New York-i sajttorta Szerintetek hol ronthattam el?
A recept, ami szerint dolgoztam, azt írja (többek között), hogy mikor először sütőbe helyezzük a tortát, 15 percig 250 fokon kell sütni. Nem írja, hogy milyen sütésen, ezért légkeverést választottam, viszont ettől 10 perc alatt leégett a teteje.
Ezután alsó-felső sütésre kapcsoltam, és mérsékeltem a hőfokot az előírások szerint 125 fokra. Így sütöttem -szintén a recept szerint- 75 percig.
A torta ugyan megsült, bár a kekszes alja nagyon morzsás, darabos lett, a közepe pedig eléggé krémes.
Nem egészen világos, hogy miért így sikerült annak ellenére, hogy mindent a recept szerint csináltam.
Vannak esetleg tuti tippjeitek arra az esetre, ha még egyszer nekiveselkednék?
Előre is köszönet!!!
A légkeverés volt valószinüleg a gond.
HA a receptben nem írják, akkor alsó-felsö fütést kell használni, mert a légkeveréses kb 20-25 fokkal melegebben "hat". Ha egy receptben nem légkeverés van megadva, akkor légkeveréssel ennyit kell a höfokon csökkenteni.
Ezen kivül sok függ attól, hogy milyen krémtúrót (vagy ami a receptben van) használsz, met a különféle zsír és nedvességtartalom sokat számít abban, hogy mennyi ideig kell ténylegesen sütni, meg az sem mindegy, hogy milyen kekszet használtál.
Ha a receptet belinkeled, többet lehet segíteni.
Köszönöm az infókat, most már számomra is sokkal világosabb, hogy mi volt konkrétan a hiba. Ugyanis előmelegítettem a sütőt 250 fokon, és így dobtam be a sütőbe.
A recept egyébként nem írja, hogy milyen sütést kell alkalmazni, szóval gondoltam, talán jó lesz a légkeverés is.
A receptet interneten nem találtam sehol, próbáltam utána nézni egyfajta bebiztosításképp, de sehol.
A magyar Holló és Társa Kiadó: Sütemények és torták c. könyvében találtam.
Ím a recept:
10 dkg vaj
17,5 dkg korpás vajas keksz (erre a célra Korpovitet vettem)
1,25 kg tejszínes krémsajt
22 dkg cukor (én porcukrot használtam)
3 evőkanál liszt
1-2 teáskanál reszelt citrom-és narancshéj
pár csepp vaníliaaroma
5 tojás + 2 tojássárgája
1) A vajat megolvasztjuk. A forma alját kibéleljük sütőpapírral. A kekszet sodrófával szétmorzsoljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal. Beletöltjük a formába, és belenyomkodjuk - 10 percre hűtőbe tesszük.
2) A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A krémsajtot simára keverjük a cukorral, a liszttel, a citrom-és narancshéjjal meg a vaníliaaromával. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgákat. A masszát a tésztalapra kenjük, elsimítjuk, és a sütőben 250 fokon kb. 15 percig sütjük. A hőmérsékletet 125 fokra mérsékeljük, és a süteményt 75 perc alatt megsütjük.
3) Eztuán kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából. Tálalás előtt tegyük hűtőbe, egész éjszakára, blablabla....
Mindent eszerint csináltam, és ami azt illeti, szöget ütött a fejemben, hogy talán a Korpovit keksz sem volt tökéletes választás. Továbbá valahol olvastam neten, hogy a tortaforma alá érdemes tepsit vagy vmit tenni, nehogy belefolyjon a sütemény a sütőbe. Gondolom, ez sem volt nyerő ötlet... :-/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!