Első alkalomra milyen pálinkát ajánlanátok?
Még csak kétrszer ittam pálinkát.Először egy körte pálinkát,de ez nem jött be.Majd másodszor egy barack pálinkát kóstoltam ez már jobb volt.
Milyen fajtát kóstoljak meg?
Ágyas vagy sima?
Amelyik pálinkára lennék kíváncsi,az a Bolyhos főzde szilvapálinkája?
De ettől a főzdétől a többi is érdekel,ha van róla véleményetek.
Én egyébként azt javaslom, hogy ha kíváncsi vagy a pálinkákra, kezdj el 4cl-es kiszereléseket vásárolni.
Persze, literárban ezek nem épp olcsóak, de ha csak két másik embert tudsz magadon kívül szerezni, és beletenni fejenként egy 1500-1700 forintot, már vagy 6 féle pálinkát kóstolhattok meg egymás mellett. (Ennél többet nem is hiszem, hogy megfelelő figyelemmel lehet, főleg nem köpőcsésze használata nélkül.) Vagy lehet két emberrel is, vagy akár egymagadban - ha rászánsz heti 1600 körülit, akkor minden héten tudsz egy face to face meccset lejátszani két kis kiszerelésű pálinka között.
Lehet először az azonos gyümölcsből készülteket összenézni, majd a legjobbakat kiválasztani, és a különböző gyümölcsfajták legjobbjait összenézni. Mindkettő tanulságos - az első amiatt, hogy ugyanabból a gyümölcsből mennyire hasonlítanak illetve térnek el a pálinkák, illetve, hogy melyik főzde terméke tetszik a legjobban, a második pedig azért, mert nagyon jól lehet majd látni/érezni, hogy a különböző gyümölcsfajták párlatai mennyiben különböznek egymástól.
Természetesen a fesztiválokat (na meg különböző bárokat, bisztrókat) így is ajánlom, de ha valaki otthon, nyugiban szeretne pálinkákat kóstolni, aligha a 0,35l-es vagy 0,5l-es kiszerelések beszerzése a jó út - egy félrevásárlás úgy nagyon sokba kerül, na meg így nem éppen gyors és olcsó egy pálinkás körkép végigkóstolása/ivása.
Ja igen, és még egy tanács: olcsó pálinkának híg (helyett szörnyűséges) a leve. Az a nagy helyzet, hogy itt tényleg borítékolni lehet, hogy ami olcsó, az nagyon rossz. Ellenben ami drága, szintén lehet nagyon rossz :D Szóval a magas árhoz nem feltétlen tartozik pálinkás fronton magas (vagy akár közepes) minőség - de az alacsony árhoz mindig szörnyű minőség fog tartozni. Magas árhoz tartozhat jó - közepes - és alacsony minőség is. Érdemes tehát kicsit magasabb kategóriákban szétnézni, mert, bár ott is benne van a pakliban az arcraesés esélye (ezért érdemes 0,04-esekkel kezdeni az ismerkedést), de ott legalább találhat az ember jókat.
Ha szabad lopnom egy bortermelő szövegét, aki a borokra vonatkoztatta ezt, én lefordítanám pálinkára:
Ha megveszel egy alacsony(abb) árfekvésű, pálinkának nevezett italt, akkor nem a pálinka élményét kaptad meg olcsón, hanem nagyon drágán kaptad meg annak a hamis illúzióját, hogy pálinkát iszol. Szóval itt az olcsóbb garantáltan a drágább - tekintve, hogy kidobott pénz.
Pár link, ahonnan szerezhetsz 0,004-es pálinkákat:
- Etyeki Czímeres: [link]
(az első pár tétel)
- Bestillo: [link]
- Többféle: [link]
- Többféle: [link]
Nekem magamnak bőven nincs tapasztalatom az összes főzdével, amiket linkeltem, így némileg ehhez hasonlatos a dolog:
de hát pont ezért kell kísérletezni, és összekóstolni a pálinkákat :D Szóval good luck! :)
Phoney, egyébként, ha már itt tartunk, az Etyeki Czímeressel és a Bestilloval van valami tapasztalatod? :)
A Bolyhost ne erőltesd, ha engem kérdezel... inkább nem mondok róla semmit. Állítólag belső körökben már értelmes pálinkákat is bemutattak, de nem tudni, hogy megjelennek-e és mikor.
Ja, ágyasból semmiképp ne vegyél olyan minipalackot, amiben benne van a gyümölcs, mert nekem eddig mindig olyan íze volt, hogy majd' a szőnyegre köptem tőle.
Mojjo:
Az Etyekit régen dicsérték (sajnos pálinkánál a többéves dicséretekben nem lehet bízni), a Bestillótól szilvát kóstoltam, de nem volt a legjobb. Nagyjából annyit kóstoltam egyébként, amennyi ki van listázva a honlapon (a Bestillo barackot még pont nem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!