Kifozdebol vásárolt fűszeres sültburgonya közt zöld és keserű darab is volt a rántotthusi mellé. Megettük. Vagyis ahogy beleharaptam kikoptem de azt a darabot lenyeltem már. Mennyire kárositottam vele magam?
Ráadásul horror áron 350/dkg vettem. Közben a legrosszabb öreg krumplibol sütöttek ki. Csiras volt valszeg meg zöld (szolaninos).
Úgy néz ki megint várandós vagyok plusz van egy egyéves kislányom is aki majdnem evett belőle. Így viszont "szerencsére" csak magam me
mérgeztem meg vele.
A burgonya érett gumói csak 0,002-0,01% szolanint tartalmaznak, ez a mennyiség az emberre és az állatokra veszélytelen. Az éretlen vagy az öreg, kicsírázott gumókban már 0,06% is lehet a mérgező alkaloidból, a csírában pedig ennél egy nagyságrenddel több is, tehát az ilyen burgonya már MÉRGEZŐ IS LEHET.
Mivel a szolanin főként a felszín közelében koncentrálódik, a zöld héjú vagy kicsírázott gumókat a főzés előtt vastagon meg kell hámozni, és sok vízben kell főzni, hogy a mérgező anyag kioldódjon.
Nyugodj meg.Ha mérgező lett volna, már nem tudnál gépelni:D:D
"Nem arról van szó hogy mennyire veszélyes hanem hogy de, valóban mérgező. Igen az."
Kérdező, ez azért így durva egyszerűsítés, momentán egyetlen anyag se jut eszembe, ami ne lenne mérgező, ha durván túladagolják.
(igen, a víz is az, igen, az oxigén is az)
A konyhasó nevű méreg halálos adagja emberre olyan 3-5 gramm/testtömeg-kilogramm körül van. A szolaniné (állatkísérletek alapján) olyan 0,3 gramm/kg, tehát a konyhasónál a tiszta alfa-szolanin kb 10x mérgezőbb...
Lehet bele fogsz halni!
Irany az ugyelet, sot, hivj mentot, ha ugy nez terhes vagy!
Tudom mirol beszelek, mezogazdasagi mernok vagyok, ez nem vicc, kezeltesd magad S.O.S.!!!!
🙊🙉🙈
Igen nem életveszélyes de méreg!
Szóval ezt most leirom akkor 3-szor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!