A hal miért nem számít húsnak? Pl. Sok vegetáriánus is eszi, meg elvileg húshagyó kedden is lehet, mert hogy az nem hús
Biológiai értelemben hús.
Hogy a szakácsok hova sorolják nem tudom.
Ami Húshagyókeddet illeti:
1. A középkori Katolikus egyház böjti szabályai a MELEGVÉRŰ állatok húsának fogyasztását tiltották böjt idején.
2. A Nagyböjt hamvazószerdával kezdődött. Húshagyókedd (félreérthető neve ellenére) még nem volt része Nagyböjtnek.
Hús, állat, a vega nem eszik sem halat, sem más húst.
Persze volt itt halevő vegán is a gyakorin, szóval lehet róla vitázni. Nekem egyértelmű a dolog... A vega nem eszik olyan állati terméket, amihez az állat halála kell és kész.
A rákon is lehetne vitázni, hogy de hát az se olyan hús... Nevetséges lenne az egész.
Hogy a vegák miért eszik, azt nem tudom. De azért nem számít húsnak (böjt szempontjából), mert Krisztus korában a hús hús sokkal drágább, úri, ünnepi kaja volt és ugye a böjtben a jólétről mond le az ember, tehát húst nem ehettek, de hal kb minden bokor alatt termett (gyengébbek kedvéért: nem kell szó szerint értmezni), tehát az olcsó volt, nem jelentett fényűzést, ezért azt nyugodtan ehették.
A szokások maradtak, az értékek, árak változtak.
Azt meg már a vegán barátaidtól kérdezd meg, h ők miért eszik :D
Az ovo-vega és az ovo-lakto vega eszik tojást, a vegán nem, ahogy mézet sem.
Vega alatt nem szoktak speckót érteni, az biztos, hogy húst és zsírt nem eszik, de az önjelölt "vegák" bármit ehetnek, nem tudhatjuk. Ez az önjelölt vegánokra is igaz.
Aki eszik halat, az nem vegetáriánus.
Akkor se, ha annak mondja magát. Nem eszünk olyat, ami élt, mozgott.
Lásd fent a böjtről írtakat, amiatt terjedt el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!