Miért kell a lekváros üveget lefordítani 5percre mikor a lekvárt beletesszük?
Én több,mint 50 éve anyámtól tanult módszer szerint főzöm a lekvárokat. A megdarált gyümölcsöt lábosba vagy tepsibe teszem,és a sütőben közepes lángon rotyogtatom. Néha megkeverem. (Így nem fröcsög) Amikor már elég sűrű,akkor teszem bele a szükséges mennyiségű cukrot. Azzal már csak addig forralom,amíg a cukor teljesen el nem olvad.
Még forrón üvegekbe rakom,celofánnal lekötöm, az üvegeket a konyhapulton körbeteszem takarókkal, ( ez a száraz dunszt),legalább egy napig hagyom hülni,utána teszem a kamra polcára. Pár hónap után lekötözöm még sütőpapírral is. A celofán alatt sűrűsödik még a lekvár.
Soha nem használok sem befőző cukrot,sem dzsemfixet,mert azokban zselatin van. Igaz,hogy hamarabb sűrű tőlük a lekvár,de süteménybe nem lehet beletenni,mert a zselatin kiolvad belőle és eláztatja a tésztát.
Érdekes, hogy szezonban ennyi hozzászólásból 1 találat van, melyhez hozzá tenném, hogy a fejreállítás a kupakot is sterilizálja. Persze semmit nem ér a dolog ha nem rotyog a lekvár amikor beletöltöd az üvegbe. Celofánnal ezt a módszert nem ajánlatos követni, ott marad a dunszt, ami lehet száraz is meg vizes is és ha biztosan jól működik a sütő hőfokszabályozója némi bátorság és kísérletező kedv birtokában 100 fokra álítva fél óra melegen tartás is eredményes.
Ha sikerült pár hónapig romlás nélkül eltárolni a lekvárt, akkor a felbontás utáni megromlásnak már semmi köze a hőkezeléshez fordítgatáshoz, csak ahhoz, mennyi tartósító ill cukor lett belé rakva, milyen sűrű ill. mennyi és milyen romlasztó élővilágot vittünk bele az első kanállal ( még akkor is ha tissztára mostuk). Nem célszerű pl a lekvárt felbontás után az üveg jól felkeverni, mert minden esélyt megadunk, hogy a rothasztók a legalaposabban szétterüljenek a megmaradó lekvárban. Az sem biztos, hogy a lekvár hűtőszekrényben tárolásának legbiztonságosabb módja a légmentes visszazárás, ugyanis a hűtőben a levegő száraz, kiszárítja a lekvár felszínét és az üveg oldalát, ami gátolja a penészedést, lezárás esetén az üvegben keletkező pára nem tud távozni, lecsapódik at üveg oldalán, ideális helyet képez a baciknak gombáknak.
A válasz írója 76%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 11:49
Akk mi a megoldás,hogy ne romoljon meg a lekvár felbontás után pár héttel?Mert nekünk tavaly sajnos előfordult,hogy fél üveg lekvárokat dobtunk ki mert pár hét után penészes lett:((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!