Első alkalomra milyen pálinkát ajánlanátok?
Még csak kétrszer ittam pálinkát.Először egy körte pálinkát,de ez nem jött be.Majd másodszor egy barack pálinkát kóstoltam ez már jobb volt.
Milyen fajtát kóstoljak meg?
Ágyas vagy sima?
Valami olyat keress amit utálsz, kiüt és egy életre elmegy q kedved a pálinkázástól. :D
Egyébként milyen első alkalomra, ha már 2X ittál?
A "nagyipari" az nem rendes pálinka, hanem rendetlen? Amúgy mit tartasz nagyiparinak? Amit lehet boltokban kapni? Miért nagyipari?
Azért azt érdemes szem előtt tartani, hogy a házi pálinkák döntő többsége egész egyszerűen hibás. Rossz, értékelhetetlen, hibás. Van egy olyan divat, hogy hűűű, a házi az igazi, nem azok a bolti vackok... Nos igen, sajnos a bolti pálinkák közül is (akár drágább árkategóriákban) rengeteg egyszerűen és magyarosan kifejezve sz@r, ez tény. Mint ahogy az is, hogy találni azért jóféle házit, ha _nagyon_ ritkán is. Ugyanakkor ez a házi a király, a bolti pedig ipari vacak vélekedés egész egyszerűen valamiféle félreértelmezett romantikából fakad - az emberek szeretik adott esetben akár mindenféle konkrétumok nélkül is az előbbit dicsőíteni, az utóbbit démonizálni, megpróbálják azt gondolni, hogy az igazi, autentikus, klassz dolgokat az egyszeri emberek háza táján kell keresni, míg a nagy mennyiségben előállított termékek csupán a vegyipar szörnyszülöttei, aminél a profiton kívül más nem számít. Megvan ennek is az oka. Mindenesetre vannak termelők, akik őszintén odaadóan, mondhatni szerelemből csinálják, amit - adott esetben pálinkát. Mert ez az életük, erre tettek fel mindent. És ennek megfelelő termékeket dobnak a boltok polcaira.
Sorry az intermezzóért. Phoney hozzászólását ajánlom a figyelmedbe. Konkrét márkát javasolt, nem véletlenül. Nem úgy működik a dolog, hogy van körte, meg barack, ágyas, meg sima, és ha egy körte nem tetszett, kipróbálunk egy barackot, az jó, akkor utána a barackot érdemes keresni, a körtét meg kerülni. Hatalmas különbségek vannak pálinka és pálinka között, akkor is, ha ugyanabból a gyümölcsből készültek - lehet egy másik, tényleg jó körte igencsak megnyerne. Érdemes tehát a gyümölcs fajtája mellett a termelőt is figyelni. Az Agárdit én is ajánlom. Viszonylag könnyen be is szerezhető, egyáltalán nem indokolatlanul drága, és teljesen korrekt.
Egyébként nemsokára lesz a kolbász- és pálinkafesztivál, ha szeretsz kísérletezni, érdemes kiugrani és pár termelőtől pár tételt végigkóstolni, lehetőleg kupicánként.
+1 megjegyzés a barackdologhoz:
Ahogy a mai kereskedelmi főzdék főznek, annak a stílusnak a barackpálinka az egyik legnagyobb vesztese. Abból kóstoltam eddig a legtöbb felejthetőt, a legtöbbször alig vagy egyáltalán nem adja vissza a barack üdeségét. Ellenben pl. a szőlőnek, körtének, almának jól áll ez a stílus, és gyakran a szilvának is, csak így egyáltalán nem hasonlít a klasszikus (fanyar) szilvapálinkára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!