Miért mondják a vevők,meg az eladók,hogy baconos pogácsa az üzletekben,és miért nem magyarul mondták,hogy szalonnás?
11es vagyok!
Nem kell az én hozzászólásomat kijavítani, már 70 éve úgy ismerem a hasa alja szalonnát, hogy azt abáltuk, a toka szalonnával együtt!!!!
E tekintetben inkább a te ismereteidet kellene kijavítani.
Az más dolog, hogy ugyanazt a részt (húsos szalonna) a mai világban másképpen menő elkészíteni, és más kaják készítéséhez, más módon használják fel az emberek.
Ha nekem nem hiszel, ha nem hisztek, kérdezzetek meg akárhol egy vidéki, idősebb embert, leginkább azt fogja mondani, hogy abálták, fokhagymával, törtpaprikával...
De az is téved, aki azt mondja, hogy az eper és a szamóca ugyanaz.
Valóban az eper fán terem, az én gyerek koromban még volt fekete eper és fehér eper... mentünk végig az utcán és két kosárba szedtük, egyikbe az egyiket, másikba a másikat... és persze a "nyomtató lónak sem kötik be a száját"... mire tele lett a kosár, mi magunk is ugyanolyan feketék lettünk. Ráadásul nem csak morcsosak lettünk, de a bőrünket is festette.
A szamóca a földi eper, sohasem fog fán teremni!
A kétfajta eper egyetlen közös vonása, hogy alakra egyformák az eper-szemek.
De azért tessék nyugodtan lefelé pontozgatni, mindenkinek szíve joga, de ez nem jelenti azt, hogy a lepontozóknak van igazuk, mert ők a többség. Csak ők fiatalok, és a régi időkből származó elnevezéseket, fogalmakat nem ismerik, másként ismerik... azért lehet utána olvasni, utána nézni...
20, én nem szivatni akartam a pultos kislányt, csak akkoriban heti X alkalommal mindig az epres vackot ettem reggelente, már nem néztem a kiírást, csak simán kértem a szokásosat a reggeli odanemfigyelős rutinban. Csak az eladó kislány volt új.
De ez már messze vezet a kérdező témájától, csak eszembe jutott :)
#23 bor nélkül semmi nem az igazi :)
(bocs, piás poént nem tudok kihagyni)
#11 Én téged két okból pontoztalak le.
1. Az amit leírsz (felénk egyszerűen abált szalonna néven fut, én kifejezetten szeretem) nem azonos a baconnal, mert sokkal zsírosabb szalonnából készül.
2. Ezt nem a zsír kisütés, így töpörtő és zsír előállítása helyett, hanem mellett készítették. Ugyanis a zsírt bizony régen is kisütötték, és lesütöttek húsokat, amiket a kisütött zsírba tették el, mert úgy elállt.
4#: én 'salo' angol szót nem leltem, pedig az Oxford Dictionary-ban is kerestem.
Csodálkozom, hogy valaki még nem jött azzal a legendával, hogy a szalonna azért bacon angolul, mert a Közép-korban Magyarországról, a Bakonyból szállították oda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!