Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért kell a lekváros üveget...

Miért kell a lekváros üveget lefordítani 5percre mikor a lekvárt beletesszük?

Figyelt kérdés
2010. júl. 23. 20:37
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Száraz dunszt az,ha kész a lekvár, beleteszed üvegekbe,lefeded a tetejét és ruhák közé rakod. Másnap ha kihült teheted a helyére.
2010. júl. 23. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/21 anonim ***** válasza:
57%
Ez a fejreforditás egy ideig divatban volt, de mára már kiderült, hogy igy az elsö kinyitás után borzasztó gyorsan megromlik a lekvár, ezért nem ajánlják már.
2010. júl. 23. 21:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/21 A kérdező kommentje:
hmm.. akkor a következőő adag lekvárt nem fordítom le ha ez tényleg így van?!:)
2010. júl. 23. 21:29
 14/21 anonim ***** válasza:
minálunk sincs ez a fejrefordítás dolog. ellenben szépen becsomagoljuk 3 laprétegnyi újságpapírba és utána mehet a szennyesruhatartóba, ahol dupla plédbe tekerve marad pár napig.
2010. júl. 23. 21:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/21 A kérdező kommentje:
na akk a következő adagod már dunsztolom:) köszönet nektek :) nagyon aranyosak vagytok
2010. júl. 23. 21:33
 16/21 anonim ***** válasza:
Azért kell azonnal felfordítani, mert a még forró(!) lekvár az üvegben lévő levegőt "átforrázza", vagyis csírátlanítja (ezért szokták a csecsemők cuccait is kifőzni, csírátlanítás végett), ezáltal sokkal kisebb az esélye a lekvár romlásának, főleg ha nem vagy kevés tartósítót használsz. Én az üveget is ki szoktam forrázni, mielőtt beleteszem a lekvárt, egyrészt nem törik el a hőmérsékletkülönbségtől, másrészt fertőtlenítődik. A férjem sokszor elfelejti a bontott lekvárt a hűtőbe tenni a felbontás után, de nem romlott még meg bontott lekvárom sem.
2010. júl. 23. 21:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/21 anonim ***** válasza:

Én több,mint 50 éve anyámtól tanult módszer szerint főzöm a lekvárokat. A megdarált gyümölcsöt lábosba vagy tepsibe teszem,és a sütőben közepes lángon rotyogtatom. Néha megkeverem. (Így nem fröcsög) Amikor már elég sűrű,akkor teszem bele a szükséges mennyiségű cukrot. Azzal már csak addig forralom,amíg a cukor teljesen el nem olvad.

Még forrón üvegekbe rakom,celofánnal lekötöm, az üvegeket a konyhapulton körbeteszem takarókkal, ( ez a száraz dunszt),legalább egy napig hagyom hülni,utána teszem a kamra polcára. Pár hónap után lekötözöm még sütőpapírral is. A celofán alatt sűrűsödik még a lekvár.

Soha nem használok sem befőző cukrot,sem dzsemfixet,mert azokban zselatin van. Igaz,hogy hamarabb sűrű tőlük a lekvár,de süteménybe nem lehet beletenni,mert a zselatin kiolvad belőle és eláztatja a tésztát.

2010. júl. 23. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/21 anonim válasza:

Érdekes, hogy szezonban ennyi hozzászólásból 1 találat van, melyhez hozzá tenném, hogy a fejreállítás a kupakot is sterilizálja. Persze semmit nem ér a dolog ha nem rotyog a lekvár amikor beletöltöd az üvegbe. Celofánnal ezt a módszert nem ajánlatos követni, ott marad a dunszt, ami lehet száraz is meg vizes is és ha biztosan jól működik a sütő hőfokszabályozója némi bátorság és kísérletező kedv birtokában 100 fokra álítva fél óra melegen tartás is eredményes.

Ha sikerült pár hónapig romlás nélkül eltárolni a lekvárt, akkor a felbontás utáni megromlásnak már semmi köze a hőkezeléshez fordítgatáshoz, csak ahhoz, mennyi tartósító ill cukor lett belé rakva, milyen sűrű ill. mennyi és milyen romlasztó élővilágot vittünk bele az első kanállal ( még akkor is ha tissztára mostuk). Nem célszerű pl a lekvárt felbontás után az üveg jól felkeverni, mert minden esélyt megadunk, hogy a rothasztók a legalaposabban szétterüljenek a megmaradó lekvárban. Az sem biztos, hogy a lekvár hűtőszekrényben tárolásának legbiztonságosabb módja a légmentes visszazárás, ugyanis a hűtőben a levegő száraz, kiszárítja a lekvár felszínét és az üveg oldalát, ami gátolja a penészedést, lezárás esetén az üvegben keletkező pára nem tud távozni, lecsapódik at üveg oldalán, ideális helyet képez a baciknak gombáknak.

2010. júl. 29. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/21 anonim ***** válasza:

A válasz írója 76%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 11:49


Akk mi a megoldás,hogy ne romoljon meg a lekvár felbontás után pár héttel?Mert nekünk tavaly sajnos előfordult,hogy fél üveg lekvárokat dobtunk ki mert pár hét után penészes lett:((

2010. júl. 29. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/21 anonim ***** válasza:
Azért kell lefordítani a lekvárt, hogy a gyümölcsdarabok ne süllyedjenek le az aljára... Ha kihűlt akkor már vissza lehet.
2010. aug. 1. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!