Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Most, hogy már több rovar...

Most, hogy már több rovar felhasználását engedélyezte az Európai Bizottság, érdekelne, hogyha a boltban vásárolok valamit, akkor az összetevők listájából rájöhetek-e, hogy rovar felhasználásával készült?

Figyelt kérdés

Tehát kötelező-e jelölni, hogy pl.: Acheta Domesticus (házi tücsök), vagy sunyi módon csak annyit írnak esetleg rá hogy: "fehérje" vagy "fehérjeforrás" vagy legalább annyit írnak, hogy "állati fehérje"? Nem szeretnék semmilyen formában rovart enni!

Konkrétan mely élelmiszerlánc milyen termékeiben lehet ilyesmi? Ha magyar a gyártó, az garancia lehet, hogy nincs benne rovar?

2023. jan. 28. 20:25
1 2 3 4 5 6
 21/53 anonim ***** válasza:
35%
Na, a 20-as valszeg a transzhumanizmus és Harari nagy követője....
2023. jan. 29. 00:16
 22/53 A kérdező kommentje:

23:48

Kedves felvilágosult jövőbelátó, ha önnek a haladást a rovarok evése jelenti, kívánok hozzá jó étvágyat!

Az, hogy a netikett szerint tegeződés van, tudja, nem jelenti azt, hogy bárkit "lebugyutázhat". Az ilyen mindenkit lenéző emberek, a maguk felvilágosultnak hitt "bugyuta" eszméivel éppen azok akik mindenféle valódi tudományos háttér nélkül, pusztán bizonyos érdekcsoportok haszonszerzését kiszolgálva akarnak másokra erőszakkal kényszeríteni dolgokat. Tudja kettőnk között az a legnagyobb különbség, hogy én nem nézem azokat le, akik más véleményen vannak, viszont nem is akarom rákényszeríteni másokra a magam nézeteit. És főleg nem sértegetek általam nem is ismert embereket. Ennyi szót sem kellett volna ránk pazarolnia roppant értékes idejéből, hiszen ész érvek helyett csak sértegetni próbál itt mindenkit. Látom az IQ-jára nagyon büszke, de az IQ nem méri a valódi tájékozottságott, még kevésbé azt, hogy kinek is van igaza. De maga biztos lemérette a sajátját, csak nehogy azt higgye hogy öné itt a legnagyobb. :)

Aztán vigyázzon a saját emlékezetére, mert lesz még magának nagy rácsodálkozása.

2023. jan. 29. 00:21
 23/53 anonim ***** válasza:
81%

amikor a tévében felolvasta az élelmiszermérnök, miben lehet rovarliszt, az élettől is elment a kedvem...hozzátette, hogy szigorúan ellenőrzik, feltüntette-e a gyártó, használt-e rovarlisztet a termékében..

Aztán még részletezte, elyik lisztben van kitin, melyik készül csak kukacból..

Megkérdeztem az egyik sógorom, aki nagyüzemi ódon tenyészti ezeket, hogy tényleg lehet rovarlisztet használni..?

Azt mondta igen, mindenféle tücsköt, sáskát, és egyéb rémségeket visz a megrendelőinek egyre nagyobb tételben...

2023. jan. 29. 15:48
 24/53 A kérdező kommentje:

15:48

Kedves Válaszoló!

Kérlek ne tartsd magadban a részletes választ, hiszen éppen ezt a célt szolgálta a kérdés, hogy legyen valami tájékozottságunk, milyen lisztekben van kitin vagy kukac, hadd tudja mindenki. Vagy be is linkelhetnéd, mert sajnos én ilyen részletes híranyagot nem találtam.

Ez a feltüntetés érdekelne, hogy milyen megnevezés vagy E-szám alatt fognak ezek futni.

(A sógorod Magyarországon tenyészti ezeket? Emberi fogyasztásra? Csak most engedélyezték! Eddig hogy csinálta? És te eddig nem tudtad mire használják?)

2023. jan. 29. 16:03
 25/53 anonim ***** válasza:
100%

23-as: és miben van rovarliszt ???

Tudnál egy linket adni, hogy hol olvasta fel ?

2023. jan. 29. 16:23
 26/53 anonim ***** válasza:
74%

Rovar a szárazföldön: fúj

Rovar sós vízből: hadd fizessek 30 ezret azért a homárért

A világon semmi baj nincs a rovarokkal, remek ételeket lehet belőlük készíteni. Azzal én is egyetértek, hogy legyen normálisan feltüntetve, de a tőlük való viszolygás semmivel sem megalapozottabb, mint a halal vagy a kóser előírások.

2023. jan. 30. 03:54
 27/53 A kérdező kommentje:

03:54

Na most kezdek bepöccenni. Feltettem egy kérdést. A kérdés nem arról szólt, hogy mi a véleményetek a rovarevésről, hanem arról, hogy az összetevők listájában a rovarokat hogyan tüntetik fel, ha feltüntetik egyáltalán. Ahhoz képest a kérdésemre választ nem kaptam, de két napja próbálnak itt meggyőzni egyesek, hogy milyen helytelenül gondolkodom. Miközben tudjuk jól, hogy Magyarországon a legnagyobb az elutasítottsága a rovarevésnek. Tehát az átlag magyar véleményét és nézeteit fogalmaztam itt meg. Kik vagytok ti és milyen jogon akartok kiegyensúlyozottan gondolkodó felnőtt emberek életébe ilyen mélységébe és módon beleszólni? Amióta felnőttem, ezt a szüleim sem teszik meg. Pláne nem ilyen kioktató hangvétellel, mindenféle valódi tudományos tájékozottság nélkül. A rák nem rovar. Ez általános iskolai tananyag. Egyébiránt rákot sem eszem. És mint mondtam, nem érdekel a véleményetek. Ez több mint bunkóság, és minden műveltebb társaságból kiutasítanák az ilyen önjelölt megmondóembereket, véleményterroristákat. Kérem a továbbiakban csak olyanok írjanak, akik választ tudnak adni az egyértelműen megfogalmazott kérdésemre. Köszönöm!

2023. jan. 30. 05:16
 28/53 A kérdező kommentje:

05:35

Érzékeny pontra tapintottam, hogy jön a degradálás és a sértegetés?

A módszer leírja a személyt. Most már tudom kikkel állok szemben. Köszi.

2023. jan. 31. 21:23
 29/53 A kérdező kommentje:

Már sajnálom, hogy az 5:35-ös kérdést jelentettem a moderátoroknak. Nyilván törölni is fogják. Pedig talán jobb tanulság lenne mindenki számára, hogy meddig mennek el egyesek, miszerint a fentebb kifejtett gondolataim miatt már pszichiáterhez akarnak irányítani (vajon honnan olyan ismerős ez a módszer?), minden kultúremberi viselkedést félresöpörve magukról, miközben nem tudnak leakadni a témáról, mégis jelentéktelennek minősítve azt.

Látjuk, hogy mennyire jelentéktelen számotokra, hogy egy közepesen ismert fórumon, az összetevők megjelölése iránt érdeklődőbe ilyen szinten beleálltok.

Aki lemaradt róla, egy megtévesztő belinkelt képet már töröltettem.

Mindenesetre ígérem, ha valamit kiderítek, ide fogom írni, hogyha valaki rákeres a témára az választ is találjon, ne csak a kötözködést. Mindebből látszik, hogy az általam előzetesen gondoltnál sokkal nagyobb pénzek foroghatnak itt kockán. Szóval akit érdekel, tegye a figyelt kérdései közé! Jelentkezem, ha megtudtam valamit.

Sziasztok!

2023. febr. 1. 00:31
 30/53 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Az alábbiakat tudtam meg: Minden esetben jelölni kell az összetevők között. E-számot nem kaphat.

Az alábbi jelölések fordulhatnak elő:

»Szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár)«

»fagyasztott Locusta migratoria (keleti vándorsáska)« »szárított/por Locusta migratoria (keleti vándorsáska)«

»egész Locusta migratoriából (keleti vándorsáska) készült por«

„közönséges lisztbogár fagyasztott lárvája (Tenebrio molitor lárva)” „közönséges lisztbogár szárított lárvája (Tenebrio molitor lárva)”

„közönséges lisztbogár porított lárvája (Tenebrio molitor lárva)”

„fagyasztott Acheta domesticus (házi tücsök)”

„Szárított/porított Acheta domesticus (házi tücsök)”

Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított por

„Fagyasztott/pépesített Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák)”

„Szárított/por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák)”

Szóval a megnevezésben a bogár vagy lárva általában benne van, ebből kivétel lehet, ha csak annyit írnak:

Locusta migratoria

Acheta domesticus

Nos, két állat latin nevét tudni fogom. De így egyébként is szabálytalan, mert az idézőjelbe tett teljes megnevezést fel kell tüntetni szerintem.

2023. febr. 7. 01:02
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!