A lányom vegetáriánus akar lenni! Mit tehetnék?
Ha leszoktatod, meg jobban akarja van.
A legjobb dolog amit csinalhastz hogy tamogatod ugy az etkezeset hlgy egeszseges legyen. Szoval pl ha porkolt van nokedlivel, akkor ne csak a nokedlit egye azert mert nem tamogatjatok. Hanem pl legyen neki tojasos nokedli. Ha hamburgert esztek, neki legyen zoldsegpogacsa valamilyen feherjeforrasbol. Ha rantott hus van ne csak a koretet egye hanem sussetek ki tofut egyutt stb
Legyenek otthon huvelyes konzervek hogy a feherjebevitele tuti meglegyen. Kezdjen b12 vitamint szedni.
Szóval a legjobb ha támogatod. Ha a fejébe vette es ellenszegulsz, egyreszt megjobban akarni fogja, masreszt hianybetegsegei lesznek ha emiatt csak nagyon korlatizott dolgokat eszik.
Én is 16 évesen lettem vegetáriánus (sőt szinte növényi étrenden éltem). Érdekes mód a szüleimmel való beszélgetés után nem az volt a reakciójuk, hogy “akkor főzz magadra, rám ebben ne számíts, punktum!”. Egyrészt magam is kiváncsi voltam a vegetáriánus/növényi konyha rejtelmeire, és 16 évesen amúgy is elkezdtem érdeklődni a főzés után, és mivel támogató anyukám van, ez egy közös folyamat kezdete volt: én kedvtelésből rengeteget próbálkoztam (és igen, volt olyan kaja, ami a kukában landolt), és ő is igyekezett húsmentesebben főzni. Eleve sok magyar, tradicionális húsmentes étel volt már a család menüjén, valszeg ezért nem lett akkora dráma belőle, mint amit itt egyesek véghez visznek - pedig mi is tartottunk disznót, csirkét, nyulat.
Másrészt, és ezt szintén szüleim támogatásának és értelmi képességeinek tudom be, inkább egy hobbi kibontakozásának szintjén kezelték az étrendbeli váltásomat, semmint tragédiának. Kérdem én, ha a kérdező és az itt válaszolók gyerekei holnap odamennének hozzátok, hogy “na, én mesterszakács/ varrónő/ fafaragó stb akármi akarok” lenni, akkor nem támogatnátok a gyerekek ambícióit? Ha anyagiakban nem is tudjátok, de minimum lelki, érzelmi síkon? Ez is kb ugyanaz, nem sok plusz effortot igényel a szülőtől kicsit figyelni a gyerek egészséges evésére (amire amúgy lehet alapból nem is figyeltek oda rendesen!!!), és támogatni, hogy próbáljon ki új kajákat, ami bejön neki?
Kérdező, én nem mondom meg konkrétan mit csinálj, azt tudom, hogy engem támogattak annó, és ez bőven elég volt. Több 10 éve vagyok azóta is húsmentes étrenden, vérképem, egészségügyi állapotom rendben.
Utolsó, én háromévesen sem akartam már húst enni, majdnem 49 vagyok, még mindig nem akarok .
Meddig tart az ideig- óráig? Pff
@28, szerintem azt akarta mondani, hogy ideig-óráig lehet húsmentesen táplálkozni mindenféle előtanulmányok nélkül, attól senkinek nem lesz semmi baja. Viszont ha hosszútávon gondolkodunk, akkor érdemes utánaolvasni mondjuk a nem állati fehérjeforrásoknak, hogy azért egészségesek maradjunk, egy tinédzser esetében ez még fokozottan igaz.
(Természetesen húsevőként is törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, de ennek a kérdésnek nem ez a lényege, ezért nem fejtem ki.)
Nem vegánságról van szó, csak sima vegaságról. Nem mond le az állati fehérjéről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!