Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Van-e különösebb jelentősége...

Van-e különösebb jelentősége szőlőcukrot tenni a készítendő borba kristálycukor helyett?

Figyelt kérdés
Persze, csak annyit, amennyit a szakirodalom megenged
2020. okt. 8. 02:30
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
5%
Kicsot egeszsegesebb a szőlőcukor es jobban oldódik, de szerintem bűn cukrot tenni bele.
2020. okt. 8. 04:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 Phoney ***** válasza:
92%

Kisebb lesz az élesztő nátriumszükséglete, ha nem szacharózt kell feldolgoznia, de a mustjavításra használt mennyiségeknél ez valszeg mindegy.


ma 04:40

Nem te fogod megenni a cukrot, hanem az élesztő :) Mellesleg ha van egy gyenge mustod és nem akarod kiönteni, akkor házilag jobbára csak aközött választhatsz, hogy semeddig sem elálló rossz borod lesz belőle, vagy felcukrozod. Nem attól lesz a házibor fejfájós meg undorító, hogy felcukrozták a mustot 20°-ra.

2020. okt. 8. 06:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
0%
:D köszönöm a lepontozast es a kioktatast, cukrozzad csak! En megiszom a cukor nelkulit, a sajatot, a boltunket ahol dolgozom. Puszi
2020. okt. 8. 09:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:
Szacharóz alatt akármilyen cukor értendő vagy csak a répacukor?
2020. okt. 8. 23:45
 5/14 Phoney ***** válasza:
55%

A gyakorlatban répa- és nádcukor, de nem is az a lényeg, hogy szacharóz-e, hanem hogy a bontási folyamatban mennyi fruktózzal kell dolgoznia az élesztőnek. Erjeszteni csak a szőlőcukrot (glükózt) tudja, úgyhogy minden mást először le kell bontania glükózzá, és a fruktóz lebontása elég tápanyagigényes.

A szacharóz pl. először glükóz-frukhóz keverékre bomlik, az izocukor (glükóz-fruktóz szirup) pedig már eleve ilyen keverék, de utóbbiban magasabb a fruktóz aránya, úgyhogy rosszabb a célra, mint a szacharóz.

2020. okt. 9. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 mindentudó99 ***** válasza:
55%
Semmi gond a must cukrozással. Vannak évek mikor rossz a cukorfok. Tegyük fel 16-os. Na ha 35 litered van tök mindegy. De ha van 8 hektó azért jó lenne ha el is àllna a pincében és nem az ecet ené meg . Én minimum 19 esre felcukrozom. Az a pár kiló mit se számít a borban egyéb szempintból. Attól még nem kannásborról beszélünk
2020. okt. 9. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
74%
Ameddig nem eladásra készíti, addig lényegtelen, hogy cukrozza-e, egészségére, az ő dolga.
2020. okt. 9. 19:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!! - Nekem a probléma már ott kezdődik, hogy nem tudok must-cukorfokot mérni, mert ha pl. ledarálom, és kb. 3 napot hagyom a cuccot, és kezdeném préselni, addigra már megindul az erjedés, és mindenféle vad adatokat ad a mérés.
2020. okt. 10. 08:05
 9/14 Phoney ***** válasza:
46%
Ha nem tudod a cukorfokát, akkor nincs mi alapján cukrozni. Akármennyit is teszel bele, az lehet túl sok vagy túl kevés is. Legalább egy mérőhengernyi mustot ki kellene nyerned erjedés előtt, hogy lefokolhasd.
2020. okt. 10. 08:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 A kérdező kommentje:
Köszi - azon leszek.
2020. okt. 10. 12:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!