Mitől habzik a méz?
A méz meg tud erjedni - így készül a méhsör!
A habzó, forrásban lévö méz nem ehetö, vidd vissza akitöl vetted
Nagyon szívesen.
És a többi hozzászólónál nagyon sajnálom, hogy itt járt a lepontozó, mert mindenkinek ott van az igazság a hozzászólásában. Aki azt mondja, hogy a méz nem tud megromlani, természetesen nem a hamarabb kipergetett, hanem a teljesen elkészült mézről beszél. És az tényleg nem tud megromlani. Annak a cukorfoka, pH-ja, és egyéb tulajdonságai olyanok, hogy nem romlik meg. Azt már nagyon kevesen tudják, hogy a mézbe a méhecskék még nátrium-benzoátot is tesznek. Nyomnyi mennyiségben tartalmazza a nyáluk. Holott ekkora cukorfok mellett nem lenne szükség a tartósítószerre. De kezdetben a mézharmat híg, és míg a méhek szellőztetéssel betöményítik, addig szükség lehet rá. Utána meg már nem lehet kivenni.
Éveki történő mozdulatlan tárolás során esetleg szétülepedhet különféle frakciókra, és ha a felső rétegnek a legnagyobb a víztartalma, talán megerjedhet a legteteje, de ilyen sokáig csak véletlenül marad meg méz bárhol is.
A mézsörös hozzászólónak is van igazság a kommentjében, mézből is készül sör, igaz ott bőven kerül víz a rendszerbe, nem tömény mézből készül...
Hasonlóképpen ott van az igazság részlete annak a hozzászólónak a kommentjében is, aki azt írja, hogy vizezett mézet kaptál, mert ő is úgy tudja, hogy a kész méz nem romlik meg. Ő azt feltételezte, hogy utólag került bele a víz, én meg azt, hogy el sem készült rendesen a méz, tehát szárítás közben kikapták a méhek alól a készülő mézet. De mindenképpen nem a kellő víztartalmú méz a hunyó...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!