Hogyan kell pörköltet főzni (disznó húsból)? Pontos menete? Stb?
Hmmm... azért számomra nőként elgondolkodtató, hogy az eddigi hozzászólók között egyetlen ember ismeri a pörkölt lényegét, és az is férfi...
A többieknek - minden bántás nélkül: tudjátok, mi a különbség a pörkölt meg a paprikás között?
A fenti receptek nagy része nem pörkölt, hanem paprikás... vagy a kettőnek egy sajátos keveréke.
Plusz érdekelne, hogy aki a paprikás, hagymás olajat felönti egy deci vízzel, utána mégis hogy pirítja fehéredésig a húst?
Tehát: ha jó pörköltet akarsz készíteni, akkor tudnod kell, mi a különbség a pörkölt és a paprikás között. Paprikásnál a megpárolt/megpirított hagymára megy a pirospaprika, rá a hús, fűszerek, és minden plusz pirítgatás nélkül felöntöd vízzel. Ha pirítgatod, miután zsírjára sült, megkeseredik benne a paprika. Tehát csak főzöd a húst.
Pörköltnél a hagymás zsíron lepirítod a húst, amíg kérget nem kap, és a kéreg egy minimális része hozzá nem tapad a lábashoz ( de nem éghet meg), ezután öntöd fel, felszedve a letapadt részeket, és csak ezután megy bele a paprika.
Tehát:
6 személyre
Kb 1,5 kg hús (pörkölthöz legjobb a lapocka, esetleg dagadó), ezt vágd kockákra, kb 3x3 centisre jó lesz.
Két nagy fej hagymát vágj kockákra, vagy vékony szeletekre, és 3-4 evőkanál zsíron kezdd el pirítani. Sertéshúshoz soha ne használj olajat!
Hogy meddig pirítsd? Ez attól függ, ki hogy szereti... a doboszoli módszer (én is így szeretem) azoknak jó, akik szeretik a pörkölt karakteres ízét, de nem szeretik a szaftban úszkáló hagymadarabokat. Van, aki simán megpirítja, és megy bele a hús, ez azoknak jó, akik ragaszkodnak az úszó hagymadarabokhoz.
Ha meg nem akarod túl karakteresre, akkor csak üvegesre párold, és mielőtt megpirulna, belerakod a húst, a hagyma ebben az esetben is szét fog főni.
A húst addig sütöd benne, amíg kérget nem kap, ha ez megvan, felöntöd pici vízzel, csak annyival, hogy a letapadt darabok feljöjjenek, mikor majdnem lesül zsírjára, hozzáadsz egy evőkanál pirospaprikát, és újra víz. Egyszerre sose önts bele sokat, ami elfő, apránként pótold! Fűszerezd: egy csapott evőkanál só, kis őrölt kömény, és amit doboszolitól hiányoltam - egy csapott mokkáskanál kristálycukor.
Mikor félig puha, dobj bele egy zöldpaprikát, és 1-2 összevágott paradicsomot. Sűrített paradicsommal, lecsóval helyettesíthető.
Lassú tűzön kell főzni, hogy legalább másfél óra legyen, mire elkészül. Ha lehet, a legvastagabb falú lábosban, amit csak találsz otthon.
És a végén, amikor már majdnem kész, akkor kerül bele a fokhagyma, illetve ha szereted, ilyenkor mehet bele bors.
A sertéspörkölt a legjobb tarhonyával, vagy főtt krumplival, de lehet tálalni nokedlivel, vagy tésztával is.
Sok sikert, és jó étvágyat!
köszi szépen a válaszokat!Nagyon finom lett,igaz ezekből is merítettem meg a mamám szakács könyvéből is :DDD :)
köszi még 1szer !:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!