Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Teljes kiőrlésű lisztből...

Teljes kiőrlésű lisztből sütöttem kenyeret. Mit ronthattam el?

Figyelt kérdés

Először sütöttem ilyen kenyeret, a héja csodás lett, ropogós, és az egész kenyér finom, csak az állaga furcsa, belül kissé nyirkos maradt, mintha nem sült volna meg rendesen. Az igazság az, hogy fehér kenyeres receptet használtam, mit kellett volna másképp csinálnom, valaki tudna segíteni? Íze miatt maradnék ennél a receptnél, mit variáljak?


A recept: 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, 1,5 dl vízben egy kávéskanál cukorral felfuttatott élesztő, dagasztom, majd kelesztem másfél órát. Jénaiban sütöttem 35 percet 220 fokon lefedve, majd fedő nélkül még 15 percet.



2015. ápr. 23. 14:06
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
68%

Semmit, ennek ilyennek kell lennie.

A teljeskiörlésü liszt tele van olajjal. A magvaknak a héjában , csírájában nagy mennyiségü olaj van. Pont ezért is drágább az ilyen liszt, mert gyorsabban romlik.

Ha nem akarod ennyire olajosra, akkor keverd a lisztet, fehér liszttel.

2015. ápr. 23. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
Semmit, ez ilyen. Ezért szoktuk keverni a liszteket.
2015. ápr. 23. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
A tk. lisztből készült kenyér mindig nedvesebb.
2015. ápr. 23. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
54%
Szerintem 50 dkg teljes kiőrlésű liszthez sok az összesen 4,5 dl folyadék. Egy kenyértészta kidagasztva jó ruganyos, szinte kemény. Ez biztosan nem volt kemény, a dagasztás végére. Én biztosan nem tennék ehhez a mennyiségű teljes kiőrlésű liszthez csak 3-3,5 dl folyadékot.
2015. ápr. 23. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
94%

A teljeskiőrlésű lisztben NINCS semennyi olaj. A kenyérgabona nem olajos mag.

Azért teljes kiőrlésű, mert a gabona héját nem hántolják le, hanem együtt őrlik a maggal. A korpa viszont nem veszi fel a vizet, úgy mint a liszt.

2015. ápr. 23. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
20%
Szerintem azért lett nedves, mert lefedted a tésztát sütés közben, így nem tudott a fölösleges nedvesség eltávozni. Legközelebb inkább tedd sima tepsibe, és ne fedd le semmivel. Viszont vigyázz, a tetejét meg ne kapja.
2015. ápr. 23. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

"A teljeskiőrlésű lisztben NINCS semennyi olaj."


Csakugyan?


[link]

2015. ápr. 23. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
A teljes kiőrlésű lisztnek magasabb a rosttartalma, mint a finomlisztnek, ezért lesz nehezebb, nem olyan foszlós a kenyér. Ha foszlós kenyeret akarsz, akkor keverj hozzá finomlisztet.
2015. ápr. 23. 15:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

ma 15:22


Az edényben keletkező gőz húzza fel a tésztát, tehát igenis le kell takarni. Ha nem értesz hozzá, legalább ne írj butaságot.


Nincs semmi baj a kenyereddel, egyszerűen a tisztán teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér ilyen.

2015. ápr. 23. 15:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

5-s amiröl nincsen fogalmad ahhoz ne szolj hozzá.


Minden magnak van olaj tartalma, mind a csírának mint a héjnak, csak a belsö fehérrésznek nincsen. Mindegy melyik magrol beszélünk mindegyiknek van olaj tartalma.

2015. ápr. 23. 17:23
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!