Havonta mennyit pénzt költötök el vegetáriánus étrendre?
Nyers vega vagy nyes vegán?
Olyan étrenddel még nem találkoztam, aminek drágábbnak kell lennie, mint a régi normál étrendem. Igaz, kizárólag nyers ételeket sosem ettem. De a vega, paleo, ketogén semmivel nem került többe, mint a normál étrendem. Mindig sok zöldséget és sok zsírt ettem, s mindkettő elég olcsó tud lenni :)
Az olajos magvak drágábbak, de azokból is sokat eszem, nem vészes, csak pl. ne makadámdióval akarj jóllakni... A len olcsó és simán lehet aszalt kenyeret alapozni rá, bár kell bele más is, mert magában nem finom a len, jól fűszerezve is csak elmegy. Bár nem biztos, hogy mindenki az élvezetet keresi az ételben s más ízlés is van.
A tipikus nyersvegánok sok gyümölcsöt esznek (lehet persze zsírra is alapozni, vannak olyanok is. nem tudom, belefér-e a kókuszzsír vagy olajos magvakon élnek, ez utóbbi nekem már túlzás lenne, túl egyoldalú. lehet, hogy OK a kókuszzsír), nem mindegy, hogy saját gyümölcsösöd van, kapsz valakitől, szedd magad mozgalom lelkes tagja vagy vagy megveszed a boltban, akár szezonon kívül is...
Az alma és a banán elég olcsó tud lenni (ősszel vettünk pár láda almát 70 ft/kg áron, úgyis rokonlátogatáson voltunk a Nyírségben :) a banán pedig kalóriadús, úgyhogy máshogy nézem az árát, de az eleve sem sok, megfelelő helyen, időben véve. a mazsola is jó emiatt s remek édességeket lehet készíteni vele, 2 hozzávalós bonbonokat is).
A mandula ár/kalória arányban jelenleg jobb lenne nekem, mint az alma (260 ft/kg-os almával tud egálban lenni, jó helyen veszem a mandulát is, muszáj, naponta eszem és drága cucc, én pedig igencsak árérzékeny vagyok), viszont sokkal jobb a tápanyagtartalma miatt. Az almában makrotápanyag szinten szinte csak szénhidrát van, ami energiának megteszi, de amúgy szükségünk nincs rá. Sok ásványi anyaggal is rosszul áll, de hogy konkrétan mi van benne, nem tudom, én nem is eszem almát. Viszont fehérje azért kell, ezért is nem tudom, hogyan lehet gyümölcsre koncentrálni, ha valaki nem is használ sok kalóriát.
Az olajos magvakban és a zöldségekben már van fehérje, de viszonylag sokat kell enni belőlük a megfelelő bevitelhez.
Ha nem nyers vegán akarsz lenni, csak általánosabb vega, az egyszerűsít, ezt lehet, hogy ki fogom próbálni egyszer 1-2 hétre, a tojássárgájáról úgyis at tudom, hogy értékesebb nyersen (aki fél a szalmonellától vagy más miatt nem tetszik neki és nem eszi, ne tegye, én fogom, az fix). Ez is egy olcsó étel (a jóféle házi errefelé drágább, mint a legolcsóbb bolti, de ez utóbbit meg se venném több okból sem), ami ráadásul szinte minden szükséges tápanyagot tartalmaz s jócskán akad benne fehérje is. Nehéz lenne nélküle.
Úgyhogy nem tudom megmondani, de én a szokásos napi ezer forintból nagyon lazán kihoznám ezt is, mint minden más étrendemet, hedonizmussal, korlátozásokkal, felesleges édességekkel... Kalóriában még kiszámolhatnám, mennyi lehetne, de a megfelelő tápanyagbevitel is fontos s annyira nem vagyok penge, hogy úgy összeállítsak egy napi tervet, hogy minden benne legyen (főleg, hogy nincs mindennek a felszívódásáról és szükséges mennyiségéről megbízható adat).
Köszönöm ezt a kimerítő választ!:) Nos tegnap olvastam Bicsérdy béláról, és nagyon megfogott, a táplálkozási szokása:
"Rengeteg táplálkozástani kutatást folytatott és a tapasztalatszerzés jegyében különböző kísérletek százait hajtotta végre magán. Ezek a kísérletek nagyrészt böjtből és különféle izzasztókúrák kombinációjából álltak, nagy hangsúlyt fektetve a helyes táplálkozás kialakítására is.[2]
Tanulmányozva a természetes életmód gyógyhatásait minden betegségéből kigyógyította magát, gyógyíthatatlannak mondott betegségéből is. A korábban már kopasz Bicsérdy teljes egészében visszanyerte hajzatát, és saját állítása szerint három - korábban elvesztett - foga is visszanőtt.[3]"
Gyümölcsök, és zöldségek fogyasztása nyáron, és még ősszel sem jelent problémát, na de télen, hogyan lehet kipótolni, tescoban tuti nem vennék gyümölcsöt. mandula, dió mifelénk akad szerivel :D
Fehérjeforrásnak a nyerstej, itt vidéken minden héten jár a "tejes" ha tényleg kell a fehérje.
Van az a mondás a vagy, amit eszel. Ha mindig csak Gyümölcsöt, zöldséget, magvakat eszel, rá fog állni a szervezeted arra, hogy ezekből az összes ásványi anyagot, nyomelemet, vitamint, természetes szénhidrátot kiaknázza, és ez meg fog látszani a bőr, haj, köröm, belső szervek, csont, izom egészségén, hiszek abban, hogy ettől "szuperegészséges" lesz az ember, amellett tökéletesen fiatal is. pl. a hunzák.
https://www.youtube.com/watch?v=4gZ4U3V5LEc
Szerintem a hozzánk hasonló emberek, akik ezt az életmódot folytatják, vagy fogják, min. 100évig fognak élni.
"Tanulmányozva a természetes életmód gyógyhatásait minden betegségéből kigyógyította magát, gyógyíthatatlannak mondott betegségéből is. A korábban már kopasz Bicsérdy teljes egészében visszanyerte hajzatát, és saját állítása szerint három - korábban elvesztett - foga is visszanőtt.[3]" "
Ezt ugye nem hiszed el? :(
Én is vegetáriánus vagyok, emellett orvostanhallgató, és azért maradjunk a realitás talaján.
Nagyon sok előnye van a vegetáriánus életmódnak (akkor, ha ez egészséges és változatos étrenddel jár), de a meséket hagyjuk meg a gyerekeknek.
Hogy dúsabb lett a haja, azt még elhinném. De a fog visszanövése embernél biológiai lehetetlenség. Légyszi ne terjessz itt ekkora butaságot, akárki is állítja magáról, mert pl. az ilyenek miatt hiszik sokan az emberek a vegákat ütődöttnek.
Én vegán vagyok, elismerem a jótékony hatásait, de tény, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a táplálkozásra, mint vegetáriánus életmódnál. A költségek sokmindentől függnek, ahogy már előttem leírták. Ha saját magad termesztesz, akkor jóval olcsóbban kijössz. Ha szupermarketes fos zöldséget, gyümölcsöt veszel, az is jóval olcsóbb, mint a bioboltban vagy termelőnél megvett minőségi áru. Viszont a vegák/vegetáriánusok nagy része már arra is odafigyel (ha teheti), milyen minőséget eszik, és az ilyen élelmiszerek eléggé megdobhatják a kiadásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!