Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hogyan kell pörköltet főzni...

Hogyan kell pörköltet főzni (disznó húsból)? Pontos menete? Stb?

Figyelt kérdés
:D ?
2012. okt. 27. 23:47
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Hmmm... azért számomra nőként elgondolkodtató, hogy az eddigi hozzászólók között egyetlen ember ismeri a pörkölt lényegét, és az is férfi...


A többieknek - minden bántás nélkül: tudjátok, mi a különbség a pörkölt meg a paprikás között?


A fenti receptek nagy része nem pörkölt, hanem paprikás... vagy a kettőnek egy sajátos keveréke.


Plusz érdekelne, hogy aki a paprikás, hagymás olajat felönti egy deci vízzel, utána mégis hogy pirítja fehéredésig a húst?


Tehát: ha jó pörköltet akarsz készíteni, akkor tudnod kell, mi a különbség a pörkölt és a paprikás között. Paprikásnál a megpárolt/megpirított hagymára megy a pirospaprika, rá a hús, fűszerek, és minden plusz pirítgatás nélkül felöntöd vízzel. Ha pirítgatod, miután zsírjára sült, megkeseredik benne a paprika. Tehát csak főzöd a húst.


Pörköltnél a hagymás zsíron lepirítod a húst, amíg kérget nem kap, és a kéreg egy minimális része hozzá nem tapad a lábashoz ( de nem éghet meg), ezután öntöd fel, felszedve a letapadt részeket, és csak ezután megy bele a paprika.


Tehát:


6 személyre


Kb 1,5 kg hús (pörkölthöz legjobb a lapocka, esetleg dagadó), ezt vágd kockákra, kb 3x3 centisre jó lesz.

Két nagy fej hagymát vágj kockákra, vagy vékony szeletekre, és 3-4 evőkanál zsíron kezdd el pirítani. Sertéshúshoz soha ne használj olajat!


Hogy meddig pirítsd? Ez attól függ, ki hogy szereti... a doboszoli módszer (én is így szeretem) azoknak jó, akik szeretik a pörkölt karakteres ízét, de nem szeretik a szaftban úszkáló hagymadarabokat. Van, aki simán megpirítja, és megy bele a hús, ez azoknak jó, akik ragaszkodnak az úszó hagymadarabokhoz.


Ha meg nem akarod túl karakteresre, akkor csak üvegesre párold, és mielőtt megpirulna, belerakod a húst, a hagyma ebben az esetben is szét fog főni.


A húst addig sütöd benne, amíg kérget nem kap, ha ez megvan, felöntöd pici vízzel, csak annyival, hogy a letapadt darabok feljöjjenek, mikor majdnem lesül zsírjára, hozzáadsz egy evőkanál pirospaprikát, és újra víz. Egyszerre sose önts bele sokat, ami elfő, apránként pótold! Fűszerezd: egy csapott evőkanál só, kis őrölt kömény, és amit doboszolitól hiányoltam - egy csapott mokkáskanál kristálycukor.


Mikor félig puha, dobj bele egy zöldpaprikát, és 1-2 összevágott paradicsomot. Sűrített paradicsommal, lecsóval helyettesíthető.


Lassú tűzön kell főzni, hogy legalább másfél óra legyen, mire elkészül. Ha lehet, a legvastagabb falú lábosban, amit csak találsz otthon.


És a végén, amikor már majdnem kész, akkor kerül bele a fokhagyma, illetve ha szereted, ilyenkor mehet bele bors.


A sertéspörkölt a legjobb tarhonyával, vagy főtt krumplival, de lehet tálalni nokedlivel, vagy tésztával is.


Sok sikert, és jó étvágyat!

2012. okt. 28. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 anonim ***** válasza:
Nem fő szét a hagyma mindig, így én a szaftot botmixerrel öszeturmixolom és utána teszem rá a húst,
2012. okt. 28. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 A kérdező kommentje:

köszi szépen a válaszokat!Nagyon finom lett,igaz ezekből is merítettem meg a mamám szakács könyvéből is :DDD :)

köszi még 1szer !:)

2012. okt. 30. 21:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!