökéletesen meg lehet főzni szinte bármit, ilyet meg kis túlzással utánad hajigálnak a neten.
A vízforraló nem főzésre való. Koleszban még elmennek az ilyen ökörségek, de felnőttként azért már nem kéne.
25!
1, Nem minden teát kell forrázni.
2, Az emberek kb 99%-a nem használ hús hőmérőt.
3, Igen gyakran fogadok vacsora vendégeket, akik szivesen járnak hozzam.
4, Te egészen biztosan nem vagy élelmiszeripari mérnök.
"25!
1, Nem minden teát kell forrázni.
2, Az emberek kb 99%-a nem használ hús hőmérőt.
3, Igen gyakran fogadok vacsora vendégeket, akik szivesen járnak hozzam.
4, Te egészen biztosan nem vagy élelmiszeripari mérnök.
"
Egyet kell értsek az élelmiszer mérnökkel, én minőségügyes vagyok ugyan és nem élelmiszeriparban, de van egy biosz diplomám és jártam pár kifőzde konyháján és csomagolóüzemet is láttam már :S - hagy ne mondjam én is, anno 20+ éve, amikor suliba jártam, mik voltak a petricsészékben...
- az, hogy nem mindent kell forrázni, az még mindig 70+ °C-t jelent:
Fekete tea: 100 Celsius-fok, 3–5 perc áztatás Zöld tea: 70–80 Celsius-fok, 1–3 perc áztatás Fehér tea: 70–80 Celsius- fok, 1–3 perc áztatás
Gyümölcsteák: 100 Celsius-fok, minimum 8 perc áztatás Gyógyteák: (fajtától füg-gôen változó) általában 100 Celsius-fok, 5 perc áztatás
- nem kell húshőmérőt ill egész pontosan maghőmérőt használni, de elég csúnya gyomorrontásokat lehet vele megelőzni és nem mellesleg nem fogom a húst se szarrá sütni (bár lehet, csak én preferálom, hogy szép rózsaszín és omlós legyen a hús....ja meg a világ nagyobbik része XD)
28!
Cold brew mond valamit? Konkrétan hideg víz kell hozzá. HIDEG. Nem forró, nem meleg, nem langyos, hanem HIDEG. Pl a legtöbb gyógyteát is így készítik.
Több mint 30 éve főzök, soha senki nem kapott még gyomorrontast. Ha te képtelen vagy sütni, csak égetni vagy nyersen hagyni a húst hőmérő nélkü, az a te hozza nem értésed. Nekem megy nélküle is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!