Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Számotokra is van olyan étel,...

Számotokra is van olyan étel, aminek ha egy bizonyos személy készíti el, sokkal másabb íze van mint ha más csinálja?

Figyelt kérdés

Mikor kisgyerek voltam, mamámmal nagyon sokszor sütöttünk sajtos pogácsát. Ő szaggatta a tésztát, és rakta a sütőbe a tepsit, én kentem tojással, sajtoztam a tetejét, és raktam a tepsibe a pogikat. Az atmoszféra is valami egyedi volt, a kis régi rádió nyekergette a magyar zenéket, stb.

Sajnos már nincs lehetőségem mamával sütni, de édesanyámmal számtalanszor próbáltuk már elkészíteni a pogácsát. Ugyanaz alapján a recept alapján, ugyanolyan arányokkal dolgoztunk minden alkalommal és finom lett, mert szempillantás alatt elfogyott és nagyon hasonlított, de mégis valahogy más íze volt mint annak, amit mamával csináltam. Nem tudom megmondani hogy konkrétan mi hiányzott, mert egyszerűen nem olyan volt amit szavakkal le tudnék írni.

Nektek is van hasonló sztoritok, vagy ételetek amivel hasonlóakat tapasztaltok? :D

2019. máj. 30. 18:13
1 2
 11/17 Lazy Lover ***** válasza:
100%
+5 ! A mamám meg apám ételeit nem lehet utánozni
2019. máj. 30. 22:01
 12/17 zsofi 1295 válasza:
100%
Ez furcsa lesz, de ofőm táborokban készített gulyás levese mindent felülmúl
2019. máj. 30. 22:01
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Ismerős az érzés. De most nem anyut említem, mert ő a zöldborsófőzeléket csinálja úgy, hogy én soha nem tudom olyan finomra főzni, pedig jó pár éve főzök.

Viszont van egy óvodás emlékem a bablevesről, amit nem tudom, hogy készítettek, de olyat soha sehol nem ettem azóta sem. És az íze még mindig itt van a számban, ha rágondolok. Érdekesek ezek a dolgok, jó hogy feltetted ezt a kérdést. Tudod, hány éve volt? Több, mint 40.

2019. máj. 31. 14:17
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Férjem szerint az anyukám által készített rakott kel
2019. máj. 31. 14:33
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Sokan gyűlölik ezt a szót és idegenkednek tőle, de mindennek a kulcsa mégis ez: "szeretet".

Ez azt jelenti, hogy egyrészt az az ember, aki szeret főzni, és szereti is azokat, akiknek főzi az ételt, akkor azok az emberek nem csak az étel ízét érzik, hanem magát az "érzést" is, mert bennük van az a tudat, hogy azaz az illető, aki az ételt főzte, azt jó szívvel csinálta, hogy másoknak örömet okozzon. Nem tudom máshogy megfogalmazni. (Nem, nem vagyok vallásos.)

Úgy tudnám példaszerűen érzékeltetni: Más érzés egy pörköltet enni a legjobb 5 csillagos étteremben a legkiválóbb minőségű alapanyagokból elkészítve. Megint más, ha a szerető szülő, nagyszülő, rokon, barát vagy egyéb közeli személy készíti - ugyan nem "kiváló minőségű" alapanyagokból, de azért gondosan ügyelve arra, hogy az adott illető igényeit kielégítse (pl. ha mócsingosan, vagy mócsing nélkül szereti, akkor úgy készítse el).

Én pl. fiú létemre nagyon szeretek főzni. Ha pedig főzök, akkor a szívem-lelkem beleadom, mert nem szeretek silány munkát letenni az asztalra, ugyanakkor jó érzéssel tölt el, ha ezáltal másoknak örömet tudok okozni.

Kb. ugyanez a helyzet hasonló esetekben más embereknél is (ez pedig - bár különösen hangzik - az ételek ízén is erősen érződik).

2019. máj. 31. 17:11
 16/17 A kérdező kommentje:

Igen valószínű, hogy a szeretet a kulcs :D

Az elkészítés módja is ugyanaz, ugyanolyan működésű sütőben csináltuk mint mama, nem sparhelten. Volt neki is, de azon csak főztünk. Mondjuk azok az ételek is mennyeiek voltak

2019. máj. 31. 18:25
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
Mamám lekvárodbuktája. De én kevésbé leszek most romantikus, tudom, hogy a cserepekkel kirakott gázsütőjétől volt olyan faintos. Nyaminyami
2019. jún. 4. 17:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!