Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Másnál se fér be a kaja egy...

Másnál se fér be a kaja egy hűtőbe?

Figyelt kérdés

A szüleimnek van egy elég fura szokásuk, mégpedig az, hogy mindent felhalmoznak. Ez nincs másképp az étellel sem. (Mellesleg 3-an élünk egy háztartásban.) Konkrétan 2 hűtőnk és egy nagy fagyasztónk van itthon, de még így se férnek be a kaják a hűtő(k)be...

Pl. anyám amikor főz valamit, szó szerint annyit csinál egyszerre, hogy vagy 30 embernek minimum elég lenne...Amikor mondjuk töltött káposztát csinál, mindig egy ilyen hatalmas, talán 50 l-es fazékban csinálja, ami dugig tele van töltött káposztákkal...Konkrétan 4-5 napig is van, hogy esszük ugyanazt az ételt (vagyis ők, én max. a 3. napon megunom és inkább élek zacskós levesen meg lekváros kenyéren) és még így is megmarad egy csomó, amit elosztogat a rokonoknak, meg elrakja egy részét a fagyasztóba, aztán ott rohad meg..Már csomószor kérdeztük tőle, miért nem bír normális adag ételeket csinálni, úgy nem kéne annyit kidobni sem, de azt mondja, ő nem tud keveset csinálni, mert gyerekkorában 10-en voltak testvérek és ehhez szokott hozzá, hogy mindig ilyen sokat kell csinálni...A legjobb az egészben, hogy be se fér a hűtőbe sokszor, amit főz, ezért a régi hűtőnket, mikor vettek egy újabbat, levitték a pincébe és azóta oda viszik, ami már a fenti hűtőbe nem fér be. Vagy télen szokták még azt csinálni, hogy a hatalmas fazekat, benne az étellel kiviszik a teraszra, felteszik a cipős szekrény tetejére és becsomagolják ilyen szatyrokba, hogy nehogy valami ráhulljon vagy ilyesmi és onnan szednek, mikor enni akarnak...Mint a cigányoknál, esküszöm...

De amúgy az ilyen felvágottakat, sajtokat, stb. ételeket is halmozzák, pl. anyám a 2 hete lejárt szavatosságú tejre is azt mondja, hogy azt még meg lehet inni, mert szerinte annak még semmi baja nincs, hiszen hűtőben volt és nincs is fura íze/szaga (ja, mivel alig érez szagokat meg ízeket alapból...). Sokszor ilyen hónapokkal ezelőtt lejárt, megpenészedett sajtok vannak a hűtőben és arra is azt mondják, ha levágjuk a penészes részt, meg lehet enni. És az egészben a legjobb, hogy azért is rohad meg egy csomó minden a hűtőben, mert meg se várják, amíg valami elfogy, már veszik a következő adagot. Most is van vagy 4 doboz margarin csak az idefenti hűtőben, mert amikor egy első doboz félig kiürült, már vették a következőt, aztán abból is elfogyott valamennyi és már megint vették az újat, stb...Meg egyszer kiskoromban egy barátnőméknél életemben először ettem sajtos parizert és megkértem anyámékat, nekem is vegyünk olyat a boltban, mert nagyon ízlett...Azóta is kb. minden héten vesznek legalább fél kg sajtos parizert és már "leszoktam" róla, szóval sose eszek belőle és mindig megromlik, de csak azért is veszik az újabb és újabb adagokat. Már csak azért sincs gusztustom enni belőle, mert anyám mindig kiveszi a csomagolásából és belerakja ilyen műanyag tálkákba, amiket csak úgy fedetlenül bekúr a hűtőbe, hogy mindent átjárjon a parizer szaga, meg a parizert is a többi étel szaga és hiába mondom neki, hogy még ha akarnék, se ennék így belőle, csak azért is úgy rakja el, mert hogy ő nem érzi, hogy fura ízű lenne (mily meglepő).

Néha annyira irigylek más embereket, akiknek egy hűtőjük van (mint általában minden normális háztartásban) és még az sincs dugig penészes, romlott ételekkel. Már csak azért is, mert gondolom egy hűtőt, ami nincs telerakva, könnyebb is tisztítani, mint egy olyat, mint a miéink...A pincében lévő régi hűtőt nem is nagyon szokták takarítani anyámék és már rendesen félek kinyitni, mert rendesen hullaszag jön belőle. Aztán csodálkoznak, hogy amikor szülinapok/névnapok alkalmával csinálnak valami sütit, aztán fedetlenül berakják oda és a krém átveszi a hűtő szagát/ízét, nem vagyok hajlandó enni belőle..De azért a fenti hűtőnknek is van egy bukéja, mint írtam..

Anyámék amúgy semmi kivetnivalót nem látnak ezekben és állítják, hogy más családoknál is a pincébe/a teraszra kell kimenni szedni egy tál kaját, meg szerintem ők ezt valamiféle büszkeségnek is tekintik, hogy amikor valaki jön vendégségbe, megmondhatják nekik, hogy fú, mi olyan jól élünk, hogy 2 hűtőnk van és azokat se lehet rendesen bezárni, mert annyi lábas, jénai, kis doboz, meg tököm tudja még, mi van benne, azok is mind tele kajával...Hogy győzzem meg őket, hogy ez undorító és proli szokás? Egyáltalán tudnék rájuk hatni? Már elmúltak 60 évesek.

2019. júl. 7. 00:01
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
40%

nekem ez pazarlás, pénzkidobás a javábból..

Tanácsolnám, hogy akkor gyors dobj ki mindent ami romlott vagy undi megenni, de gondolom, akkor úgyis vesznek még.

nekem a barátom mamája tárolt penészes kolbászt a hüttöbe és nem engedte, hogy kitobjuk...

de kérdésre is válaszolok nálunk a hütö nagyon kicsi egy fél dinnye alig fér bele, ezér inkább minden részletbe vásárolunk

2019. júl. 7. 09:12
 22/36 anonim ***** válasza:
84%

Háhá, nálunk is detto ugyan ez. Nagy hentesfagyasztó a pincében, pluszhűtő a garázsban, jaj nemtudokkevesetfőzni duma.

Igazából csak kvára unatkoznak és boltba járnak hobbiként.

Főzni meg mindig annyit kell, hogy tudjanak küldeni az összes rokonnak, ha véletlenül oda tévedne az egyik. Vagy mekkora szégyen lenne, ha te valamiből ennél, és már elfogyott!! Bele gondolni is rossz!

Szóval olyan még nem volt, hogy valami elfogyott.

2019. júl. 7. 09:47
 23/36 anonim ***** válasza:
77%

Ez nagyon durva.

Ha mered, kezdd el kidobálni a régi dolgokat. Időközben vezess egy listát, hogy mit dobtál ki, és az internet alapján írj oda egy megsaccolt értéket, a végén pedig add össze az egészet. Szerintem meg fogja őket döbbenteni, milyen sokat pazarolnak... én anyukámmal ezt csináltam, bár ő közel sem volt ilyen súlyos eset. Lehet kényszeres.

2019. júl. 7. 09:50
 24/36 anonim ***** válasza:
29%

"ő nem tud keveset csinálni, mert gyerekkorában 10-en voltak testvérek és ehhez szokott hozzá, hogy mindig ilyen sokat kell csinálni."

Akkor mondd meg neki, vagy vegyen kisebb lábost, vagy tervezzen be még 9 gyereket.

Az is milyen bizarr hogy a rokonok meg elfogadják az ételt, mert én legfeljebb anyámtól/nagyanyámtól fogadom el.

2019. júl. 7. 09:55
 25/36 anonim ***** válasza:
0%
Mondjuk erős ellentmondás van abban, hogy tele a hűtő és mégis 4-5 napig kell ugyanazt enned, mert nyilván nem egyfélével tömi tele.
2019. júl. 7. 10:11
 26/36 anonim ***** válasza:
78%

Az jó,ha valahol két hűtő van,főleg nyáron.De ami nálatok van az tényleg nincs rendbe.Azt már én is hallottam,hogy,ha sokáig főzött valaki nagy adagokat az már nem tud keveset csinálni.Lehet azért raktároznak ennyire,mert mivel,hogy 10-en voltak kevés volt a kaja és nem jutott elég mindenkinek.

Ha tudsz menj velük vásárolni,ha kell valami felvágott kérjed te,amennyit te gondolsz vagy válassz mást amit megennél.Vehetnél anyudnak fedeles műanyagdobozokat.Könnyebb lenne pakolni meg átláthatóbb lenne.Amiről meg úgy gondolod,hogy már nem jó azt dobd ki.

2019. júl. 7. 10:24
 27/36 anonim ***** válasza:
21%

"ő nem tud keveset csinálni, mert gyerekkorában 10-en voltak testvérek és ehhez szokott hozzá, hogy mindig ilyen sokat kell csinálni."

Hozzá lehet éppen szokni, csak kegyetlen. Hosszú folyamat és mivel nincsen hozzászokva a kisebb adagokhoz, el fogja cseszni az arányokat. Sokszor. Irgalmatlanul bénának fogja érezni miatta magát, ti pedig utálni fogjátok, amiért nem hozza a megszokott minőséget.

21 éves nagy ló vagy, a szüleid meg már idősek, a helyedben abbahagynám a rinyálást és elkezdeném átvenni a főzést, bevásárlást, készlet- és hűtőkarbantartást. Nekik is könnyebb, ha kevesebbet/egyáltalán nem kell ezekkel vacakolniuk, neked is jobb, ha több kontrollod van a szituáció felett. Találj ki nekik egy olyan tálalást, amiben még örülnek is neki! ;)

2019. júl. 7. 11:39
 28/36 anonim ***** válasza:
72%

Szerintem semmi fakszni nincs a kisebb adagra főzésben.

Mindenből tesz feleannyit vagy harmadannyit.

Még sózásnál is működik ez.

Esetleg az elején kicsit túlsózza, abból tanulni kell és következőre jó lesz.

2019. júl. 7. 11:48
 29/36 anonim ***** válasza:
100%

Előzőhöz:

Amúgy 21 éves a fia, tehát legalább ennyi ideje saját háztartásban kettő ill. 3 emberre főz.

Aki 21 év alatt nem képes átszokni a 10 emberről 2-3-ra, annál nagyon nagy gondok vannak fejben.

2019. júl. 7. 11:50
 30/36 anonim ***** válasza:
77%
vicces, mert az én nagyszüleimnél dettó ugyanez van:-) a penészes sajtok, a hűtő a pincében, azon kívül 2 fagyasztószekrény, és télen még a teraszra is ki kell rakni a kaját. a sütik, torták mindig fedetlenül, hogy tuti rántott hús ízűek legyenek. na szóval ugyanaz. szerintem nem tudsz tenni semmit, esetleg elköltözni
2019. júl. 7. 11:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!