Mit ronthattam el? Felrobbant az eperszörp.
ez a recept alapján készitettem eperszörpöt:
Hozzávalók:
1 kg eper
5 dl víz
60 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk, és a vízzel felforraljuk. 3 percig főzzük, majd a tűzről levesszük, és 10 percig állni hagyjuk. Ezután ritka szövésű vászonkendőn át lecsöpögtetjük. Az így kapott kb. 1 liternyi eperlevet a cukorral és a citromlével kevergetve felforraljuk, habját leszedjük, majd azon forrón, fertőtlenített kis üvegekbe töltjük és lezárjuk. Hideg, sötét helyen kb. 6 hónapig eláll. Ha felbontottuk, hűtőszekrényben kell tartani. Ha fél évnél hosszabb ideig áll, akkor is finom, de elveszíti szép színét, megbarnul.
ám kb 2 honap után felrobbant az üveg, és minden tiszta undorito erjedt eper lett a tároloban. Gondolom erjedt, és ez okozta, de mit ronthattam el? egyébként is hogyan érhető el, hogy a cukortol a gyümölcs ne kezdjen el erjedni nemis értem... elöször csináltam de többet ugyérzem nemfogok...





1. Megforrt, és azért durrant szét, mert tartósítót nem írtál, márpedig valami tartósító szer elvileg szükséges,hogy ne induljon forrásnak.
2. Repedt volt az üveg. Nekem egyik évben a bodzaszörpöm durrant szét éjnek évadján pedig volt benne tartósító és csak egy alufólia volt rajta, szóval miden csupa márc lett, de ott tuti az üveg repedt el.















Az alkoholos erjedés következtében az élesztőgombák (amik az üvegben, fólián vagy a kupakban maradtak) zimáz enzimrendszerük segítségével elkezdték bontani a cukrot, etil-alkohollá és szén-dioxiddá. Ezáltal energiát nyertek és szaporodtak, a fejlődő gáz parciális nyomása pedig nagyobb volt a légköri nyomásnál ezért az üveget szétrepesztették.
Így, ha máskor csinálsz szörpöt mindenképpen tegyél bele valami tartósítószert (pl. nátrium-benzoátot), úgy nem robban majd fel. :) /élelmiszermérnök voltam/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!