Miért lett nedves az otthon sütött kenyér alja?
Elektromos sütőben, zsírpapírral kibélelt tepsiben sütöttem. Mikor már láttam hogy kész, kivettem. Át is sült, de az alja valamiért nevesebb maradt a többi részétől.
Kb 45 percig sült ~180 fokon.
-Kevés a sütési idő.
Nem derült ki, mekkora a kenyér, ez nyilvánvalóan fontos, de általában azért egy bő óra szokott kelleni.
10-15 perc telített gőzben, utána pedig száraz sütőtérben.
-Alacsony a sütési hőmérséklet.
A gőzös sütésnél lehet 230-cal is sütni, utána a 45 perc jó, hát a 180 fok... ez sütőtől is függ, lehet, hogy kell a 200, vagy mondjuk az utolsó negyed órában levenni 180-ra, ezt ki kell tapasztalni.
Ezeknek az a lényege, hogy kicsit tovább süsd a kenyeret, és több vizet veszítsen.
-Aztán ott van a hőeloszlás.
Azon kívül, hogy vizes volt alul, nem derült ki, hogy egyébként megsült e, vagy sápadt is maradt?
Mert azzal is lehet játszani, hogy pl. csak alsó sütésen sütöd mondjuk az utolsó fél órában. A meleg levegő természetes konvekciója biztosítja az áramlást, és a sütés egyenletességét, ha csak alulról jön a meleg.
Alsó felső sütésnél, hamarabb megsülhet a teteje, mint az alja, mert az alsó hő is felfelé száll, és fentről visszaverődik.
-Szellőztetés...
Ha meg volt sülve alul, és utána vizesedett be, akkor nem volt hova párologni a kenyérnek, hűlés közben.
Ha megsült, vedd le a papírról, és a rácson hűtsd, hogy alulról is szabadon párologjon.
Sőt, ha nem bírt alul megsülni, (mert nem volt optimális az alsó/felső aránya) de már van tartása a kenyérnek, akkor a végén ugyanígy, papír nélkül a rácson, hogy közvetlenül érje a levegő az alját, tovább sütheted egy kicsit csak alsó sütéssel.
Ja, és az elején érdemes lespriccolni egy kis vízzel. Ezt ne vidd túlzásba, mert lefolyik a fölösleg a tepsibe, és vizesítheti a kenyér alját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!