Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért okoskodnak az emberek...

Miért okoskodnak az emberek főzésnél, sütésnél olyan témában, amihez nem értenek?

Figyelt kérdés

Igazából azért merült ez fel bennem, mert ezt tapasztalom. Nálam például a csirkemell mindig pazarul sikerül, de akinek csak mondom, hogyan csinálom elkezd hadakozni velem, hogy fél napra tejbe kellene áztatnom, és teljesen rosszul készítem el így a sült csirkemellet, stb.


Meg ugye, wok sütőben akart rendes vékony palacsintát sütni a barátnőm, és mondtam neki, hogy szerintem az nem fog úgy sikerülni, ahogy rendes palacsintasütőben, és vagdalkozott, hogy dehogynem, sokkal finomabb a wokos palacsinta, mint a palacsintasütőben.


De ugyanúgy én nem keverek össze mindenfélét a rakott krumpli tetejére lévő öntethez, ő meg igen, és már mondták azt, hogy de rosszul csinálom, mert ők máshogy szokták, és úgy jó, ahogy ők csinálják.


De ezt többféle témakörben is tudom mondani, legutóbb kuglófformában akart piskótatésztát sütni egy ismerősöm, de tortaként megtölteni, én pedig mondtam neki, hogy ez így bajos lesz, és még neki állt feljebb, hogy rosszul tudom, ugyanolyan jó törtát lehet készíteni, mintha amúgy csinálná, csak ennek kuglóf formája lesz.


Nagyon sok ilyen tapasztalatom van, és nem értem. Én csak próbálok tanácsokat adni, nem is utasítok, vagy mondom, hogy fúj, te csinálod rosszul. Ellenben, ha az én ételkészítési szokásaimról van szó, akkor előjön, hogy biztos nem tudok főzni, én tudom rosszul, a vitatkozó fél pedig mindenek felett.


Miért ilyen érzékenyek az emberek a saját sütési főzési szokásaikat illetően? Mármint, hogy azt hiszik, csak az övék a jó, senki másé, és aki máshogy csinálja, az már főzni sem tud?


2012. márc. 23. 14:56
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
91%
...a magáéban meg a gerendát sem, ugye?
2012. márc. 23. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/23 anonim ***** válasza:
74%

Ez azért van, mert mindenki más ízeket szokott meg, másképp szereti ugyanazokat az ételeket. Ami neked tökéletes elkészítési mód, az másnak nem biztos, hogy ízlik. Az én anyukám például minden főzeléket cukros-tejes habarással készít, mert mi így szeretjük, aki szerint egy főzeléknek sósnak kell lenni, és rántás való bele, az meg nyilván dob egy hátast tőle.

Tanácsot csak akkor adj, ha kérnek, és máris egyszerűbb lesz az életed!

2012. márc. 23. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/23 anonim ***** válasza:
Hát nem azért van. Hanem azért mert az emberek ostobák, erőszakosak és figyelmetlenek. Még itt is gyakran azt tapasztalom, hogy egymás alá képesek leírni szinte szó szerint ugyan azokat a válaszokat. Mert nyilván mindenki látja, hogy az előtte szóló három már leírta azt, amit ő mondana, de nem érdekli, ő akarja, mert az csak úgy lesz jó ha ő mondja és tessék pontozni. Mert ez a vesszőparipájuk itt az embereknek. Na én ezt gondolom. :D
2012. márc. 23. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/23 anonim ***** válasza:
71%

"legutóbb kuglófformában akart piskótatésztát sütni egy ismerősöm, de tortaként megtölteni, én pedig mondtam neki, hogy ez így bajos lesz, és még neki állt feljebb, hogy rosszul tudom, ugyanolyan jó törtát lehet készíteni, mintha amúgy csinálná, csak ennek kuglóf formája lesz"


te ugyanezt csinálod....

2012. márc. 23. 15:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/23 anonim ***** válasza:
20%

Én nem lennék olyan biztos,hogy te jól tudsz főzni. A csirkemellet egy tapasztalt,valóban jól főző háziasszony csak a levesben vagy a pörköltben tudja elképzelni,ha egész csirkéből készíti. Csinálhatsz a mellből akármit,pácolhatod,sütheted, az száraz,nyögvenyelős marad. Íze csak a fűszerektől lesz. De attól nem jó ízű étel. Akkor sem,ha ma ez "divatos" étel.

De az sem jó étel,amibe Vegetát,Delikátot tesznek valódi fűszerek helyett.

Az pedig szokás kérdése,hogy kinek mi a jó.

2012. márc. 23. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/23 A kérdező kommentje:

ma 15:24

Ez nem teljesen igaz, mert mindig óvatosan jegyzem meg a mondanivalóm, ha kérdeznek. Hozzá is rakom mindig, hogy szerintem, a kiidézett példánál lemaradt, de a wokosnál is kiemeltem.

Mert szerinted mit mondjak arra, amikor megkérdezi, hogy milyen jó ötlete támadt, csokitortát süt kuglóf alakra? Először le akarta vágni a kuglófként kisütött piskóta csúcsos részeit, hogy lapos legyen a formája, hogy majd azt kenje be csokival, de mikor több részbe vágta a kisült tésztát rondának találta, aztán sápítozott, mert az oldala is rücskös, és végül a tetején lévő csúcsokra fújt tejszínhabot, miután leöntötte csokival, aztán nem volt elégedett az eredménnyel, de el nem ismerte volna, hogy én mondtam neki, hogy ez nem lesz olyan. Ez az egész történet, de előtte erősködött, hogy ő jobban tudja, mert így gondolta ki.

2012. márc. 23. 15:40
 7/23 A kérdező kommentje:

ma 15:38

Nem vitatkozni akarok, de amit szeretek, és amit ismerek, azt jól el tudom készíteni. Abba ne menjünk bele, hogy mi a "jó", mert mindenkinek más, de ízletesre, és ez a lényeg. Nem szenved semmiben hiányt, mintha másképp csináltam volna, ahogy barátok vagy ismerősök mondják, mert szerintük csak az övék a jó. Oké, lehet az én ismertségi köröm ilyen.

A rántott csirkemellem pedig finom, sosem panaszkodott rá még senki, pedig ismerősökkel is összeültem már ebédelni úgy, hogy ezt is „felszolgáltam”.. És tényleg nem nyögvenyelős. Nem dicsekvésképpen mondom. Persze sózni kell legalább a csirkemellett, ha süti az ember, különben ízetlen, de kb. minden hússal így áll a dolog. Ha egyáltalán semmi ízesítést nem adunk neki, csak úgy magában próbáljuk megenni, nem lesz olyan „jó” íze.


És ami azt illeti, én hajlok arra, hogy ha valamit nem igazán tudok, kikérjem másnak a tanácsát, nem csak beleugrani a saját gondolataim szerint. El is ismerem, ha valamit a saját butaságom miatt elrontok, de éppen ezért nem is kísérletezem úgy.

2012. márc. 23. 15:49
 8/23 A kérdező kommentje:

Igazából azon akadtam ki, és azért írtam ki a kérdést, mert ma voltam egy nagyon jó barátoméknál, kérdezte, hogy kérek-e valamit enni, mivel már egy ideje ott voltam, és még maradtam is tovább. (Ritkán találkozunk, de ha igen, több órára összejövünk.) Mondta, hogy van borsóleves, tudja, hogy azt szeretem, mivel már mondtam neki régen. Amikor elővette a hűtőből, mondtam neki, hogy szerintem ne melegítse meg, mert láttam hogy milyen, és ilyen szempontból válogatós vagyok.

A borsóleves nálam leves színű, nem rakok bele őrölt piros paprikát és lisztet például, na meg fél kiló különféle zöldséget. Ő bele szokott rakni sárgarépát, petrezselymet és zöldjét, karalábét, meg ilyesmit, lisztet is egy picit és őrölt piros paprikát, ezen kívül többféle fűszert. Ezt onnan tudom, hogy elmondta. A lényeg az, hogy én a saját konyhám által elkészített levest szeretem, és elmondtam, hogy miért ne vendégeljen meg: mert nem biztos, hogy megenném, válogatós vagyok, és azt hittem, hogy a borsóleves nála ugyanolyan, mint nálam. Elmondtam, hogy én hogy készítem, és szörnyülködött, és azt mondta, hogy totálisan elb.szom a finom kis borsólevest, hogy kispórolom belőle amit ő belerak, pedig attól igazán jó csak, stb. Komolyan már majd hátast dobott, mintha én készíteném rosszul, vagy ilyesmi, és enyhén kiakasztott, hogy olyan lekezelő. Pedig nem az az etalon ahogy ő készíti, vagy más, mert ha én úgy szeretem, ahogy, és mások is a családban, akkor nem rossz az, csak más, mint az övé. De ezt nem akarta megérteni.

2012. márc. 23. 16:10
 9/23 anonim ***** válasza:
82%
Te nem válogatós vagy, hanem neveletlen paraszt. Az ember nem kritizálja, amit vendégségben elé tesznek. Azért, mert nálad a borsóleves csak borsóból és vízből áll, még nem kell leugrani a torkán mindenkinek, aki más zöldségeket is rak bele. Elárulom, mi még csirkehúst is szoktunk. Na erre varrj gombot!
2012. márc. 23. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/23 anonim ***** válasza:
76%

Kedves kérdező, tíz ember tízféle omlettet süt. Még szakmai berkekben is. Ismered a mondást: ízlések és pofonok...

A főzési szokásokat hozzuk otthonról, ami aztán variálódik a párunk családjának és a barátainknak szokásaival, a szakácskönyvek, főzősműsorok ötleteivel. Te "üresen" készíted a borsólevest, az általad leírt módon, én úgy megenni sem tudnám. Mi is paprikás rántással-zöldségekkel főzzük. Nekem ízlik az enyém, neked ízlik a tied. Miért kell ezen kiakadni? Miért gondolod, hogy a másik nem tud főzni? Azért, mert nem a te szád íze szerint készíti?

Itt tényleg nincs helye kioktatásnak, értelmetlen.

2012. márc. 23. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!