Van-e különösebb jelentősége szőlőcukrot tenni a készítendő borba kristálycukor helyett?
Kisebb lesz az élesztő nátriumszükséglete, ha nem szacharózt kell feldolgoznia, de a mustjavításra használt mennyiségeknél ez valszeg mindegy.
ma 04:40
Nem te fogod megenni a cukrot, hanem az élesztő :) Mellesleg ha van egy gyenge mustod és nem akarod kiönteni, akkor házilag jobbára csak aközött választhatsz, hogy semeddig sem elálló rossz borod lesz belőle, vagy felcukrozod. Nem attól lesz a házibor fejfájós meg undorító, hogy felcukrozták a mustot 20°-ra.
A gyakorlatban répa- és nádcukor, de nem is az a lényeg, hogy szacharóz-e, hanem hogy a bontási folyamatban mennyi fruktózzal kell dolgoznia az élesztőnek. Erjeszteni csak a szőlőcukrot (glükózt) tudja, úgyhogy minden mást először le kell bontania glükózzá, és a fruktóz lebontása elég tápanyagigényes.
A szacharóz pl. először glükóz-frukhóz keverékre bomlik, az izocukor (glükóz-fruktóz szirup) pedig már eleve ilyen keverék, de utóbbiban magasabb a fruktóz aránya, úgyhogy rosszabb a célra, mint a szacharóz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!