Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Másnál se fér be a kaja egy...

Másnál se fér be a kaja egy hűtőbe?

Figyelt kérdés

A szüleimnek van egy elég fura szokásuk, mégpedig az, hogy mindent felhalmoznak. Ez nincs másképp az étellel sem. (Mellesleg 3-an élünk egy háztartásban.) Konkrétan 2 hűtőnk és egy nagy fagyasztónk van itthon, de még így se férnek be a kaják a hűtő(k)be...

Pl. anyám amikor főz valamit, szó szerint annyit csinál egyszerre, hogy vagy 30 embernek minimum elég lenne...Amikor mondjuk töltött káposztát csinál, mindig egy ilyen hatalmas, talán 50 l-es fazékban csinálja, ami dugig tele van töltött káposztákkal...Konkrétan 4-5 napig is van, hogy esszük ugyanazt az ételt (vagyis ők, én max. a 3. napon megunom és inkább élek zacskós levesen meg lekváros kenyéren) és még így is megmarad egy csomó, amit elosztogat a rokonoknak, meg elrakja egy részét a fagyasztóba, aztán ott rohad meg..Már csomószor kérdeztük tőle, miért nem bír normális adag ételeket csinálni, úgy nem kéne annyit kidobni sem, de azt mondja, ő nem tud keveset csinálni, mert gyerekkorában 10-en voltak testvérek és ehhez szokott hozzá, hogy mindig ilyen sokat kell csinálni...A legjobb az egészben, hogy be se fér a hűtőbe sokszor, amit főz, ezért a régi hűtőnket, mikor vettek egy újabbat, levitték a pincébe és azóta oda viszik, ami már a fenti hűtőbe nem fér be. Vagy télen szokták még azt csinálni, hogy a hatalmas fazekat, benne az étellel kiviszik a teraszra, felteszik a cipős szekrény tetejére és becsomagolják ilyen szatyrokba, hogy nehogy valami ráhulljon vagy ilyesmi és onnan szednek, mikor enni akarnak...Mint a cigányoknál, esküszöm...

De amúgy az ilyen felvágottakat, sajtokat, stb. ételeket is halmozzák, pl. anyám a 2 hete lejárt szavatosságú tejre is azt mondja, hogy azt még meg lehet inni, mert szerinte annak még semmi baja nincs, hiszen hűtőben volt és nincs is fura íze/szaga (ja, mivel alig érez szagokat meg ízeket alapból...). Sokszor ilyen hónapokkal ezelőtt lejárt, megpenészedett sajtok vannak a hűtőben és arra is azt mondják, ha levágjuk a penészes részt, meg lehet enni. És az egészben a legjobb, hogy azért is rohad meg egy csomó minden a hűtőben, mert meg se várják, amíg valami elfogy, már veszik a következő adagot. Most is van vagy 4 doboz margarin csak az idefenti hűtőben, mert amikor egy első doboz félig kiürült, már vették a következőt, aztán abból is elfogyott valamennyi és már megint vették az újat, stb...Meg egyszer kiskoromban egy barátnőméknél életemben először ettem sajtos parizert és megkértem anyámékat, nekem is vegyünk olyat a boltban, mert nagyon ízlett...Azóta is kb. minden héten vesznek legalább fél kg sajtos parizert és már "leszoktam" róla, szóval sose eszek belőle és mindig megromlik, de csak azért is veszik az újabb és újabb adagokat. Már csak azért sincs gusztustom enni belőle, mert anyám mindig kiveszi a csomagolásából és belerakja ilyen műanyag tálkákba, amiket csak úgy fedetlenül bekúr a hűtőbe, hogy mindent átjárjon a parizer szaga, meg a parizert is a többi étel szaga és hiába mondom neki, hogy még ha akarnék, se ennék így belőle, csak azért is úgy rakja el, mert hogy ő nem érzi, hogy fura ízű lenne (mily meglepő).

Néha annyira irigylek más embereket, akiknek egy hűtőjük van (mint általában minden normális háztartásban) és még az sincs dugig penészes, romlott ételekkel. Már csak azért is, mert gondolom egy hűtőt, ami nincs telerakva, könnyebb is tisztítani, mint egy olyat, mint a miéink...A pincében lévő régi hűtőt nem is nagyon szokták takarítani anyámék és már rendesen félek kinyitni, mert rendesen hullaszag jön belőle. Aztán csodálkoznak, hogy amikor szülinapok/névnapok alkalmával csinálnak valami sütit, aztán fedetlenül berakják oda és a krém átveszi a hűtő szagát/ízét, nem vagyok hajlandó enni belőle..De azért a fenti hűtőnknek is van egy bukéja, mint írtam..

Anyámék amúgy semmi kivetnivalót nem látnak ezekben és állítják, hogy más családoknál is a pincébe/a teraszra kell kimenni szedni egy tál kaját, meg szerintem ők ezt valamiféle büszkeségnek is tekintik, hogy amikor valaki jön vendégségbe, megmondhatják nekik, hogy fú, mi olyan jól élünk, hogy 2 hűtőnk van és azokat se lehet rendesen bezárni, mert annyi lábas, jénai, kis doboz, meg tököm tudja még, mi van benne, azok is mind tele kajával...Hogy győzzem meg őket, hogy ez undorító és proli szokás? Egyáltalán tudnék rájuk hatni? Már elmúltak 60 évesek.

2019. júl. 7. 00:01
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
58%

" ő nem tud keveset csinálni, mert gyerekkorában 10-en voltak testvérek és ehhez szokott hozzá, hogy mindig ilyen sokat kell csinálni..."

Ezmienhülyeség.

Figyelj, elég nagynak tűnsz ehhez a projekthez:

Az 50 literes kuktát add el!

Vegyél helyette 10 litereset!

;)

Ezzel persze nem oldod meg, hogy ne vásároljon be annyi alapanyagot a káposztához (apropó, hogy cipeli haza azt a sokat??), de legalább akkor már az alapanyagot kénytelen elosztogatni.

Ez egy olyan kényszerbetegségnek tűnik nekem.

2019. júl. 7. 00:27
 2/36 anonim ***** válasza:
76%
vicces, mert az én nagyszüleimnél dettó ugyanez van:-) a penészes sajtok, a hűtő a pincében, azon kívül 2 fagyasztószekrény, és télen még a teraszra is ki kell rakni a kaját. a sütik, torták mindig fedetlenül, hogy tuti rántott hús ízűek legyenek. na szóval ugyanaz. szerintem nem tudsz tenni semmit, esetleg elköltözni
2019. júl. 7. 00:34
 3/36 anonim ***** válasza:
92%

Ha ennyire nem gond az anyagiak, tehát mehetne eggyel több hűtő is a háztartásban, akkor ilyet vegyél, vidd a szobádba vagy a pincébe, zárd lakattal, és ebbe menekíts magadnak a közös főztökből 2-3 adagot, meg a hdegárut, amit te eszel.

[link]

2019. júl. 7. 00:38
 4/36 anonim ***** válasza:
41%

Azért érzek némi költői túlzást, és nem mellékesen lehülyézni sem kell azokat, akiknek nem kong a hűtőjük az ürességtől. Meg lehetne ám ezt kevésbé fellengzően, és kevésbé lenézően kérdezni.

Nekünk két fagyasztónk, meg egy hűtőnk van. Faluhelyen élek, és a fagyasztók majdnem mindig tele vannak. Van kiskert, baromfiudvar, elég sok mindent megtermelünk magunknak. A borsó pedig nem pont akkor fog teremni, amikor épp levest készítünk. ;-) Meg a malacot sem lehet kilónként levágni. :-)

A sima hűtő meg kb. háromnegyedig van általában.

Tudod, nem az a baj, ha sok dolog van a hűtőben. Nem mindig rossz dolog, ha nem kell mindenért a boltba futni. A probléma ott kezdődik, amikor az ember nem figyel a szavatossági időkre. Nem mindegy, hogy a teli hűtőben ehető, friss és féltartós élelmiszerek vannak, vagy penészes, romlott cuccok.

Ja, és egyébként ehhez nem kell tele hűtő. Volt olyan idős, magányos néni ismerősünk, akinek ha 5 dolog volt a hűtőjében, akkor sokaat mondok, de abból négy romlott.

Egyébként meg tudod, idős korra az ember szellemi képességei van, hogy megcsappannak. Inkább segíts nekik kritizálás helyett. Vagy ha ez akkora probléma, nyugodtan költözz el. Ha ők 60 felett vannak, akkor gyanítom, te is már túl vagy a 30-on.

2019. júl. 7. 01:11
 5/36 anonim ***** válasza:
79%
Én csak abba gondoltam bele hirtelen, hogy mennyi étel romlik így rátok, és ez mekkora pazarlás!
2019. júl. 7. 01:18
 6/36 anonim ***** válasza:
72%

Nalunk egy huto van aminek van egy kis fagyasztos resze. Mindn elfer benne de mi nem is fozunk olyan sokat es fagyasztott dolgokbol se veszunk semmit hetekre elore.

Mi csak 2en vagyunk

Anyoseknal van egy 2 ajtos huto ami tele van mindig es ok 4en vannak. Van meg egy kis hutojuk is, oda is raknak nehany dolgot de jobban uditoket meg nagyobb dolgokat.

Szuleimnek egy huto van es egy fagyaszto lada. ok 3an vannak de mikor 5en voltunk akkor is ez volt.

Sok fagyasztott dolog van naluk es a hutoben meg az ami epp elfogy a kovetkezo nehany napban.

En kulfoldon vagyok es itt nepszeru hogy a garazsban is van 1, valakinek 2 huto a konyhai huton kivul.

Szoval a 2 huto es a fagyszto nem sok.

Idoseket nehez megvaltoztatni. Egy dolgot tehetsz hogy tanulsz a hibajukbol

2019. júl. 7. 02:18
 7/36 A kérdező kommentje:

4., látom, magadra ismertél a szüleimben, ezért kezdtél el személyeskedni, hogy milyen fellengzős vagyok :) Nem tudom, te hol élsz, de felénk nem csak az a 2 véglet létezik, hogy vagy tök üres a hűtő, vagy annyi minden van benne, hogy konkrétan nem lehet normálisan bezárni se és ha kiveszel egy jénait, utána 5 percig állsz a hűtő mellett és átrendezed az egészet, mert nem tudod visszatenni a helyére gurult 4 liter ásványvíztől meg a tetejükről leborult 3 doboz, fejenként kb. félig üres vajkrémtől, ill. a legutóbbi sütisütésből megmaradt 2 db tojássárgától :S És amúgy nem jött be, 21 vagyok :(

A többi válaszolónak köszönöm, én meg más ismerősünk, rokonunk is folyton ezt mondjuk nekik, hogy ez hatalmas pazarlás és egyben pénzkidobás is, de nem úgy néz ki, mintha érdekelné őket, pedig nem vagyunk eleresztve anyagilag...Meg a legviccesebb az egészben, hogy sokszor, mikor már tényleg messziről bűzlik az étel és már ők is rámondják, hogy ki lehet végre dobni, én vagyok hibásnak beállítva, hogy miért nem ettem. Pl. pár napja csinált anyám egy hatalmas adag gyümölcslevest, lényegében csak magának, mert tudják rólam, hogy alapból nem szeretem a leveseket, apám meg a legtöbbet szereti, de a gyümölcslevesért ő se van oda, de azért engem szidnak, mikor megromlik, hogy amiért nem ettem belőle, most miattam kell kidobni...Meg írtam azt a parizeres dolgot is, hetente 2x járunk általában boltba és minden alkalommal elhoznak legalább 30 dkg parizert "nekem", amikor mint írtam, sose szoktam azt enni...Aztán amikor az is megromlik, azt hallgatom, hogy elhozták nekem a drága felvágottat és hozzá se nyúltam, amikor világosan elmondtam, hogy nekem ne hozzanak, vagy ha hozni akarnak maguknak valamennyit, ne majdnem fél kg-ot vegyenek, mert senki se fogja megenni. Viszont erre az a válasz, hogy hát a boltban hülyének nézik őket, ha pl. 10-15 dkg-nyit kérnek, mert az csak pár szelet, nem számít, hogy még az a pár szelet is lehet, hogy nem fog elfogyni..

2019. júl. 7. 03:14
 8/36 anonim válasza:
85%
Nincs nagyon sok ötletem, mit lehetne tenni, idős korban már nem nagyon lehet megváltoztatni az embereket... De mi lenne, ha egyszer te takarítanád ki rendesen a hűtőt, mindent kidobnál, amit nem jónak ítélsz meg, és egy-két hétig, mondjuk, átvennéd a főzést anyukádtól? Akkor csak akkora adagokat főznél, amekkora 3 embernek kell, vagy még inkább, elkezdhetnéd kiolvasztani a felhalmozott ételeket a fagyasztóból. Állítsd úgy be, hogy anyukádra nagyon ráfér a pihenés, most te kényezteted el őt, amúgy is, ilyen meg olyan finomakat főz mindig, és hogy már alig várod, hogy ehess a 2015. karácsonyi isteni halpaprikásból :D A főzéssel nem lesz nagy gondod, a nagytakarítás meg ezek szerint ráfér a hűtőkre... És a vásárláskor is mehetsz néha a szüleiddel együtt, hogy visszafogd kicsit őket.
2019. júl. 7. 03:25
 9/36 anonim ***** válasza:
52%
Szerintem fogalmad sincs, mekkora egy 50 literes fazék
2019. júl. 7. 05:58
 10/36 anonim ***** válasza:
17%

"ő nem tud keveset csinálni, mert gyerekkorában 10-en voltak testvérek és ehhez szokott hozzá, hogy mindig ilyen sokat kell csinálni."

Akkor mondd meg neki, vagy vegyen kisebb lábost, vagy tervezzen be még 9 gyereket.

Az is milyen bizarr hogy a rokonok meg elfogadják az ételt, mert én legfeljebb anyámtól/nagyanyámtól fogadom el.

2019. júl. 7. 06:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!