Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Másnál se fér be a kaja egy...

Másnál se fér be a kaja egy hűtőbe?

Figyelt kérdés

A szüleimnek van egy elég fura szokásuk, mégpedig az, hogy mindent felhalmoznak. Ez nincs másképp az étellel sem. (Mellesleg 3-an élünk egy háztartásban.) Konkrétan 2 hűtőnk és egy nagy fagyasztónk van itthon, de még így se férnek be a kaják a hűtő(k)be...

Pl. anyám amikor főz valamit, szó szerint annyit csinál egyszerre, hogy vagy 30 embernek minimum elég lenne...Amikor mondjuk töltött káposztát csinál, mindig egy ilyen hatalmas, talán 50 l-es fazékban csinálja, ami dugig tele van töltött káposztákkal...Konkrétan 4-5 napig is van, hogy esszük ugyanazt az ételt (vagyis ők, én max. a 3. napon megunom és inkább élek zacskós levesen meg lekváros kenyéren) és még így is megmarad egy csomó, amit elosztogat a rokonoknak, meg elrakja egy részét a fagyasztóba, aztán ott rohad meg..Már csomószor kérdeztük tőle, miért nem bír normális adag ételeket csinálni, úgy nem kéne annyit kidobni sem, de azt mondja, ő nem tud keveset csinálni, mert gyerekkorában 10-en voltak testvérek és ehhez szokott hozzá, hogy mindig ilyen sokat kell csinálni...A legjobb az egészben, hogy be se fér a hűtőbe sokszor, amit főz, ezért a régi hűtőnket, mikor vettek egy újabbat, levitték a pincébe és azóta oda viszik, ami már a fenti hűtőbe nem fér be. Vagy télen szokták még azt csinálni, hogy a hatalmas fazekat, benne az étellel kiviszik a teraszra, felteszik a cipős szekrény tetejére és becsomagolják ilyen szatyrokba, hogy nehogy valami ráhulljon vagy ilyesmi és onnan szednek, mikor enni akarnak...Mint a cigányoknál, esküszöm...

De amúgy az ilyen felvágottakat, sajtokat, stb. ételeket is halmozzák, pl. anyám a 2 hete lejárt szavatosságú tejre is azt mondja, hogy azt még meg lehet inni, mert szerinte annak még semmi baja nincs, hiszen hűtőben volt és nincs is fura íze/szaga (ja, mivel alig érez szagokat meg ízeket alapból...). Sokszor ilyen hónapokkal ezelőtt lejárt, megpenészedett sajtok vannak a hűtőben és arra is azt mondják, ha levágjuk a penészes részt, meg lehet enni. És az egészben a legjobb, hogy azért is rohad meg egy csomó minden a hűtőben, mert meg se várják, amíg valami elfogy, már veszik a következő adagot. Most is van vagy 4 doboz margarin csak az idefenti hűtőben, mert amikor egy első doboz félig kiürült, már vették a következőt, aztán abból is elfogyott valamennyi és már megint vették az újat, stb...Meg egyszer kiskoromban egy barátnőméknél életemben először ettem sajtos parizert és megkértem anyámékat, nekem is vegyünk olyat a boltban, mert nagyon ízlett...Azóta is kb. minden héten vesznek legalább fél kg sajtos parizert és már "leszoktam" róla, szóval sose eszek belőle és mindig megromlik, de csak azért is veszik az újabb és újabb adagokat. Már csak azért sincs gusztustom enni belőle, mert anyám mindig kiveszi a csomagolásából és belerakja ilyen műanyag tálkákba, amiket csak úgy fedetlenül bekúr a hűtőbe, hogy mindent átjárjon a parizer szaga, meg a parizert is a többi étel szaga és hiába mondom neki, hogy még ha akarnék, se ennék így belőle, csak azért is úgy rakja el, mert hogy ő nem érzi, hogy fura ízű lenne (mily meglepő).

Néha annyira irigylek más embereket, akiknek egy hűtőjük van (mint általában minden normális háztartásban) és még az sincs dugig penészes, romlott ételekkel. Már csak azért is, mert gondolom egy hűtőt, ami nincs telerakva, könnyebb is tisztítani, mint egy olyat, mint a miéink...A pincében lévő régi hűtőt nem is nagyon szokták takarítani anyámék és már rendesen félek kinyitni, mert rendesen hullaszag jön belőle. Aztán csodálkoznak, hogy amikor szülinapok/névnapok alkalmával csinálnak valami sütit, aztán fedetlenül berakják oda és a krém átveszi a hűtő szagát/ízét, nem vagyok hajlandó enni belőle..De azért a fenti hűtőnknek is van egy bukéja, mint írtam..

Anyámék amúgy semmi kivetnivalót nem látnak ezekben és állítják, hogy más családoknál is a pincébe/a teraszra kell kimenni szedni egy tál kaját, meg szerintem ők ezt valamiféle büszkeségnek is tekintik, hogy amikor valaki jön vendégségbe, megmondhatják nekik, hogy fú, mi olyan jól élünk, hogy 2 hűtőnk van és azokat se lehet rendesen bezárni, mert annyi lábas, jénai, kis doboz, meg tököm tudja még, mi van benne, azok is mind tele kajával...Hogy győzzem meg őket, hogy ez undorító és proli szokás? Egyáltalán tudnék rájuk hatni? Már elmúltak 60 évesek.

2019. júl. 7. 00:01
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
42%

Ùristen. :D Mintha arról írnál ami nálunk van. :D Itt sem lehet semmit kidobni, csak ott rohad a hűtőben. Vajkrém 2 hónapja felbontva, és csodákozik hogy penészes, meg fel van háborodva mert még a szavija jó...persze, de nem felbontva....ugyanez a felvágottal meg mindennel. Nem lehet nekik bemegyarázni. Én egy kishűtőt javaslok a szobádba. Vagy költözz el te is inkább.

25/N

2019. júl. 7. 12:12
 32/36 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, ma egyébként elmentek itthonról, ezért éltem az alkalommal és elhatároztam, hogy kitakarítom a hűtőt...Viszont hazudnék, ha azt mondanám, nem bántam meg párszor közben, hogy egyáltalán belekezdtem, pl. a kb. fél maréknyi haj-és szőrszál után, amit benne találtam...Meg igazából nem is sikerült teljesen tisztára varázsolnom, mert elfelejtettem, hogy kicsit bugos a hűtőnk és a hátulja állandóan be van fagyva, a hátul lévő ételek is állandóan megfagynak. És csak mikor mindent kipakoltam belőle, akkor vettem észre, hogy hátul pár kajamaradék, felvágottas papír, stb. ráragadt a hűtő hátulsó belső falára, majd oda is fagyott és próbáltam meleg vizes szivaccsal felolvasztani, de nem nagyon akart kiolvadni és nem tudtam, mikor jönnek haza anyámék, és biztos voltam benne, hogy ha hazaérnek és rajtakapnak, hogy a hűtőt takarítom, kaptam volna...Szóval inkább azt úgy hagytam és csak a többi falat töröltem át domestosos oldattal, meg a polcokat elmostam.

Ja és amúgy mikor hazaértek, észrevették, hogy át van rendezve a hűtő (mert nem mindenre emlékeztem, hol voltak pontosan), ill. anyám megtalálta az egyik, 2 hete lejárt szavatosságú medvesajtot a hűtőben, szóval el kellett mondanom, mit tettem, erre le lett ordibálva a fejem, hogy az a medvesajt még jó lett volna, a szavatosság csak arra vonatkozik, ha kibontják...Az meg még bontatlan volt, magyarul az idők végezetéig eláll szerintük..:D De az egy hete lejárt élesztőt is simán fel lehetett volna még használni anyám szerint. Ja és természetesen nem maradhatott el a szokásos ajándék, a parizer sem. Épp valamelyik nap kellett kidobni egy 10 dkg-os csomaggal, mert senki sem ette és megromlott, ezért ma hazaállítottak 2 csomaggal is :"D

2019. júl. 7. 21:34
 33/36 A kérdező kommentje:
*a medvesajtot a kukában találta meg, bocsi
2019. júl. 7. 21:35
 34/36 anonim ***** válasza:
0%
Azért kíváncsi vagyok hány kommentek keresztül akarod még szidni anyádékat vadidegeneknek. Leírtad a problémát, kaptál ötleteket, felesleges ragógumiztatni a népet a szüleiden tovább hogy szörnyülködhessenek.
2019. júl. 7. 21:45
 35/36 anonim ***** válasza:
54%

34-es, ha unod, akkor ne olvasd!

Kérdező!

Szerintem jól tetted! Állj ki azért, amit tettél!

Én a parizernél kapásból megjegyeztem volna, hogy tök fölösleges volt ennyit venni, ami megromlik, repülni fog a szemétbe.

2019. júl. 7. 21:51
 36/36 A kérdező kommentje:

34. Én meg arra vagyok kíváncsi, miért érzel késztetést arra, hogy olyan kommenteket is elolvass, amik nem érdekelnek, ill. még reagálj is rájuk.

Ill. az egyik előző válaszban valaki írta, hogy 21 évesen már nekem kéne kb. mindent csinálni, akármennyi szemetet idehordanak anyámék, nekem kéne azokat is eltakarítani, hogy nekik könnyebb legyen, mert ők már idősek...Ha nem írtam volna le, hogy (félig-meddig) kitakarítottam a hűtőt, akkor meg az lett volna a baj és akkor meg sorra jöttek volna az ilyen "jajj, most meg eltűnt a kérdező, biztos megsértődött, mikor írtuk neki, hogy ő is kitakaríthatná a hűtőt, ha annyira zavarja a mocsok meg a bűz...Biztos túl sok tennivalója van ott a mamahotelben" :)

2019. júl. 8. 14:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!