Számotokra is van olyan étel, aminek ha egy bizonyos személy készíti el, sokkal másabb íze van mint ha más csinálja?
Mikor kisgyerek voltam, mamámmal nagyon sokszor sütöttünk sajtos pogácsát. Ő szaggatta a tésztát, és rakta a sütőbe a tepsit, én kentem tojással, sajtoztam a tetejét, és raktam a tepsibe a pogikat. Az atmoszféra is valami egyedi volt, a kis régi rádió nyekergette a magyar zenéket, stb.
Sajnos már nincs lehetőségem mamával sütni, de édesanyámmal számtalanszor próbáltuk már elkészíteni a pogácsát. Ugyanaz alapján a recept alapján, ugyanolyan arányokkal dolgoztunk minden alkalommal és finom lett, mert szempillantás alatt elfogyott és nagyon hasonlított, de mégis valahogy más íze volt mint annak, amit mamával csináltam. Nem tudom megmondani hogy konkrétan mi hiányzott, mert egyszerűen nem olyan volt amit szavakkal le tudnék írni.
Nektek is van hasonló sztoritok, vagy ételetek amivel hasonlóakat tapasztaltok? :D
Igen, apósom lecsója.
Szóról szóra ugyanúgy csinálom mint ő, de köze sincs az övéhez.
Vagy mamám rakott tésztája.
Elmesélte hogy csinálja, ugyanannyit rakok bele mindenből de sose lesz olyan.
Aha, sógornőm bolognaija, az is egy bonyolult étel, ugye...
nem tudom, mitől függ ez.
Sütő?hozzávalók márkája?
Számít a hangulat, számít a gyerekkor, akkor intenzívebben érezzük az ízeket, illatokat és ami még számít, hogy a nagyid lehet sparheltben sütötte az a finom pogit.
Nekünk a telken van sparhelt, ha abban sütök valamit, sokkal finomabbnak érzem, mint itthon a csilivili tűzhelyen.
Nagyapám rántottája. Évek óra próbálom olyanra csinálni mint az övé, de soha nem jön össze. Hiába tudom hogy készül, hol veszi az alapanyagokat, meddig süti.
A sajtos pogácsa nálunk is speciális volt. Mióta nagyanyám már nincs, inkább meg sem próbáltuk utánozni, mivel kevés receptje volt leírva, szinte mindent fejből csinált, vagy épp szemre, kóstolásra. Ki tudja, lehet egyszer majd nekiállok próbálkozni, de kizártnak tartom, hogy sikerüljön rájönni a titkára (azon túl, hogy szeretettel készítette).
Fú rengeteg, nekem is abba a hangulatba mint nálad,mamámmal..
Azok a finom fánkok, derelye, tészták amiket ő csinált, sose ettem azóta se olyat.
De lehet függ is attól nálatok pl hogy a régi sütőkbe teljesen más ízűek az ételek mint a mai modernekbe, hiába könnyebb ezekbe sütni már.
Pl anyósnak extra régi sütője van a mai napig, és szokott csinálni sült tarját , és hihetetlenül finom, míg az én modern légkeveréses sütőmbe finom, de nem ugyanaz.
De tudok példát hozni pl nem csak hazai ételbe, régen Zalaegerszegen volt egy gofris mindig a főtéren és minden vásáron ott ettem gofrit.
Azóta bárhol látok gofrit mindig veszek hátha ugyanolyan finom lesz, mai napig a számba az íze, de semmi... közelében sincsenek sajnos.
Én bármit csinálok más íze van :S
(De egyébkènt vért izzadok egy nagymama által kèszített pogácsa miatt! Hiába írta le nekem a receptet, soha mégcsak meg sem közelìti az övét! 😠😠)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!