Mondanátok laktózmentes vegetáriánus fehérjeforrásokat?
Nekem ezek jutottak eszembe:
csicseriborsó, tojás, kefír túró és joghurt (ezeket megehetem mivel nem vagyok súlyosan laktózérzékeny és az orvos ezeket engedélyezte), quinoa, bab, lencse
A kérdés lényegében értelmetlen.
Fehérje (esszenciális és non-esszenciális aminosavak) mindenben van.
Attól nem kell tartania egy élő embernek sem a földön, hogy fehérjehiánya lesz, amíg eszik elegendő élelmiszert egy nap, változatosan. Még csupán teljesen növényi étrenden sem probléma ez fehérje-komplettálással (olyan növények fogyasztásával, amelyek kombinációja teljes aminosavprofilt ad ki). A tejtermékek és a tojás pedig eleve ún. teljes értékű fehérjék - az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák!
Ha arra akartál rákérdezni, hogy mik tartalmaznak ilyen étrend mellett nagy arányban fehérjét, az más kérdés.
- bab, lencse, borsó és egyéb hüvelyesek
- magvak mint pl. mandula, mogyoró, kesu, tökmag stb.
- tofu
- teljes kiőrlésű tészták (mármint spaghetti és társai pl.) és kenyerek
csatlakozom az előzőhöz.
plusz: naturize fehérjepor, barnarizsből.
Az olajos magvakban is jócskán akad fehérje, s persze a nem hüvelyes zöldségekben is, változó mennyiségben. A zöldségek azért tudnak fontos fehérjeforrásként funkcionálni, mert könnyű sokat enni belőlük és sok kicsi sokra megy.
Mivel eszel tojást, tejterméket, hüvelyeseket (én inkább csak tojást), nem igazán lehet probléma a fehérjebevitel, azt hiszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!