Kellene egy kis segítség, hogy milyen ételeket készítsek a vegetáriánus német cserediákomnak mert nem nagyon vagyok benne jártas főleg úgy, hogy a családom szinte húst eszik hússal ja és nagyon szeretjük a tésztát?
Ha a halat megeszi akkor nem is vegetáriánus.Inkább gondolom a könnyű ételeket szereti. Külföldön az az elképzelés terjedt el (jogosan), hogy a magyar ételek nehezek, húsosak és zsírosak.
pár recept:
Patiszonos halfasírt recept
Kategória:
Vegetáriánus ételek
Hozzávalók:
* 30dkg lebőrözött,ledarált halhús
* 30dkg zsenge lereszelt patiszon
* 2db tojás
* zsemlemorzsa
* só,bors,olaj
Elkészítés:
A ledarált halhúst összekeverjük a lereszelt,kinyomkodott patiszonnal,a tojásokkal,két marék zsemlemorzsával és sóval borssal.Az alaposan összedolgozott masszából gombócokat formálunk,zsemlemorzsába megforgatjuk őket,Majd forró olajban kisütjük.
Tanácsok:
Párolt zöldséggekkel kínáljuk.
Paprikás - cukkinis penne recept
Kategória:
Vegetáriánus ételek
Hozzávalók:
70 dkg penne,
2 paradicsom,
3 közepes cukkíni,
2 jonatán alma,
1/2 piros húsú paprika,
2 hagyma.
1 dl olívaolaj,
1/2 csokor petrezselyemzöld,
bazsalikomlevél,
só,
bors
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. a paprikát kockákra, a paradicsomot és az almát cikkekre, a cukkínit karikára vágjuk.
Nagy serpenyőben 2 ek. olajat forrósítunk fel.
A paprika 1/3-át félretesszük, a többi zöldséget megpároljuk.
Apránként hozzáöntjük a többi olajat, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük az almát, és 8-10 percig pároljuk. Szükség szerint kevés vizzel felöntjük.
A tésztát sós vízben kifőzzük , lecsöpögtetjük, tálra tesszük, ráhalmozzuk a mártásos zöldséget. A félretett bazsalikomlevelekkel és paprikakockákkal díszitjük.
forrás:
A Drótpostagalamb recepttára 98. könyv
Csőben sült brokkoli/ karfiol recept
Kategória:
Köretek
Egytálételek
Vegetáriánus ételek
Hozzávalók:
1 fej brokkoli v karfiol
10 dkg sajt
olaj, só, bors, vegeta
(sajtos)Bechamell mártáshoz: 5dkg vaj
5dkg liszt
5 dl tej
10 dkg sajt
Elkészítés:
A zöldséget megmossuk és rózsáira szedve fűszeres vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
Közben elkészítjük a sajtos bechamellt.( világos rántás, majd felengedjük tejjel, megvárjuk amíg besűrűsödik és a végén hozzáadjuk a reszelt sajtot is)
Egy jénait vagy egy tepsit kiolajozunk és beletesszük a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a sajtos bechamellt. A tetejére reszelt sajtot szórunk és mehet is a sütőbe szép pirosra sülni. Isteni finom.
Tanácsok:
Köretként, magába ugyanúgy megállja a helyét!
Aki szereti az füstölt sajttal is kipróbálhatja.
Ja és nyugodtan próbljátok ki más zöldségekkel is.
Elkészítési idő: 45 perc
Attól függ mit eszik pontosan. Tojás, tejtermék belefér?
Kezdhetitek azokkal a hagyományos ételekkel, amikben nincs hús:
- káposztás/sajtos/grízes/mákos/krumplis tészta, nudli, szilvásgombóc
- főzelékek, csak a hús feltét helyett tojás
- rántott sajt + köret
- a hús kiváltható valamennyire szójával.
- ha eszik halat, akkor: harcsapaprikás, halrudacska, halászlé, sült és rántott halak
Szerintem elsődlegesen felejtéstek el az ilyen szegényes ételeket pl. az ajánlott grízes tészta és társai. Németországban élek, maximum furcsán néznének rád, ha ilyesmit feltálalnál. Az emberek 90%-a itt eléggé jó minőségű ételeket vásárol, és nemzetközibben is főznek, mint a magyarok. Általánosságban szeretik az olaszos konyhát általában, a magyar ételek (paprikás, gulyás, amik itt is ismertek ugye) inkább a középkorú, idősebb korosztálynál népszerűek (ott viszont általában nagyon). A panírozott illetve sok olajban sütött ételekre sem néznek túl jó szemmel. A főzelékekkel sem próbálkoznék - nálunk senkinek nem igazán jött be, egyedül a krumplifőzelék, amit sűrű krumplilevesnek tituláltak és kenyérrel ettek. A zöldségek szétfőzése nem egy jó pont.
Amit még érdemes elkerülni az a trappista sajt (ugye erről mind tudjuk, hogy egy hulladék), helyette inkább goudát, edámit, stb. vásárolni. Itt kint a füstölt sajt sem túl népszerű.
Plusz még egy tipp: a legtöbb vegetáriánus nem eszi meg a húsutánzatokat, tehát szójavirsli, szójaszalámi és társai, nem is érdemes vele próbálkozni. És egy népszerű tévhitet is megcáfolnék, nagyon fontos: a vegetáriánusok NEM FOGYASZTANAK HALAT! Aki igen, az ún. peszketáriánus.
Én ilyesmiket ajánlanék:
mozzarellás-paradicsomos penne, tehetsz bele gombát is (ne konzervet, ha lehet), spenótot, egyebeket, amihez épp kedved van.
Tejszínes töltött gombafejek sütve, mellé zöldsaláta olívaolajjal meglocsolva
Grillezett fokhagymás-mézes padlizsán
Juhtúróval vagy fetával töltött kaliforniai paprika sütve
Gorgonzolás-tejszínes tagliatelle
Ratatouille cukkiniből, padlizsánból, paradicsomból
Padlizsános-burgonyás curry vadrizzsel
Egészben sült camemebert vagy brie sajt (nem panírban, hanem egy kis fatálban pl.) gyümölcsökkel vagy zöldségekkel
Ázsiai zöldséges wok tészta
Borsós vagy gombás rizottó
Olívaolajos-citromos articsókák serpenyőben
Sütőben sült tortellini spenótos-tejszínes szószban
Szezámmagos-fűszeres sült répa vagy zöldspárga kecskesajttal
Vegetáriánus lasagne besamellel, paprikából, paradicsomból, cukkiniből
Töltött cukkini
Erre az időre érdemes lenne, ha elsősorban a cserediákokra főznétek, a családod alkalmazkodna hozzájuk. Ha tényleg annyira egészségtelenül ls vitaminhiányosan étkeztek, mint ahogy fentebb írtad, akkor nagyon jót fog tenni nektek is egy kis változatosság.
Mert a hal az fán terem, mi? :D Na jó, nem kekeckedek, de nyugodtan vissza lehet kérdezni, hogy mi az, amit egész biztosan szeret, köretből mit eszik meg stb.
A babgulyás, lencsegulyás teljesen vállalható hús nélkül is.
Pofon egyszerű: zöldségleves.
Ha eszik olyat, akkor csipetkével, grízgaluskával stb. Ha tojást nem eszik, akkor a Barilla tésza az tojásmentes, van levesbetétnek is használható tésztájuk.
Mindenféle krémlevesek.
Csilis bab (melegen ajánlom ezt a receptet: [link]
Töltött gomba, töltött paprika, töltött cukkini, ájult imám (ami egy töltött padlizsán).
Most kezdődik a spárgaszezon, akár abból is főzhettek neki valamit.
Sőt, újkrumpli is van már a piacon, az még vékonyra szeletelve, saját levében párolva, petrezselyemmel is fejedelmi lakoma. (Holnap ez lesz az ebéd, nekem Orly módon készült gombafejekkel, a család többi részének csirkemellel.)
"főzelékek, csak a hús feltét helyett tojás" Nem mindig :) Spenóthoz megy a tojás (meg a főzelékbe magába a reszelt sajt is), de sárgaborsó főzelékhez mi hagymát szoktunk pirítani.
- Borsópörköltet, gombapaprikást is szokták szeretni a külföldi népek.
- Olaszos tésztaszószból meg millióegyféle van, amiből még csak nem is hiányzik a hús.
- Vegetáriánus lasagne besamellel vagy ricottával, barna csiperkével és spenóttal.
- Gnocchi, illetve [link] (sokkal egyszerűbb és gyorsabb)
- Legyen valamiféle friss, nyers saláta, illetve legyen kirakva szabadon fogyasztható gyümölcs!
Őszintén, lehet, hogy valamennyire ki lehet pótolni a húst szójával, szejtánnal meg hasonló kamuhúsokkal, de ha még sosem dolgoztatok ilyennel, akkor ne most kezdjétek el! Ugyanez vonatkozik mindenféle fura izékra, mint a quinoa, articsóka és társaik. Olyat főzzetek, amiről van halovány segédfogalmatok, hogy milyen íze van, hogy kell elkészíteni és milyennek kell lennie a végeredménynek!
Ja igen: nem árt nem elfelejtenetek, hogy a kocsonya, a zselé is állatból készül, és egyes sajtokhoz is állati eredetű oltót használnak fel (pl. parmezán, vagy a gyümölcstortán a zselé).
Blogajánló:
Cukkinifasírt
Vega rakott krumpli
Tejszínes-sajtos rakott zöldség
Borsópörkölt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!